SAINT EMILION 1ers Grands Crus Classes "B" Vintage 2006


 Degustacja i notacja Marie Joanna Roginska

 

DEGUSTACJA (Notacja w skali do 20)


Chateau Angelus

Powierzchnia 23 ha, kompozycja szczepowa: 62% Merlot, 38% Cabernet Franc, winobranie 16-30 wrzesnia, wydajnosc: 32hl/ha.

Wino o kolorze mocnej purpury, silna welurowa tanina, nuta czarnych dojrzalych owocow, lukrecji, eleganckie i dobrze zbudowane o wspanialej swiezosci

Nota: 18,5


Chateau Beausejour-Heritiers Duffau Lagarosse

Powierzchnia 7ha, kompozycja szczepowa: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, winobranie 21-27 wrzesnia (Merlot), 2-3 pazdziernika (Cabernets), wydajnosc: 35hl/ha.

Wino z silna nuta czerwonych i czarnych owocow lesnych, mocna tanina, dobra struktura, finisz dlugi, duzo swiezosci

Nota: 16,5


Cateau Beau-Sejour Becot

Powierzchnia 16ha, kompozycja szczepowa: 70% Merlot, 24% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon, winobranie 21-27 wrzesnia (Merlot), 2-3 pazdzienika (Cabernets), wydajnosc: 38hl/ha.

Wino z nuta korzenna, lukrecji, w ustach owocowosc i silna, elegancka welurowa tanina z finiszem swiezym i dlugim, dobra struktura

Nota: 17


Chateau Belair

Powierzchnia 12ha, kompozycja szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc, winobranie 20-23 wrzesnia (Merlot), 26-30 wrzesnia (Cabernet)

Wino o mocnej nucie przypraw, w ustach tanina delikatna z nuta czarnych owocow i lukrecji, dlugi i swiezy finisz

Nota: 16,75


Chateau Canon

Powierzchnia 19ha, kompozycja szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc, winobranie 19-29 wrzesnia (Merlot), 29-30 wrzesnia (Cabernet), wydajnosc 35hl/ha

Wino o bardzo delikatnym owocowym zapachu (czarne lesne owoce), w ustach delikatna welurowa tanina, nuta owocowa i korzenna, dobra swiezosc i dluga koncowka

Nota: 17


Chateau Figeac

Powierzchnia 40ha, kompozycja szczepowa bardzo nietypowa dla win tego regionu: 35% Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc, tylko 30% Merlot, winobranie 15-21 wrzesnia (Merlot), 27-29 wrzesnia (Cabernet Franc), 30 wrzesnia-3 pazdziernika (Cabernet Sauvignon), wydajnosc 36hl/ha

Wino o zapachu przypraw (bialy pieprz), w ustach nuta czerwonych i czarnych owocow ze swieza tanina, nuta korzenna, finisz dlugi i swiezy, dobra struktura

Nota: 16,75


Chateau Clos Fourtet

Powierzchnia 19ha, Kompozycja szczepowa: 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, winobranie 23-30 wrzesnia

Wino o delikatnym zapachu przypraw, czarnych i czerwonych owocow, w ustach subtelny lesny owoc, nuta czkoladowa, w finale mocna tanina z nuta lukrecji

Nota: 17


Chateau La Gaffeliere

Powierzchnia 22ha, kompozycja szczepowa: 80% Merlot, 10% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, winobranie 21 wrzesnia-3 pazdziernika, wydajnosc: 40hl/ha

Wino o delikatnym zapachu czarnej porzeczki i kilku owocow lesnych, w ustach nuta owocow lesnych i lukrecji final z elegancka tanina i swiezoscia

Nota: 16,5


Chateau Magdelaine

Powierzchnia 10,8ha, kompozycja szczepowa: 95% Merlot, 5% Cabernet Franc, winobranie 21-25 wrzesnia, wydajnosc: 40hl/ha

Wino z nuta zapachowa czarnych, czerwonych owocow, w ustach mocna nuta owocowa z lukrecja i delikatnymi przyprawami korzennymi, finisz z elegancka welurowa tanina, duzo swiezosci, bardzo dobra struktura

Nota: 17


Chateau Pavie

Powierzchnia 37ha, kompozycja szczepowa: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Canbernet Sauvignon, winobranie 25 wrzesnia-2 pazdziernika, wydajnosc: 28hl/ha

Wino o mocnym kolorze purpury, zapach czarnych bardzo dojrzalych owocow, w ustach swieza nuta owocowa, wanilia, lukrecja, bogata kompozycja, finisz z welurowa, bardzo mocna tanina, znakomita swiezosc i elegancja, duza koncentracja, wspaniala struktuta calosci

Nota: 19


Chateau Pavie Macquin

Powierzchnia 15ha, kompozycja szczepowa: 80% Merlot, 15% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon, winobranie 25-28 wrzesnia i 30 wrzesnia (Merlot), 30 wrzesnia (Cabernet Franc), 6 pazdziernika (Cabernet Sauvignon), wydajnosc: 30hl/ha

Wino o zapachu przypraw, lukrecji i miety, w ustach delikatna nuta czarnych, czerwonych mocno dojrzalych owocow,, finisz owocowy z welurowa tanina i dobra swiezoscia, nienaganna struktura

Nota: 18


Chateau Troplong Mondot

Powierzchnia 23,30ha, kompozycja szczepowa: 90% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon, winobranie 21-30 wrzesnia, wydajnosc: 33hl/ha

Wino o mocnym zapachu korzennych przypraw i lukrecji, w ustach nuta czarnych lesnych owocow, finisz z mocna, elegancka tanina, nuta wanilii, duzo swiezosci, bardzo dobra struktura,

Nota: 17,75


Chateau Trottevieille

Powierzchnia 10ha, kompozycja szczepowa: 50% Merlot, 45% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon, winobranie 23-28 wrzesnia (Merlot), po 28 wrzesnia (Cabernets), wydajnosc: 29hl/ha

Wino z delikatna lesna nuta, kilka korzennych przypraw, w ustach duzo swiezosci, nuta czarnych lesnych owocow, silna tanina o dobrej strukturze, finisz swiezy i dlugi

Nota: 16,75