SAINT EMILION 1ers Grands
Crus Classes "B" Vintage 2006
|
Degustacja
i notacja Marie Joanna Roginska |
DEGUSTACJA (Notacja w skali do 20)
Chateau Angelus
Powierzchnia 23 ha, kompozycja szczepowa:
62% Merlot, 38% Cabernet Franc, winobranie 16-30 wrzesnia, wydajnosc:
32hl/ha.
Wino o kolorze mocnej purpury,
silna welurowa tanina, nuta czarnych dojrzalych owocow, lukrecji,
eleganckie i dobrze zbudowane o wspanialej swiezosci
Nota: 18,5
Chateau Beausejour-Heritiers
Duffau Lagarosse
Powierzchnia 7ha, kompozycja szczepowa:
70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, winobranie
21-27 wrzesnia (Merlot), 2-3 pazdziernika (Cabernets), wydajnosc:
35hl/ha.
Wino z silna nuta czerwonych
i czarnych owocow lesnych, mocna tanina, dobra struktura, finisz
dlugi, duzo swiezosci
Nota: 16,5
Cateau Beau-Sejour Becot
Powierzchnia 16ha, kompozycja szczepowa:
70% Merlot, 24% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon, winobranie
21-27 wrzesnia (Merlot), 2-3 pazdzienika (Cabernets), wydajnosc:
38hl/ha.
Wino z nuta korzenna, lukrecji,
w ustach owocowosc i silna, elegancka welurowa tanina z finiszem
swiezym i dlugim, dobra struktura
Nota: 17
Chateau Belair
Powierzchnia 12ha, kompozycja szczepowa:
80% Merlot, 20% Cabernet Franc, winobranie 20-23 wrzesnia (Merlot),
26-30 wrzesnia (Cabernet)
Wino o mocnej nucie przypraw,
w ustach tanina delikatna z nuta czarnych owocow i lukrecji, dlugi
i swiezy finisz
Nota: 16,75
Chateau Canon
Powierzchnia 19ha, kompozycja szczepowa:
80% Merlot, 20% Cabernet Franc, winobranie 19-29 wrzesnia (Merlot),
29-30 wrzesnia (Cabernet), wydajnosc 35hl/ha
Wino o bardzo delikatnym
owocowym zapachu (czarne lesne owoce), w ustach delikatna welurowa
tanina, nuta owocowa i korzenna, dobra swiezosc i dluga koncowka
Nota: 17
Chateau Figeac
Powierzchnia 40ha, kompozycja szczepowa
bardzo nietypowa dla win tego regionu: 35% Cabernet Sauvignon,
35% Cabernet Franc, tylko 30% Merlot, winobranie 15-21 wrzesnia
(Merlot), 27-29 wrzesnia (Cabernet Franc), 30 wrzesnia-3 pazdziernika
(Cabernet Sauvignon), wydajnosc 36hl/ha
Wino o zapachu przypraw
(bialy pieprz), w ustach nuta czerwonych i czarnych owocow ze
swieza tanina, nuta korzenna, finisz dlugi i swiezy, dobra struktura
Nota: 16,75
Chateau Clos Fourtet
Powierzchnia 19ha, Kompozycja szczepowa:
85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, winobranie
23-30 wrzesnia
Wino o delikatnym zapachu
przypraw, czarnych i czerwonych owocow, w ustach subtelny lesny
owoc, nuta czkoladowa, w finale mocna tanina z nuta lukrecji
Nota: 17
Chateau La Gaffeliere
Powierzchnia 22ha, kompozycja szczepowa:
80% Merlot, 10% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, winobranie
21 wrzesnia-3 pazdziernika, wydajnosc: 40hl/ha
Wino o delikatnym zapachu
czarnej porzeczki i kilku owocow lesnych, w ustach nuta owocow
lesnych i lukrecji final z elegancka tanina i swiezoscia
Nota: 16,5
Chateau Magdelaine
Powierzchnia 10,8ha, kompozycja
szczepowa: 95% Merlot, 5% Cabernet Franc, winobranie 21-25 wrzesnia,
wydajnosc: 40hl/ha
Wino z nuta zapachowa czarnych,
czerwonych owocow, w ustach mocna nuta owocowa z lukrecja i delikatnymi
przyprawami korzennymi, finisz z elegancka welurowa tanina, duzo
swiezosci, bardzo dobra struktura
Nota: 17
Chateau Pavie
Powierzchnia 37ha, kompozycja szczepowa:
70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Canbernet Sauvignon, winobranie
25 wrzesnia-2 pazdziernika, wydajnosc: 28hl/ha
Wino o mocnym kolorze purpury,
zapach czarnych bardzo dojrzalych owocow, w ustach swieza nuta
owocowa, wanilia, lukrecja, bogata kompozycja, finisz z welurowa,
bardzo mocna tanina, znakomita swiezosc i elegancja, duza koncentracja,
wspaniala struktuta calosci
Nota: 19
Chateau Pavie Macquin
Powierzchnia 15ha, kompozycja szczepowa:
80% Merlot, 15% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon, winobranie
25-28 wrzesnia i 30 wrzesnia (Merlot), 30 wrzesnia (Cabernet Franc),
6 pazdziernika (Cabernet Sauvignon), wydajnosc: 30hl/ha
Wino o zapachu przypraw,
lukrecji i miety, w ustach delikatna nuta czarnych, czerwonych
mocno dojrzalych owocow,, finisz owocowy z welurowa tanina i dobra
swiezoscia, nienaganna struktura
Nota: 18
Chateau Troplong Mondot
Powierzchnia 23,30ha, kompozycja
szczepowa: 90% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon,
winobranie 21-30 wrzesnia, wydajnosc: 33hl/ha
Wino o mocnym zapachu korzennych
przypraw i lukrecji, w ustach nuta czarnych lesnych owocow, finisz
z mocna, elegancka tanina, nuta wanilii, duzo swiezosci, bardzo
dobra struktura,
Nota: 17,75
Chateau Trottevieille
Powierzchnia 10ha, kompozycja szczepowa:
50% Merlot, 45% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon, winobranie
23-28 wrzesnia (Merlot), po 28 wrzesnia (Cabernets), wydajnosc:
29hl/ha
Wino z delikatna lesna nuta,
kilka korzennych przypraw, w ustach duzo swiezosci, nuta czarnych
lesnych owocow, silna tanina o dobrej strukturze, finisz swiezy
i dlugi
Nota: 16,75