|
|
|
|
Winnice alzacji polozone sa na wschodzie
Francji, u stóp gór Wogezów, rosciagaja sie
w dlugosci 170 km (miedzy Strasburgiem i Mulhouse), ich powiezchnia
to 15 000 hektarów. Korzystaja z suchego klimatu kontynentalnego,
niewielkie opady wiosna i wczesnym latem lagodzone sa górskim
fenem. Tutejsze gleby sa bardzo urozmaicone, spotykamy tu zwiry,
piachy, granity, lupki, wapienie i margle. Kazda z tych gleb odpowiada
innej erze geologicznej.
Powierzchnia 15 000 ha
Srednia produkcja roczna ok. 160 milionów butelek
7 szczepów (sylwaner, riesling, gewurztraminer, pinot blanc, pinot gris, muscat, pinot noir)
Ok 90% calej produkcji to wina biale (reprezentuje to 19% produkcji francuskich win bialych)
5 500 producentów
25% calej produkcji idzie na export
(glówne kraje importujace to: Belgia, Holandia, Niemcy,
Dania, USA, Wielka Brytania)
Wina alzackie sa glównie jednoszczepowe, nazwa szczepu figuruje zawsz na etykietce.
Sylvaner - bardzo popularny i niezwykle wydajny (prawie 80% calej produkcji), daje wina lekkie, rzeskie, z dyskretnym zapachem owocowym.
Riesling - szczep rozpowszechniony w wielu krajach, uwazany za jeden z najlepszych szczepów bialych win na Swiecie, daje winom duzo swiezosci, mocnych aromatów swiezych owoców, laczy finezje, elegancje i mocny charakter. W dobrych rocznikach moze lezakowac bardzo dlugo.
Gewurztraminer - chyba najbardzizj znany ze wszystkich alzackich win dzieki swoistego mocnego i specyficznego aromatu korzennego o charakterystycznym bukiecie pizmowym, moze lezakowac bardzo dlugo.
Pinot Blanc (klevner) - daje wina lekkie, z bukietem owocowym bez specjalnej finezji, latwe do konsumpcji.
Pinot Gris - daje wina bogate z mocnym bukietem owocowym, czasami z mala nutka wedzona.
Muskat - daje wina o zapachach owocowo-pizmowych.
Pinot Noir - jedyny czerwony szczep
dajacy wina czerwone i rózowe (tylko 7-10% calej alzackiej
produkcji).
Wina AOC Alsace obejmuje wina jednoszczepowe (ze szczepów wymienionych wyzej), którego nazwa widnieje zawsze na etykietce butelki. Czasami mozemy spotkac wino z kilku szczepów, nazywa sie ono "Edelzwicker" albo " Gentil". Srednia wydajnosc w tej apelacji wynosi ok. 80 hl/ha.
Wina AOC Alsace Grand Cru obejmuje tylko wina jednoszczepowe ze szczepu : Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris i Muscat. Nazwa szczepu figuruje na etykietce jak równiez nazwa jednego z 50-ciu najlepszych obszarów objetych w kategorii "Grand Cru". W tej kategorii kryterium geologiczno-klimatyczne jest bardzo wazne. Winobranie odbywa sie tutaj tylko recznie. Srednia wydajnosc na tych obszarach wynosi ok. 55 hl/ha. Sa to wina o najwyzszej jakosci, których smak i zapach oddaje charakter kazdego specyficznego podloza.
Wina musujace AOC Cremant Alsace
(produkowane metoda tradycyjna tak zwana szampanska). Szczepy
uzywane najczesciej do tych win to: Riesling, Pinot Blanc, Pinot
Gris, Pinot Noir i czasami Chardonnay. Srednia wydajnosc w tej
kategorii wynosi ok. 80 hl/ha. Obecna produkcja Cremant wynosi
21 milionów butelek rocznie. W Europie duzymi amatorami
Cremant sa Niemcy i Benelux.
Wina Vendanges Tardives (Pózne Zbiory) pochodza tylko ze szczepu: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris i Muscat. Grona pozostawiane sa na krzakach do póznej jesieni, aby przejrzaly i odpowiednio podeschly, pokryte sa "szlachetna plesnia" (botrytis cinerea) dzieki której podnosi sie w nich stezenie cukru, grona przypominaja suche rodzynki.
|
Wina Selections Grains Nobles (Selekcja
Gron) jest to dalszy etap "póznych zbiorów",
grona sa sukcesywnie selekcjonowane, kazde z nich musi byc pokryte
szlachetna plesnia. Wina z tej selekcji posiadaja bardzo mocny
i szlachetny aromat, sa to prawdziwe dziela sztuki mogace lezakowac
bardzo dlugo. Wina tego typu mozna otrzymac tylko w bardzo dobrych
rocznikach (z najlepszych millesime).
Wina Alzackie podaje sie chlodne, najlepiej w temperaturze 8-10°C, najlepiej w kieliszku z przezroczystego bialego szkla lub krysztalu na dosc wysokiej, szczuplej nózce.
Wino musujace Cremant podaje sie w temperaturze 5-7°C, w kieliszku do szampana, najlepiej z bialego przezroczystego szkla.
Wina Alzackie z reguly konsumuje
sie mlode, najlepiej w okresie do 5-ciu lat lezakowania. Jedynie
moga lezakowac dluzej (oczywiscie w dostosowanej do tego piwniczce)
wina typu Grands Crus, Vendanges Tardives (Pózne Zbiory)
oraz Selections Grains Nobles (Selekcja Gron) i tylko w dobrych
rocznikach (millesime).
Sylvaner - ostrygi, malze,
slimaczki winniczki, smazone ryby, wedliny, salatki ze swiezych
warzyw z winegretem, zapiekanki z serem.
Pinot Blanc - ryby, cielecina,
pieczony kurczak, pieczony indyk, potrawy na bazie jajek (omlety
etc.), delikatne sery.
Riesling - ryby, cielecina,
kurczak, indyk (w sosach smietanowych i winnych), alzacki bigos,
surowe ryby (typu sushis), suche kozie serki.
Pinot Gris - watróbki kacze i gesie,
cielecina, schab, kurczaki w sosach, kuropatwy, bazanty, dzikie
kaczki,watróbka cieleca, cynaderki, oraz potrawy na bazie
grzybów.
Gewurztraminer - znakomity
z bardzo ostrymi serami z mocnym zapachem, watróbki kacze
i gesie, kuchnia egzotyczna, desery (najlepiej Vendanges Tardives
i Grains Nobles).
Muscat - lekka kuchnia na
bazie swiezych i gotowanych warzyw, kuchnia na parze i wegetaryjna,
szparagi,
Cremant - aperitif, kawior,
ryby, owoce morza, cielecina, bigos alzacki, desery na bazie swiezych
owoców.
Pinot Noir (jedyne czerwone
alzackie wino) - wedliny, miesa, dziczyzna, sery delikatne i ostre.
|