WINNICE I GASTRONOMIA ALZACJI


WINNICE ALZACJI

Winnice alzacji polozone sa na wschodzie Francji, u stóp gór Wogezów, rosciagaja sie w dlugosci 170 km (miedzy Strasburgiem i Mulhouse), ich powiezchnia to 15 000 hektarów. Korzystaja z suchego klimatu kontynentalnego, niewielkie opady wiosna i wczesnym latem lagodzone sa górskim fenem. Tutejsze gleby sa bardzo urozmaicone, spotykamy tu zwiry, piachy, granity, lupki, wapienie i margle. Kazda z tych gleb odpowiada innej erze geologicznej.


KILKA CYFR

Powierzchnia 15 000 ha

Srednia produkcja roczna ok. 160 milionów butelek

7 szczepów (sylwaner, riesling, gewurztraminer, pinot blanc, pinot gris, muscat, pinot noir)

Ok 90% calej produkcji to wina biale (reprezentuje to 19% produkcji francuskich win bialych)

5 500 producentów

25% calej produkcji idzie na export (glówne kraje importujace to: Belgia, Holandia, Niemcy, Dania, USA, Wielka Brytania)


Szczepy Alzackich Win

Wina alzackie sa glównie jednoszczepowe, nazwa szczepu figuruje zawsz na etykietce.

Sylvaner - bardzo popularny i niezwykle wydajny (prawie 80% calej produkcji), daje wina lekkie, rzeskie, z dyskretnym zapachem owocowym.

Riesling - szczep rozpowszechniony w wielu krajach, uwazany za jeden z najlepszych szczepów bialych win na Swiecie, daje winom duzo swiezosci, mocnych aromatów swiezych owoców, laczy finezje, elegancje i mocny charakter. W dobrych rocznikach moze lezakowac bardzo dlugo.

Gewurztraminer - chyba najbardzizj znany ze wszystkich alzackich win dzieki swoistego mocnego i specyficznego aromatu korzennego o charakterystycznym bukiecie pizmowym, moze lezakowac bardzo dlugo.

Pinot Blanc (klevner) - daje wina lekkie, z bukietem owocowym bez specjalnej finezji, latwe do konsumpcji.

Pinot Gris - daje wina bogate z mocnym bukietem owocowym, czasami z mala nutka wedzona.

Muskat - daje wina o zapachach owocowo-pizmowych.

Pinot Noir - jedyny czerwony szczep dajacy wina czerwone i rózowe (tylko 7-10% calej alzackiej produkcji).


Apelacje Alzackich Win

Wina AOC Alsace obejmuje wina jednoszczepowe (ze szczepów wymienionych wyzej), którego nazwa widnieje zawsze na etykietce butelki. Czasami mozemy spotkac wino z kilku szczepów, nazywa sie ono "Edelzwicker" albo " Gentil". Srednia wydajnosc w tej apelacji wynosi ok. 80 hl/ha.

Wina AOC Alsace Grand Cru obejmuje tylko wina jednoszczepowe ze szczepu : Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris i Muscat. Nazwa szczepu figuruje na etykietce jak równiez nazwa jednego z 50-ciu najlepszych obszarów objetych w kategorii "Grand Cru". W tej kategorii kryterium geologiczno-klimatyczne jest bardzo wazne. Winobranie odbywa sie tutaj tylko recznie. Srednia wydajnosc na tych obszarach wynosi ok. 55 hl/ha. Sa to wina o najwyzszej jakosci, których smak i zapach oddaje charakter kazdego specyficznego podloza.

Wina musujace AOC Cremant Alsace (produkowane metoda tradycyjna tak zwana szampanska). Szczepy uzywane najczesciej do tych win to: Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir i czasami Chardonnay. Srednia wydajnosc w tej kategorii wynosi ok. 80 hl/ha. Obecna produkcja Cremant wynosi 21 milionów butelek rocznie. W Europie duzymi amatorami Cremant sa Niemcy i Benelux.


Wina Vendanges Tardives (Pózne Zbiory) pochodza tylko ze szczepu: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris i Muscat. Grona pozostawiane sa na krzakach do póznej jesieni, aby przejrzaly i odpowiednio podeschly, pokryte sa "szlachetna plesnia" (botrytis cinerea) dzieki której podnosi sie w nich stezenie cukru, grona przypominaja suche rodzynki.

Wina Selections Grains Nobles (Selekcja Gron) jest to dalszy etap "póznych zbiorów", grona sa sukcesywnie selekcjonowane, kazde z nich musi byc pokryte szlachetna plesnia. Wina z tej selekcji posiadaja bardzo mocny i szlachetny aromat, sa to prawdziwe dziela sztuki mogace lezakowac bardzo dlugo. Wina tego typu mozna otrzymac tylko w bardzo dobrych rocznikach (z najlepszych millesime).


Jak podawac

Wina Alzackie podaje sie chlodne, najlepiej w temperaturze 8-10°C, najlepiej w kieliszku z przezroczystego bialego szkla lub krysztalu na dosc wysokiej, szczuplej nózce.

Wino musujace Cremant podaje sie w temperaturze 5-7°C, w kieliszku do szampana, najlepiej z bialego przezroczystego szkla.

Jak przechowywac

Wina Alzackie z reguly konsumuje sie mlode, najlepiej w okresie do 5-ciu lat lezakowania. Jedynie moga lezakowac dluzej (oczywiscie w dostosowanej do tego piwniczce) wina typu Grands Crus, Vendanges Tardives (Pózne Zbiory) oraz Selections Grains Nobles (Selekcja Gron) i tylko w dobrych rocznikach (millesime).


Wina Alzackie i potrawy

Sylvaner - ostrygi, malze, slimaczki winniczki, smazone ryby, wedliny, salatki ze swiezych warzyw z winegretem, zapiekanki z serem.


Pinot Blanc - ryby, cielecina, pieczony kurczak, pieczony indyk, potrawy na bazie jajek (omlety etc.), delikatne sery.


Riesling - ryby, cielecina, kurczak, indyk (w sosach smietanowych i winnych), alzacki bigos, surowe ryby (typu sushis), suche kozie serki.


Pinot Gris - watróbki kacze i gesie, cielecina, schab, kurczaki w sosach, kuropatwy, bazanty, dzikie kaczki,watróbka cieleca, cynaderki, oraz potrawy na bazie grzybów.

Gewurztraminer - znakomity z bardzo ostrymi serami z mocnym zapachem, watróbki kacze i gesie, kuchnia egzotyczna, desery (najlepiej Vendanges Tardives i Grains Nobles).


Muscat - lekka kuchnia na bazie swiezych i gotowanych warzyw, kuchnia na parze i wegetaryjna, szparagi,


Cremant - aperitif, kawior, ryby, owoce morza, cielecina, bigos alzacki, desery na bazie swiezych owoców.


Pinot Noir (jedyne czerwone alzackie wino) - wedliny, miesa, dziczyzna, sery delikatne i ostre.


 

Oczywiscie kazde z tych win moze byc serwowane na aperitif.

 


1/2