REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...
|
|
|
|
Katalonia lezy w pólnocno
wschodniej czesci Hiszpanii, panuje tu kilmat sródziemnomorski,
a najlepzse wina katalonskie pochodza z regionu Penedes polozonego
okolo 30 km na poludniowy wschód od Barcelony. Jest to
królestwo win musujacych Cava (hiszpanski szampan). Cava
jest apelacja kontrolowana istniejaca od 1986 roku, powierzchnia
winnic z których produkuje sie Cava wynosi az 40 000 hektarów.
Wina te produkowane sa tak zwana metoda tradycyjna (metoda stosowana
w Szampanii od 1640 roku). Metoda polegajaca na podwójnej
fermentacji, druga odbywajaca sie w butelce. Podczas której
wytwaza sie naturalny gaz (dwutlenek wegla).
Do produkcji win Cava uzywa sie 4 szczepów: Macabeo, Parellada, Xarel-lo i od niedawna szczpu Chardonnay (popularnego w Szampanii do produkcji szampana).
Szczep Macabeo posiada bardzo duza kisc, grona sa zólto-zlote, jest bardzo wydajny i niezwykle delikatny, nie lubi suszy. Wino z tego szczepu ma smak delikatnych owoców, posiada malo kwasowosci, mozna w nim wyczuc smak anyzku i miodu.
Szczep Parellada jest odmiana istniejaca ekskluzywnie w regionie Penedes. Posiada dosc duza kisc o gronach nieregularnych, sredniej wielkosci z delikatna skórka. Wino z tego szczepu jest aromatyczne, delikatne z duza elegancja. Wyczuwa sie w nim nutke kwiatowa oraz lekko owocowa z niuansem miodu.
Szczep Xarel-lo posiada kisc sredniej wielkosci, grona sa duze, okragle w zlotym kolorze z delikatna skórka. Wino z tego szczepu posiada mocny zloty kolor, dobra strukture miedzy poziomem alkocholu i kwasowosci, ma delikatny smak owoców takich jak zielone jablko, cytryna czy grejfrut.
Szczep Chardonnay moze posiadac kisc mala lub srednia w kolorze
bursztynowej zólci (w sloncu), grona maja bardzo delikatna
skórke. Jest wrazliwy na deszcz i spadki temperatur. Wino
z tego szczepu jest bardzo delikatne i wykwintne o bogatym potencjale
aromatycznym (wanilia, orzech, migdal, przyprawy, cynamon, swierze
maslo, kwiat akacji i rózne owoce itp).
|
|
Najbardziej znanymi i najwiekszymi spólkami produkujacymi i exportujacymi wina Cava na caly Swiat sa Freixenet (pierwszy producent swiatowy win cava) i Codorniu.
Freixenet exportuje swoje cava do
115 krajów, co reprezentuje 50 millionów butelek
(75% calej produkcji hiszpanskiej win cava).