REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...REPORTAZ...


KATALONIA

Barcelona i jej winnice (Region Penedes)

 

 

 

 

 

Architektura tego miasta jest zupelnie zwariowana, architekt Gaudi (1852-1926) mial tutaj wspaniale pole do popisu.

Katalonia lezy w pólnocno wschodniej czesci Hiszpanii, panuje tu kilmat sródziemnomorski, a najlepzse wina katalonskie pochodza z regionu Penedes polozonego okolo 30 km na poludniowy wschód od Barcelony. Jest to królestwo win musujacych Cava (hiszpanski szampan). Cava jest apelacja kontrolowana istniejaca od 1986 roku, powierzchnia winnic z których produkuje sie Cava wynosi az 40 000 hektarów. Wina te produkowane sa tak zwana metoda tradycyjna (metoda stosowana w Szampanii od 1640 roku). Metoda polegajaca na podwójnej fermentacji, druga odbywajaca sie w butelce. Podczas której wytwaza sie naturalny gaz (dwutlenek wegla).


Do produkcji win Cava uzywa sie 4 szczepów: Macabeo, Parellada, Xarel-lo i od niedawna szczpu Chardonnay (popularnego w Szampanii do produkcji szampana).

Szczep Macabeo posiada bardzo duza kisc, grona sa zólto-zlote, jest bardzo wydajny i niezwykle delikatny, nie lubi suszy. Wino z tego szczepu ma smak delikatnych owoców, posiada malo kwasowosci, mozna w nim wyczuc smak anyzku i miodu.

Szczep Parellada jest odmiana istniejaca ekskluzywnie w regionie Penedes. Posiada dosc duza kisc o gronach nieregularnych, sredniej wielkosci z delikatna skórka. Wino z tego szczepu jest aromatyczne, delikatne z duza elegancja. Wyczuwa sie w nim nutke kwiatowa oraz lekko owocowa z niuansem miodu.

Szczep Xarel-lo posiada kisc sredniej wielkosci, grona sa duze, okragle w zlotym kolorze z delikatna skórka. Wino z tego szczepu posiada mocny zloty kolor, dobra strukture miedzy poziomem alkocholu i kwasowosci, ma delikatny smak owoców takich jak zielone jablko, cytryna czy grejfrut.

Szczep Chardonnay moze posiadac kisc mala lub srednia w kolorze bursztynowej zólci (w sloncu), grona maja bardzo delikatna skórke. Jest wrazliwy na deszcz i spadki temperatur. Wino z tego szczepu jest bardzo delikatne i wykwintne o bogatym potencjale aromatycznym (wanilia, orzech, migdal, przyprawy, cynamon, swierze maslo, kwiat akacji i rózne owoce itp).


 

 Wina Cava klsyfikuja sie w 4 kategotiach:

- Cava Brut Nature (bardzo wytrawne)

- Cava Brut (wytrawne)

- Cava Seco (lekko slodkie)

- Cava Semi (slodkie)


Najbardziej znanymi i najwiekszymi spólkami produkujacymi i exportujacymi wina Cava na caly Swiat sa Freixenet (pierwszy producent swiatowy win cava) i Codorniu.

Freixenet exportuje swoje cava do 115 krajów, co reprezentuje 50 millionów butelek (75% calej produkcji hiszpanskiej win cava).