VINEXPO OD "OGRODU" I OD "KUCHNI"

REPORTAZ

Kolacja "Millesimes de Collection" w Chateau Beau-Sejour Becot

 Winnica Beau-Sejour Becot przyjmowala 170 gosci VIP na 10-ej edycji uroczystej kolacji Ugrupowania Premiers Grands Crus Classes de Saint Emilion

Do Ugrupowania nalezy:

Chateau Cheval Blanc, Chateau Angelus, Chateau Beausejour, Chateau Beausejour-Becot, Chateau Belair, Chateau Canon, Chateau Figeac, Chateau Clos Fourtet, Chateau La Gaffeliere, Chateau Magdelaine, Chateau Pavie, Chateau Pavie Macquin, Chateau Troplong Mondot, Chateau Trottevieille

 

 

 

 Dekoracja z duza prostota i elegancja, dominowala czern, biel i czerwien

 Thierry Manoncourt wlasciciel winnicy Figeac (po lewej), Jean Pierre Moueix wlasciciel wielu prestizowych winnic: Petrus, Magdelaine (po prawej)

 Thierry Manoncourt byl gwiazda wieczoru, zaproponowal goscia swoj wspanialy Figeac 1950 !, nie bylo slow aby go ocenic, wino zaskoczylo swiezoscia i mlodoscia, welurowa delikatna tanina na finiszu, wielka emocja ...

 

 Szampan Dom Perignon Vintage 1999 w magnum byl serwowany na aperitif

 Gwiazda wieczoru, Michel Guerard, najlepszy szef ukoronowany najwyzsza dystankcja gasrtonomiczna (3 gwiazdki) przygotowal niezapomniana kolacje obok Pierre Lurton dyrektor winnicy Cheval Blanc i d'Yquem

 

 

 Wina degustowane podczas kolacji:

Chateau Pavie 1999

Chateau La Gaffeliere 1970 (Magnum)

Chateau Belair 1982

Chateau Trottevieille 1982

Chateau Pavie Macquin 1997

Chateau Beausejour 1983 (Magnum)

Chateau Angelus 1995

Chateau Clos Fourtet 1995

Chateau Troplong Mondot 1989

Chateau Beau-Sejour Becot 1988

Chateau Magdelaine 1990

Chateau Figeac 1950

Chateau Cheval Blanc 1975 (Double Magnum)

Chateau Canon 1971 (Jeroboam)