BORDEAUX PRIMEURS 2003 W KILKU CYFRACH

Juz od ponad 10-ciu lat, co roku na wiosne Region Bordeaux staje sie przez kilka dni wielka scena degustacji dla profesjonalistów z calego Swiata. Wina nowego rocznika (millesime), które jeszcze sa w beczkach i maja przed soba dluga droge aby znalezc sie w butelkach (jeszcze prawie dwa lata) i ewentualnie na stole u klienta, sa degustowane przez posredników, kupców, dziennikarzy, somelierów i innych specjalistów. Kazdy z nich ocenia jago walory, daje noty. Dla calej ekonomi bordowskich win jest to moment bardzo wazny, od którego zalezy dobra, czy zla sprzedaz danego rocznika i oczywiscie cena. Znany Robert Parker spedza tu wiele dni, opisujac dokladnie kazde wino z jego zaletami i wadami.


Unia Wielkich Bordowskich Win (l'Union des Grands Crus de Bordeaux) jest motorem tej manifestacji. Zrzesza ona 130 czlonków, sa to jedne z najbardziej prestizowych bordowskich winnic takich jak Chateau Mouton Rothschild, Chateau Cheval Blanc, czy Chateau d'Yquem. W tym roku Unia zaprosila okolo 100 dziennikarzy z calego Swiata i przyjela ponad 4000 specjalistów na bardzo licznych degustacjach.


 

 winnica regionu Saint Emilion

 szczep merlot wczesna wiosna

ROCZNIK 2003 W WINACH BORDOWSKICH ( MILLESIME 2003)

Rok 2003 zostanie w pamieci wszystkich rokiem upalnego lata. Jego pierwsza charakterystyka jest przedwczesne dojrzewanie calej natury, w naszym wypadku winorosli. Mozna stwierdzic, ze od prawie 20-stu lat caly proces wegetatywny winnej latorosli jest coraz wczesniejszy ze wzgledu na ciagle ocieplanie sie naszej planety. Winogrona tego rocznika charakteryzuja sie bardzo duza iloscia cukru gronowego natomiast bardzo mala kwasu winnego. Ze wzgledu na nadzwyczajne warunki klimatyczne rocznik okazal sie bardzo nieregularny w kazdym z regionów winiarskich. W tym wypadku gleba i podloze mialy duza role do zagrania. Mozna zanotowac, ze podloza wapienne i gliniaste zupelnie dobrze sie sprawdzily w tym wyjatkowym klimacie.

Winobranie winogron bialych (sauvignon) odbylo sie wyjatkowo wczesnie, bo juz w polowie sierpnia, winogron czerwonych (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) na poczatku wrzesnia, natomiast winobranie w regionie win likierowych (sauternes) odbylo sie wyjatkowo wczesnie, bo juz w koncu wrzesnia. Winogrona (semillon) posiadaly znakomity stan sanitarny. Mikroskopijny grzybek, tok zwana "szlachetna plesn" byl wyjatkowo dobrze rozwiniety. Mozna smialo zaryzykowac mówiac, ze rocznik 2003 bedzie znakomitym rocznikiem dla win likierowych.