Juz od ponad 10-ciu lat, co roku
na wiosne Region Bordeaux staje sie przez kilka dni wielka scena
degustacji dla profesjonalistów z calego Swiata. Wina nowego
rocznika (millesime), które jeszcze sa w beczkach i maja
przed soba dluga droge aby znalezc sie w butelkach (jeszcze prawie
dwa lata) i ewentualnie na stole u klienta, sa degustowane przez
posredników, kupców, dziennikarzy, somelierów
i innych specjalistów. Kazdy z nich ocenia jago walory,
daje noty. Dla calej ekonomi bordowskich win jest to moment bardzo
wazny, od którego zalezy dobra, czy zla sprzedaz danego
rocznika i oczywiscie cena. Znany Robert Parker spedza tu wiele
dni, opisujac dokladnie kazde wino z jego zaletami i wadami.
Unia Wielkich Bordowskich Win (l'Union
des Grands Crus de Bordeaux) jest motorem tej manifestacji. Zrzesza
ona 130 czlonków, sa to jedne z najbardziej prestizowych
bordowskich winnic takich jak Chateau Mouton Rothschild, Chateau
Cheval Blanc, czy Chateau d'Yquem. W tym roku Unia zaprosila okolo
100 dziennikarzy z calego Swiata i przyjela ponad 4000 specjalistów
na bardzo licznych degustacjach.
|
|
|
|
Rok 2003 zostanie w pamieci wszystkich rokiem upalnego lata. Jego pierwsza charakterystyka jest przedwczesne dojrzewanie calej natury, w naszym wypadku winorosli. Mozna stwierdzic, ze od prawie 20-stu lat caly proces wegetatywny winnej latorosli jest coraz wczesniejszy ze wzgledu na ciagle ocieplanie sie naszej planety. Winogrona tego rocznika charakteryzuja sie bardzo duza iloscia cukru gronowego natomiast bardzo mala kwasu winnego. Ze wzgledu na nadzwyczajne warunki klimatyczne rocznik okazal sie bardzo nieregularny w kazdym z regionów winiarskich. W tym wypadku gleba i podloze mialy duza role do zagrania. Mozna zanotowac, ze podloza wapienne i gliniaste zupelnie dobrze sie sprawdzily w tym wyjatkowym klimacie.
Winobranie winogron bialych (sauvignon)
odbylo sie wyjatkowo wczesnie, bo juz w polowie sierpnia, winogron
czerwonych (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) na poczatku
wrzesnia, natomiast winobranie w regionie win likierowych (sauternes)
odbylo sie wyjatkowo wczesnie, bo juz w koncu wrzesnia. Winogrona
(semillon) posiadaly znakomity stan sanitarny. Mikroskopijny grzybek,
tok zwana "szlachetna plesn" byl wyjatkowo dobrze rozwiniety.
Mozna smialo zaryzykowac mówiac, ze rocznik 2003 bedzie
znakomitym rocznikiem dla win likierowych.