SAINT EMILION 1ers Grands Crus Classés

Millesime - Vintage 2007

 

 Marie Joanna Roginska - reportaz i degustacje

DEGUSTACJE


Chateau AUSONE

 

Alain Vauthier - wlascicil winnicy Ausone - Piwnice wykute w wapieniu - Wino Chateau Ausone

Powierzchnia 7ha, stara 50-cio letnia winnica, mieszanka szczepowa: 55% Cabernet Franc, 45 Merlot, wydajnosc 32hl/ha. Fermentacja w debowych kadziach, nastepnie lezakowanie 20 miesiecy w nowych debowych beczkach, produkcja 18 000 butelek.

Degustacja: wno o kolorze glebokiej purpury, blyszczace, zapach dyskretny, nutka lukrecji, korzeni, jerzyn, w ustach o intensywnym bukiecie ciemnych owocow z nuta lukrecji, korzennych przypraw, mocna elegancka tanina, wspaniala swiezosc, wytworny final z bardzo dlugim zakonczeniem.

Nota: 19,5


Chateau CHEVAL BLANC

 

Klasycystyczny palacyk winnicy Cheval Blanc - Pierre Lurton - dyrektor winnicy - Wino Chateau Cheval Blanc

Powierzchnia 36 ha. Winobranie od 19 wrzesnia do 6 pazdziernika, warunki klimatyczne skomplikowane ze wzgledu na ataki rorznych szkodnikow. Troche pozniejsze winobranie pozwolilo na zebranie gron dojrzalych i w znakomitych warunkach sanitarnych. Mimo wszystko trzeba bylo selekcjonowac kazde grono. Warunki klimatyczne wyjatkowo dobre dla Cabernet Franc, szczepu dominujacego w winnicy. Mieszanka szczepowa 55% Cabernet Franc, 45% Merlot. Wino lezakuje minimum poltora roku w nowych debowych beczkach.

Degustacja: wino o mocnym rubinowo-czerwonym kolorze, blyszczace, mocny zapach czarnych owocow, z kekka nutka kawowa, lukrecji i bialego pieprzu, w ustach wspaniala swiezosc, nuta mineralna, rownowaga owocowosc-tanina, dlugi finisz z elegancka mocna tanina.

Nota: 19



Chateau ANGELUS

Powierzchnia 23ha, sredni wiek winnicy 35 lat, mieszanka szczepowa: 50% Merlot, 47% Cabernet Franc, 3% Cabernet Sauvignon. Fermentacja w kadziach betonowych i inoxowych, lezakowanie 18-22 miesiace w debowycgh beczkach.

Degustacja: wino o mocnym rubinowym kolorze, mocny zapach owocowy z nuta lukrecja i przypraw, w ustach duzo swiezosci, bukiet czarnych owocow z nuta wanilii i przypraw, elegancka silna tanina w finale, dlugi finisz.

Nota: 19


Chateau BEAUSEJOUR

Powierzchnia 7ha, sredni wiek winnicy 39 lat, mieszanka szczepowa: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 38hl/ha, winobranie dopiero w pazdzierniku (2-5/10 i 9-11/10). Fermentacja w betonowych kadziach, lezakowanie minimum 12 miesiecy w debowych beczkach (55% nowe).

Degustacja: wino o kolorze blyszczacego rubinu, dyskretny zapach lesnych czarnych i czerwonych owocow, w ustach delikatny smak czarnych owocow z nuta lukrecji, w finale lekka tanina, koncowka srednia.

Nota: 16,5


Chateau BEAU-SEJOUR BECOT

Powierzchnia 16ha, sredni wiek winnicy 37 lat, mieszanka szczepowa: 70% Merlot, 24% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 37hl/ha, winobranie 2-11 pazdziernika. Fermentacja w inoxowych kadziach, lezakowanie 16-18 miesiecy w debowych beczkach (75% nowych), produkcja 78 000 butelek.

Degustacja: kolor blyszczacego rubinu, zapach czerwonych lesnych owocow, nuta mentolowa z lukrecja, w ustach delikatne z nuta mineralna iczarnych owocow, w finale okragla tanina, nuta waniliowa, duzo swiezosci w koncowce.

Nota: 17


Chateau BELAIR

Powierzchnia 12ha, sredni wiek winnicy 35 lat, mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc, wydajnosc 33hl/ha, winobranie koniec wrzesnia, poczatek pazdziernika. Wino lezakuje w debowych beczkach ponad rok, tyko 40% w nowych.

Degustacja: rubinowy kolor, delikatny zapach owocowo-mineralny, mocna tanina w srodku i finale, nuta przypraw, debu i wanilii, dobra swiezosc.

Nota: 16,5


Chateau CANON

 

 

 

Wino Chateau Canon - Nowa piwnica z najnowoczesniejszymi kadziami fermentacyjnymi - Piwnica wypelniona debowymi beczkami

Powierzchnia 19,5ha, sredni wiek winnicy 25 lat, mieszanka szczepowa 75% Merlot, 25% Cabernet Franc, wydajnosc 35hl/ha, winobranie 24 wrzesnia - 4 pazdziernika, fermentacja w bardzo nowoczesnych inoxowych kadziach, lezakowanie ponad rok w debowych beczkach (50% nowych).

Degustacja: mocny rubinowy kolor z polyskiem, pachnie drobnymi lesnymi owocami z nuta bialego pieprzu, w ustach duzo taniny z mineralna nuta, czerwone i czarne drobne lesne owoce, dobra struktura, tanina z dosc dlugim finiszem.

Nota: 17


Chateau FIGEAC

Powierzchnia 40ha, mieszanka szczepowa bardzo nietypowa dla Saint Emilion ze wzgledu na znaczna przewage Cabernets: 35% Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc, 30% Merlot. Tego typu mieszanki spotyka sie przede wszystkim w regionie i apelacji Medoc. Winobranie 24-27 wrzesnia dla Merlot, 2-15 pazdziernika dla Cabernets. Lezakowanie w nowych debowych beczkach ponad rok, produkcja ok. 120 000 butelek.

Degustacja: rubinowo-czerwony kolor, dyskretny zapach przypraw, lukrecji, bialego pirprzu, w ustach okragle z dobra swirzoscia, , nuta czerwonych drobnych owocow, lukrecja, korznne przyprawy, tanina, koncowka z nuta mineralna, dlugi finisz.

Nota: 17

Thierry Manoncourt- jemu zawdzieczamy wiele wspanialych rocznikow Chateau Figeac, obecnie corka Laure z mezem hrabia Eric d"Aramon zajmuja sie winnica


Chateau CLOS FOURTET

Powierzchnia 19ha, znakomicie polozona w samym Saint Emilion, na przeciwko slynnego Kosciola, sredni wiek winnicy 30 lat, mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Winobranie 3-12 pazdziernika pozwolilo na zebranie gron w optymalnych warunkach sanitarnych. Fermentacja w nowoczesnych inoxowych kadziach, lezakowanie w nowych debowych beczkach przez ponad rok.

Degustacja: rubinowy ciemno czerwony kolor, delikatny zapach malych czarnych owocow, w ustach bogaty bukiet czarnych i czerwonych drobnych owocow, mocna ranina, nuta wanilii i lukrecji, bardzo dlugifinisz.

Nota: 18


Chateau LA GAFFELIERE

Powierzchnia 22ha, sredni wiek winnicy 36 lat, wydajnosc 40hl/ha, mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc. Winobranie 25 wrzesnia - 19 pazdziernika. Fermentacja klasyczna w inoxowych kadziach, lezakowanie 14-16 miesiecy w nowych debowych beczkach.

Degustacja: kolor mocnej purpury, pachnie czarnymi owocami z nuta lukrecji, w ustach bogate z duza tanina, nuta debu i wanilii, bukiet owocowo-korzenny z dlugim finiszem.

Nota: 18


Chateau MAGDELAINE

Powierzchnia 11ha, sredni wiek winnicy 36 lat, wydajnosc 39hl/ha, mieszanka szczepowa 95% Merlot, 5% Cabernet Franc. Winobranie 27 wrzesnia - 2 pazdziernika. Fermentacja w malych inoxowych kadziach, lezakowanie ponad rok w debowych beczkach (tylko 30% nowych.

Degustacja: rubinowo czerwony kolor, zapach dyskretny, w ustach nuta czerwonych drobnych owocow e lukrecja, finale mala nutka korzenna, finisz sredni.

Nota: 16,5


Chateau PAVIE

Powierzchnia 37ha, sredni wiek winnicy 44 lata, wydajnosc 28hl/ha, mieszanka szczepowa: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon. winobranie od 8 pazdziernika. Fermentacja w malych debowych kadziach, pozwalajaca na odseparowanie wszystkich malych parceli, lezakowanie ponad rok w debowych beczkach (70% nowych), produkcja ok. 60 000 butelek.

Degustacja: bardzo gleboko rubinowo-czerwony kolor z duzym polyskiem, mocny zapach korzenny z lukrecja, w ustach bardzo bogaty bukiet czarnych owocow z dominacja czarnej porzeczki, nuta lukrecji, wanilii, dobrze zbudowane, mocna i elegancka tanina, bardzo dlugi finisz.

Nota: 18,5


Chateau PAVIE MACQUIN

Powierzchnia 15ha, sredni wiek winnicy 35 lat, wydajnosc 35hl/ha, mieszanka szczepowa: 84% Merlot, 14% Cabernet Franc, 2% Canernet Sauvignon, winobranie 8-15 pazdziernika.. Fermentacja w malych kadziach cementowych i debowych, lezakowanie ponad rok w debowych beczkach (80% nowych), produkcja ok. 56 000 butelek.

Degustacja: gleboko rubinowy kolor, blyszczace, zapach korzenny z nuta mentolu, w ustach bukiet swiezych czarnych i czerwonych owocow z nuta mineralna, duzo mocnej, eleganckiej taniny, bardzo dlugi finisz.

Nota: 18,5


Chateau TROPLONG MONDOT

Powierzchnia 30ha, sredni wiek winnicy 35 lat, wydajnosc 27,5hl/ha, mieszanka szczepowa: 90% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon, winobranie 9-19 pazdziernika. Fermentacja w malych inoxowych kadziach, lezakowanie 12-24 miesiace w debowych beczkach (90% nowych).

Degustacja: bardzo gleboko rubinowo-czerwony kolor. mocny zapach czarnych drobnych owocow lesnych i ogrodowych z nuta mentolu, w ustach bogate z bukietem korzennym, lukrecja, czarnymi owocami, nuta mineralna, dlugi finisz z mocna i elegancka tanina.

Nota: 18,5


Chateau TROTTEVIEILLE

Powierzchnia 10ha, bardzo stara 50-cio letnia winnica, wydajnosc 29hl/ha, mieszanka szczepowa: 62% Cabernet Franc, 35% Merlot, 3% Cabernet Sauvignon, winnica posiada bardzo stara parcele Cabernet Franc i Merlot nie zniszczona na poczatku wieku przez pasorzyta "phyloxera", winobranie trwalo do polowy pazdziernika. Klasyczna fermentacja w kadziach, lezakowanie ponad rok w nowych debowych beczkach, produkcja ok. 30 000 butelek.

Degustacja: rubinowy blyszczacy kolor, pachnie delikatnie korzeniami i lukrecja, w ustach bukiet czerwonych i czarnych owocow z nuta mineralna, mocna tanina , nuta korzennych przypraw, sredni finisz.

Nota: 16,5


stara winnica merlot w Saint Emilion