![]() |
|
WINNICE BURGUNDII sa 4-tym regionem winiarskin Francji, ich powierzchnia wynosi 25 000 ha
1° - WINNICE BORDEAUX - 100 000 ha
2° - WINNICE RODANU (Côtes du Rhône) - 60 000 ha
3° - WINNICE SZAMPANII - 30 000 ha
Winnice Burgundii podzielone sa na 5 odrebnych regionów :
- Chablis - Auxerrois (5300 ha)
- Côte de Nuit (3500ha)
- Côte de Beaune (5700 ha)
- Côte Chalonnaise (4000 ha)
- Mâconnais (6500 ha)
Ogólna roczna produkcja wynosi 1 400 000 hektolitrów, co reprezentuje 185 milionów butelek.
Win czerwonych produkuje sie 42%, z przewaga win bialuch 58%;
Cala produkcja Burgundii reprezentuje 3% calej produkcji win we Francji i stawia ja na 5tym miejscu jesli chodzi o produkcje wszystkich win o kontrolowanej nazwie pochodzenia AOC (Appelation d'Origine Côntrolé)
1° - Bordeaux (26%)
2° - Dolina Rodanu (15,1%)
3° - Dolina Loary (10,2%)
4° - Champania (9,6%)
Do produkcji wina czerwonego stosuje sie tu dwa rodzaje szczepów :
Pinot Noir i Gamay
Do produkcji wina bialego uzywa sie znanego szczepu Chardonnay i szczepu Aligoté
Tak dla przypomnienia, na Swiecie choduje sie 1600 róznych szczepów, a we Francji az 400 !
Wina burgundzkie podzielone sa wedlóg cztero szczeblowego rankingu wartosci zalezacego od ich pochodzenia :
1) Wina regionalne - na etykietce widnieje nazwa regionu (53% produkcji)
2) Wina comunalne - na etykietce widnieje nazwa gminy z której pochodza (35% produkcji)
3) Premiers Crus - na etykietce widnieje nazwa parceli wyeliminowanej z duza precyzyja w danej gminie (10% produkcji)
4) Grands Crus - wina wyprodukowane z najlepszych parcel (tak zwanych "climats") w danej gminie, ich nazwa widnieje na etykietce (tylko 2% calej produkcji !)
![]() |
|