BURGUNDIA I JEJ WINNICE

 Jedna z najbardziej prestizowych winnic Burgundii Clos de Veugeot

W KILKU CYFRACH

WINNICE BURGUNDII sa 4-tym regionem winiarskin Francji, ich powierzchnia wynosi 25 000 ha


1° - WINNICE BORDEAUX - 100 000 ha

2° - WINNICE RODANU (Côtes du Rhône) - 60 000 ha

3° - WINNICE SZAMPANII - 30 000 ha


Winnice Burgundii podzielone sa na 5 odrebnych regionów :

- Chablis - Auxerrois (5300 ha)

- Côte de Nuit (3500ha)

- Côte de Beaune (5700 ha)

- Côte Chalonnaise (4000 ha)

- Mâconnais (6500 ha)


Ogólna roczna produkcja wynosi 1 400 000 hektolitrów, co reprezentuje 185 milionów butelek.

Win czerwonych produkuje sie 42%, z przewaga win bialuch 58%;

Cala produkcja Burgundii reprezentuje 3% calej produkcji win we Francji i stawia ja na 5tym miejscu jesli chodzi o produkcje wszystkich win o kontrolowanej nazwie pochodzenia AOC (Appelation d'Origine Côntrolé)

1° - Bordeaux (26%)

2° - Dolina Rodanu (15,1%)

3° - Dolina Loary (10,2%)

4° - Champania (9,6%)


Do produkcji wina czerwonego stosuje sie tu dwa rodzaje szczepów :

Pinot Noir i Gamay

Do produkcji wina bialego uzywa sie znanego szczepu Chardonnay i szczepu Aligoté


Tak dla przypomnienia, na Swiecie choduje sie 1600 róznych szczepów, a we Francji az 400 !


Wina burgundzkie podzielone sa wedlóg cztero szczeblowego rankingu wartosci zalezacego od ich pochodzenia :

1) Wina regionalne - na etykietce widnieje nazwa regionu (53% produkcji)

2) Wina comunalne - na etykietce widnieje nazwa gminy z której pochodza (35% produkcji)

3) Premiers Crus - na etykietce widnieje nazwa parceli wyeliminowanej z duza precyzyja w danej gminie (10% produkcji)

4) Grands Crus - wina wyprodukowane z najlepszych parcel (tak zwanych "climats") w danej gminie, ich nazwa widnieje na etykietce (tylko 2% calej produkcji !)


 

 Tradycyjny burgundzki kosz wiklinowy uzywany jeszcze do dzisiaj podczas winobrania