BURGUNDZKIM SZLAKIEM

winnice slynnej apelacji "Grands Crus" Corton i Corton Charlemagne

BURGUNDIA to 25 900 ha, srednia produkcja roczna 1,5 milionów hl, 100 róznych Apelacji

63,5% produkcja win bialych, 36,5% produkcja win czerwonych


WINNICE REGIONU COTE DE BEAUNE

Winnice o powierzchni 3 tysiecy ha, o dlugosci ok 30 km i szerokosci do 2 km, polozone na wysokosci dochodzacej do 400 m, gleby ilasto-wapienne. Region ten produkuje przede wszystkim najslynniejsze na swiecie wina biale: Montrachet, Corton Charlemagne, Meursault,, Chassagne Montrachet i Puligny Montrachet.

Istnieje równiez produkcja slynnych win czerwonych: Pomard, Volnay, Corton, Aloxe Corton.


Corton Charlemagne (Grand Cru)

Ogólna powierzchnia winnic apelacji Corton Charlemagne wynosi 45,21 ha, srednia produkcja 2401 hl. Produkuje sie tu tylko wina biale ze szczepu Chardonnay.

Wina Corton Charlemagne sa bardzo bogate i aromatyczne, czesto z lekka nutka cynamonu. Moga lezakowac bardzo dlugo, w zaleznosci od rocznika nawet 20 czy 30 lat, ale mozna je degustowac po ok 10-ciu. latach lezakowania.

Corton (Grand Cru)

Ogólna powierzchnia winnic apelacji Corton wynosi ok 104 ha, srednia produkcja 3895 hl, produkuje sie tu wina biale ze szczepu Chardonnay (ok. 158 hl), oraz wina czerwone ze szczepu Pinot Noir (ok. 3737 hl).

Wina czerwone (wiekszosc produkcji) sa o duzej koncentracji, o znakomitej strukturze z duza iloscia taniny, mozna je konsumowac po 10-ciu latach lezakowania, dobre roczniki moga lezakowac nawet 30 lat.

 szczep Pinor Noir na wiosne

 winnica szczepu Chardonnay na wiosne

WINNICE REGIONU COTE DE NUITS

Winnice o powierzchni ok. 1,5 tys. ha, o dlugosci ok 20 km i szerokosci do 1 km, polozone na wysokosci dochodzacej do 300 m, gleby na podlozu kamienistym wapienno-marglowym. Jest to przede wszystkim region win czerwonych ze szczepu Pinot Noir o intensywnym kolorze, bogate i aromatyczne z mozliwoscia dlugiego lezakowania.

Region ten produkuje jedno z najslynniejszych i najdrozszych win czerwonych na Swiecie la Romanee Conti, jak równiez inne slynne wina takie jak: Gevrey Chambertin, Morey Saint Denis, Chambolle Musigny, Clos de Vougeot, Vosne-Romanee, Nuits Saint Georges.


Clos de Vougeot (Grand Cru)

Clos de Vougeot (Grand Cru) nalezy do jednej z najslynniejszych apelacji Cote de Nuits. Jego powierzchnia to niecale 51 ha, co reprezentuje ok. 240 000 butelek ogólnej produkcji. Apelacja ta produkuje tylko wina czerwone ze szczepu Pinot Noir. Te mala powierzchnia gospodaruje az 81 producentów, którzy produkuja 70 zupelnie róznych Clos de Vougeot (Grand Cru). Mozna powiedziec, ze ta malutka powierzchnia jest skondensowaniem calej Burgundii. Spotykamy tu niesamowite zróznicowanie terenu w calej jego kompleksowosci. Winnice "Clos" mozna podzielic na trzy czesci: górna, srodkowa i dolna. Wina z górnej czesci "Clos" sa mocne w kolorze, o duzej kompleksowosci aromatycznej, czesc srodkowa i dolna daje wina o bardzo duzej ilosci taniny w finale.

Clos de Vougeot, to równiez wspaniala lekcja historii ze swoim sredniowiecznym zamkiem z XII wieku siedziba zakoników z Citeaux.

Vougeot w kilku cyfrach:

Clos de Vougeot Grand Cru: 51ha, produkcja 240 000 butelek wina

Vougeot Premier Cru wina czerwone: 9,50ha, produkcja 57 000 butelek wina

Vougeot Premier Cru wina biale: 2,70ha, produkcja 18 000 butelek wina

Vougeot Village wina czerwone: 2,50ha, produkcja 15 000 butelek wina

Vougeot Village wina biale: 0,80ha, produkcja 5000 butelek wina


Kilka gron szczepu Pinot Noir pózna jesienia po winobraniu