BORDEAUX PRIMEURS 2005

TOP 50

 Chateau Mouton Rothschild Pauillac 1er Grand Cru

Szczepy: 85% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot, 1% Cabernet Franc

Degustacja: wino o wspanialej koncentracji, z mocna tanina, nuta czarnych dojrzalych owocow z niuansem prazonej kawy, w finale znakomita swiezosc i glebokosc

Nota: 19+

 Chateau Margaux - Margaux 1er Grand Cru

Szczepy: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, wydajnosc: 43hl/ha

Degustacja: wino znakomicie zrownowazone, pelne aromatow carnych i czerwonych lesnych owocow, aksamitna tanina, wspaniala swiezosc, duzo elegancji

Nota: 19,5+

 Chateau Lafite Rothschild Pauillac 1er Grand Cru

Szczepy: 88,8% Cabernet Sauvignon, 10,7 Merlot, 0,5% Petit Verdot

Degustacja: wino z bogata tanina o duzej elegancji, nuta czewonych owocow z niuansem mineralnym, w koncowce znzkomita swiezosc, glebia i elegancja

Nota: 19+

 Chateau Latour Pauillac 1er Grand Cru

Szczepy: 73% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot

Degustacja: wino o wspanialej koncentracji z nuta bardzo dojrzalej czarnej porzeczki, mocna aksamitna tanina, w finale kilka delikatnych przypraw, duzo swiezosci i elegancji

Nota: 19,5+

 Chateau Haut-Brion Pessac-Leognan 1er Grand Cru

Szczep Merlot zaczeto juz zbierac w koncu sierpnia, wiobranie zakonczylo sie 26 wrzesnia zebraniem szczepu Cabernet Sauvignon

Degustacja: wino o mocnym i eleganckim aromacie czarnych lesnych owocow z nuta korzennych przypraw, bogate w mocna welurowa tanine, bardzo dobrze wywazone o finale z wielka swiezoscia

Nota 19,5


Chateau d'Yquem Sauternes Premier Cru Superieur

Powierzchnia 100ha, zbiory od 19 wrzesnia do 28 pazdziernika w 6 fazach w celu zebrania najlepszych gron ze szlachetna plesnia, stan sanitarny byl nienaganny.

Degustacja: w ustach nuta swiezych mocno dojrzalych owocow egzotycznych i delikatnych przypraw, znakomita swiezosc, w finale nuta mineralna, wykwintna elegancja

Nota 19,5

 Chateau Cheval Blanc Saint Emilion 1er Gand Cru Classe "A"

Winobranie 12-27 wrzesnia, szczepy; Cabernet Franc 55%, Merlot 45%, wydajnosc 39hl/ha

Degustacja: bardzo mocny bukiet o przewadze przypraw i wanilii, znakomita struktura z mocna tanina, nuta czarnych owocow i korzeni, wspaniala swierzosc, elegancja

Nota: 19+

Pierre Lurton dyrektor winnicy Chateau Cheval Blanc i Chateau d'Yquem

Chateau Ausone Saint Emilion 1er Grand Cru Classe "A" 

Powierzchnia 7ha, szczepy: Cabernet Franc 55%, Merlot 45%, wydajnosc 34hl/ha, produkcja 18 000 butelek. Degustacja: wino o wspanialej strukturze aromatycznej, intensywny bukiet czarnych, dojrzalych owocow z niuansem kilku delikatnych przypraw i kawy, w finale intensywna elegancka tanina, wspaniala swiezosc, elegancja

Nota: 19,5+


 Chateau Brane Cantenac (Margaux)

Wino o znakomitej strukturze, w ustach nuta czarnych i czerwonych owocow, kilku korzennych przypraw, w finale pelna tanina , dloga dobrze zrownowazona koncowka

Nota: 17,5+

 Chateau Du Tertre (Margaux)

Wino o ladnej strukturze z nuta czarnzj porzeczki i kilku lekkich przypraw, mocna tanina, ale nie agresywna, dlugi final z dobra swiezoscia

Nota: 17,5

 Chateau Giscours (Margaux)

Wino z nuta czarnych lesnych owocow, kilka korzennych przypraw, duzo swiezosci i eleganckiej taniny, dlugie w finale

Nota: 17,5+

 Chateau Kirwan (Margaux)

Wino o duzej elegancji i mocy, z nuta sliwkowo owocowa, mocna welurowa tanina, final dlugi ze znakomita swiezoscia

Nota 17,5+

 Chateau Labegorce (Margaux)

Wino o dobrej mocy i strukturze, likka delikatnych owocow czerwonych i czarnych, final sredni z lekka tanina

Nota: 17

 Chateau Prieure-Lichine (Margaux)

Wino o eleganckiej strukturze z nuta czarnej i czerwonej czeresni, kilka delikatnych przypraw, mocna welurowa tanina, dluga dobrze zrownowazona koncowka

Nota: 17,5+

Chateau Rauzan-Segla (Margaux)

mieszanka szczepowa: 54,5% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 6,5% Cabernet Franc i Petit Verdot, wydajnosc: 39hl/ha

Wino o wspanialej mocy i glebokosci z nuta lesnych owocow i przypraw, mocna aksamitna tanina, w koncowcz znakomita swiezosc

Nota: 17,5+

 Chateau Beychevelle (Saint Julien)

Wino o dobrej swiezosci i dobrze zbudowane, z nuta owocowa sliwki i porzeczki, w finale tanina z nuta mineralna

Nota: 17

 Chateau Branaire-Ducru (Saint Julien)

Wino o wspanialej strukturze i mocy, z elegancka nuta owocowa czarnej porzeczki i czeresni, final gleboki z welurowa tanina, duzo swiezosci, eleganckie

Nota: 18,5

 Chateau Ducru-Beaucaillou (Saint Julien)

Mieszanka szczepowa: 67% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot

Wino z intensywna pelna tanina, o dobrej glebokiej strukturze, delikatna nuta owocowo-korzenna zbardzo dlugim finalem, wytworne

Nota: 18,5

 Chateau Leoville Barton (Saint Julien)

Wino o wspanialej mocno skoncentrowanej taninie, znakomicie wywazone z nuta delikatnych przypraw, z dluga elegancka koncowka, wykwintna swiezosc

Nota: 18,5

 Chateau Talbot (Saint Julien)

Wino o lekkiej nucie owocowej, wyczuwalne delikatne taniny z nuta swiezosci

Nota: 17

 Chateau d'Armailhac (Pauillac)

Mieszanka szczepowa: 60% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 10% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot

Wino o bardzo dobrej strukturze z nuta owocowa czarnej porzeczki, mocna i skoncentrowana tanina, dlugi final z bardzo dobra swiezoscia, eleganckie

Nota: 17,5

 Chateau Clerc Milon (Pauillac)

Mieszanka szczepowa: 48% Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 11% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot

Wino z wyrazistym owocowym bukietem, gleboka delikatna tanina, dlugi final z dobra swiezoscia

Nota: 17,5

 Chateau Lynch Bages (Pauillac)

Wino o pelnym bogactwie aromatycznym znuta czarnej dojrzalej porzeczki z mocna elegancka tanina, final bardzo dlugi ze znakomita swierzoscia

Nota: 18

 Chateau Pichon-Longueville Baron (Pauillac)

Mieszanka szczepowa: 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc, wydajnosc: 35hl/ha

Wino o wspanialej strukturze z mocna welurowa tanina, z nuta czarnych dojrzalych owocow, w finale duzo swiezosci, o wielkiej elegancji

Nota: 18+

 Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Pauillac)

Mieszanka szczepowa: 64% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 6% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot

Wino o durzej swiezosci z nuta czerwonych i czarnych owocow, z delikatna tanina w finale

Nota: 17,5+

 Chateau Pontet Canet (Pauillac)

Mieszanka szczepowa: 75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, wydajnosc: 35hl/ha

Wino o wspanialej strukturze i elegancji, nuta kilku czarnych owocow i przypraw, aksamitna bardzo mocna tanina, final bardzo dlugi, znakomita swiezosc, wszystko harmonijne

Nota: 18,5

 Chateau Cos d'Estournel (Saint Estephe)

Mieszanka szczepowa: 78% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 3% Cabernet Franc, wydajnosc 40hl/ha

Wino o wspanialej elegancji, z nuta czarnych lesnych owocow, z elegancka i bardzo bogata tanina, final wyjatkowo dlugi, swiezosc, wielka elegancja

Nota: 19

 Chateau Lafon Rochet (Saint Estephe)

Wino z bogata nuta owocowa, dojrzale owoce czarne i czerwone, swieza tanina, final solidny z dobra struktura

Nota 17,5

 Cateau Phelan Segur (Saint Estephe)

Wino z elegancka nuta owocowa czarnej czeresni, tanina dobrze zrownowazona, dlugi final

Nota: 17+

 Chateau La Lagune (Haut Medoc)

Wino z wyrazna nuta korzennych przypraw, z pelna elegancka tanina, dluga zrownowazona koncowka, wytworne

Nota: 17,5+

 Chateau Carbonnieux (Pessac-Leognan)

Wino z nuta czarnej czeresni i porzeczki, delikatna tanina w finale z lekka swiezoscia

Nota: 17+

 Domaine de Chevalier (Pessac-Leognan)

Wino o solidnej konstrukcji, bogate, lekka nuta czarnych owocow, okragla tannina w finale

Nota: 17,5

 Chateau Haut-Bailly (Pessac-Leognan)

Wino bogate z ladna nuta owocowa, mocna welurowa tanina, kilka korzennych przypraw, swiezosc, elegancja, wytworne

Nota: 18

 Chateau Latour-Martillac (Pessac-Leognan)

Wino o dobrej strukturze z lekka tanina w finale, nuta lekkich przypraw

Nota: 17

 Chateau Malartic-Lagraviere (Pessac-Leognan)

Wino z nuta czarnych dojrzalych owocow, mocna elegancka tanina z niuansem przypraw, w fibnale znakomita swiezosc

Nota: 17,5+

 Chateau Pape Clement (Pessac-Leognan)

Wino o wspanialej strukrurze, z nuta czarnej porzeczki i sliwki z nuansem korzenno-debowym, z mocna elegancka tanina, znakomita swiezosc

Nota: 18,5

 Chateau Smith Haut Lafitte (Pessac-Leognan)

Wino z mocna nuta czarnych owocow i taniny, dlugi final z nuta korzenna, znakomita swiezosc w koncowce

Nota: 17,5+

Chateau Canon-La-Gaffeliere (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 55% Merlot, 40% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon

Wino mocno aromaryczne z niuansem owocowo-korzennym, elegancka struktura, mocna tanina w finala z nuta debu, swiezosc, eleganckie

Nota: 17,5

 Chateau Franc-Mayne (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 90% Merlot, 10% Cabernet Franc, wydajnosc: 34hl/ha

Wino z nuta czarnych i czerwonych owocow dobrze dojrzalych, okragla tanina z nuta debu i przypraw

Nota: 17

 Chateau Fleur Cardinale (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 14% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon

Wino o wspanialej strukturze i sile, z niuansem owocowym czarnej porzeczki i czeresni, kilka korzennych przypraw i bialego pieprzu, w finale mocna elegancka tanina, znakomita swirzosc, eleganckie

Nuta: 18

 Chateau Larcis-Ducasse (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 78% Merlot, 20% Cabernet Franc, 2% Cabernet Sauvignon

Wino o wspanialej strukturze i bogactwie aromatycznym, owocowo-korzennym, niuans prazonej kawy, final bardzo dlugi z mocna nuta taniczna, duza elegancja

Nota: 18+

 Chateau Larmande (Saint Emilion)

Wino delikatne z nuta lesnych owocow, dobrze opanowana tanina w finale, delikatne, dobra swiezosc

Nota: 17

 Chateau Pavie-Macquin (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 75% Merlot, 20% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon

Wino o durzej koncentracji aromatycznej, welurowa bardzo mocna tanina, niuans kilku czarnych owocow i delikatnych przypraw, final dlugi z dobra swiezoscia, eleganckie

Nota: 18

 Chateau Pavie Decesse (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 90% Merlot, 10% Cabernet Franc, wydajnosc: 33hl/ha

Wino o niezwyklej kompleksowosci aromatycznej, koncentracji, nuta czarnych bardzo dojrzalych owocow lesnych i porzeczki z niuansem prazonej grzanki i korzennych przypraw, welurowa, bardzo mocna tanina, wyjatkowa swiezosc

Nota: 18,5+

Chateau Quinault l'Enclos (Saint Emilion) 

Mieszanka szczepowa: 77% Merlot, 17% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon, wydajnosc: 32hl/ha

Wino solidne o dobrej strukturze z nuta czerwonych i czarnych owocow, w finale bogata zaokraglona tanina, swiezosc

Nota: 17,5

 Chateau Rol Valentin (Saint Emilion)

Mieszanka szczepowa: 97% Merlot, 3% Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, wydajnosc: 27hl/ha

Wino z duza elegancja, dobra struktura, nuta czarnej porzeczki, w finale dlugie z tresciwa tanina

Nota: 17,5

 Chateau Valandraud (Saint Emilion)

Wino o bogatej strukturze aromatycznej, z nuta owocowo-korzenna (czarna porzeczka), duza glebia i elegancja, final dlugi z aksamitna tanina

Nota: 18+

 Chateau Le Bon Pasteur (Pomerol)

Mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Frtanc

Wino z eleganckim niuansem czarnej porzeczki i prazonej kawy mokka, dlugi final z tresciwa tanina, dobra swiezosc

Nota: 17,5

Chateau Bourgneuf Vayron (Pomerol)

Mieszanka szczepowa: 90% Merlot, 10% Cabernet Franc

Wino z lekkiml niuansem czarnych i czerwonych lesnych owocow, lekka tanina i dobra swiezosc w finale

Nota: 17+

 Chateau Vieux Maillet (Pomerol)

Mieszanka szczepowa: 82% Merlot, 18% Cabernet Franc, wydajnosc:30hl/ha

Wino o delikarnej strukturze, nuta owocowo-korzenna (owoce lesne), w finale delikatna tanina z nuta debowa

Nota: 17+

Skala ocen do 20