|
|
|
|
Rocznik 2004 w winach bordowskich mozna zakwalifikowac do zupelnie klasycznego ze wzgledu na odpowiednie temperatury letnie i jesienne, oraz zachowanie równowagi miedzy róznymi skladnikami takimi jak alkohol, kwasowosc i polifenole (barwniki i tanina).
Zima temperatury byly troche nizsze niz srednia z kilkoma opadami deszczowymi.
Wiosna w miare ciepla z kilkoma opadami, zanotowano burze i grad (20 i 21 maja), zakwitanie szczepu Merlot odbylo sie na poczatku czerwca, natomiast szczep Cabernet dzeki odpowiedniej temperaturze zakwitl w drógiej polowie czerwca (Cabernet jest szczepem pózniejszym) i powoli dojrzewal do konca czerwca.
Lato nie bylo bardzo gorace, lipiec byl w miare dobrze nasloneczniony z malymi opadami deszczu i temperatura byla dosc srednia, sierpien natomiast byl bardzo deszczowy, naslonecznienie i temperatury dosc srednie. Wrzesien byl bardzo przyjemny z odpowiednim naslonecznieniem z dosc wysokimi temperaturami w ciagu dnia a nocami chlodnymi, warunki sanitarne gron byly znakomite. Dojrzewanie gron odbylo sie o okolo 10-ciu dni pózniej niz w roku 2003, który bardzo wczesnym. Cabernet Sauvignon potrzebowalo 15-20 dni wiecej niz Merlot na odpowiednie dojrzenie, az do polowy pazdziernika, miesiaca dosc deszczowego, ale z temperaturami wyzszymi niz normalnie.
Ogólnie winifikacja win czerwonych odbyla sie bez problemów, sortowanie i selekcja gron byla konieczna, wina maja mocny kolor i duzo swiezosci z odpowiednia kwasowoscia, pozwalajac na dlugie lezakowanie.
Wina biale posiadaja duzo swiezosci z ladnym bukietem owocowym-kwiatowym, posiadaja duzo elegancji.
Biale wina likierowe ogólnie sa aromatyczne, ale ich jakosc zalezy od okresu zbiorów, gdyz "szlachetna plesn" (botrytis cinerea) poczatkowo miala bardzo dobry rozwój, który zostal sperturbowany opadami deszczowymi. Mozna zaobserwowac pewna nieregularnosc w jakosci wina.