Denis Dubordieu - Profesor oenologii Uniwersytetu w Bordeaux podczas konferencji i degustacji porownawczej win rocznika 2006

Wiosna i caly okres przedwakacyjny jest wielkim maratonem "primeurs". Wlasciciele winnic, posrednicy, poprostu caly profesjonalny Swiat Planety Wino ma tylko jedno slowo na ustach, jaka cene jest warty nowy rocznik, ktory znajdzie sie w sprzedazy nie wczesniej niz za 2 lata. Adrenalina rosnie, nerwy tez, jak zostanie oceniony "millesime" przez prase swiatowa. Aby sie dobrze sprzedac, musi oczywiscie otrzymac najlepsze noty. Sa klienci kupujacy bardzo drogo, ale tylko najlepsze roczniki i wina "top", cena absolutnie nie ma dla nich zupelnie znaczenia, ale to jest tylko czastka, a sprzedac trzeba wszystko. Aktualnie produkuje sie coraz lepsze wina. Kazdy klient moze latwo znalezc to czego szuka w cenie, ktora go interesuje, wybor jest bardzo duzy i z roku na rok coraz wiekszy i coraz lepszy dzieki rozwijajacej sie technice i wiekszej dokladnosci produkcji.

BORDEAUX VINTAGE 2006

Rocznik nie byl latwy, ale ci wlasciciele winnic, ktorzy caly rok odpowiednio i regularnie pracowali nie spotkali wiekszych problemow, mimo trudnych warunkow meteorologicznych jesienno-zimowch z duzymi opadami i temperaturze nizszej niz srednia. Winnica byla lekko opozniona w rozwoju. Wiosna i poczatek lata byl suchy i w miare cieply, temperatury nieco wyzsze niz srednia ostatniego 10-cio lecia. Dzieki czemu winnica szybko nadrobila wiosenne opoznienie i kwiat pojawil sie w terminie. Pogodny lipiec pozwolil winnicy pieknie sie zozwinac. Zimny sierpien sperturbowal dojrzewanie a bardzo niskie temperatury opoznily powstawanie antocjanow (barwnikow) w odmianach czerwonych . Natomiast biale grona mogly zachowac dobra swiezosc. W koncu sierpnia znowu ujawnily sie deszcze, opady nieco wyzsze niz srednia ostatnich lat. Poczatek wrzesnia z temperaturami wysokimi pozwolil na zebranie bialych szczepow w znakomitych warunkach sanitarnych. Sauvignon i Semillon posiadaly znakomita rownowage miedzy cukrem i kwasowoscia. Wspanialy poczatek wrzesnia pozwolil szczepom czerwonym rozwinac sie w pelni i nadrobic sierpniowe opoznienie. Poziom cukru w gronach mozna nawet porownac z rocznikami 2005 i 2003, natomiast poziom kwasowosci byl nieco wyzszy, porownywalny z rocznikiem 1990, rownowaga cukru i kwasowosci byla znakomicie zachowana. Winogrona osiagnely rowniez odpowiednia jakosc fenoliczna. Od polowy wrzesnia rozpoczely sie deszcze i burze, co wymagalo przyjecia odopwiedniej strategii na winobranie. Szczep Merlot, wczesniejszy, mozna bylo zebrac w zupelnie optymalnych warunkach w polowie wrzesnia. Trzeba bylo bardzo dobrze zaglowac, aby optymalnie zebrac Cabernet Sauvignon, dojrzewajace nieco pozniej. Dla win likierowych Sauternes klimatologia byla w miare dobra. Okres wiosenno-letni z klimatem zmiennym miedzy wilgocia, cieplem i susza pozwolil na dobry rozwoj "szlachetnej plesni" na gronach i znakomita w nich koncentracje cukru, zachowujac jednoczesnie dobry poziom kwasowosci i swiezosc.

Podsumowanie:

Wina biale sa aromatyczne o dobrej kwasowosci z nuta mineralna i owocowa.

Wina czerwone posiadaja mocny kolor z silna nuta swiezych dojrzalych owocow, beda dobrze dojrzewaly dzieki dobrej strukturze i kwasowosci.

Wina likierowe Sauternes sa bogate o dobrej kwasowosci, posiadaja duzo elegancji i swiezosci.