SZAMPAN ZAWSZE W MODZIE

Szampan jest jedynym napojem alkoholowym, ktory mozna konsumowac o kazdej porze dnia i nocy, w kazdej sytuacji i do kazdej potrawy. Moze byc degustowany samotnie czy w towarzystwie, w smutku czy w euforii, kiedy ma sie prognienie, kiedy jest sie glodnym, kiedy brak apetytu, poprostu zawsze jest magiczny, a jego mikroskopijne babelki to sama w sobie poezja, najwspanialsza symfonia; brak poprostu slow aby go okreslic, slowa w tej sytuacji nawet najbardziej poetyczne staja sie banalne...

Szampania to 34 tys. ha winnic, w regionie miasta Reims i Epernay. Powierzchnia Szampanii zajmuje tylko 3,5 % calej powierzchni winnic we Francji. Rosciaga sie w 5-ciu regionach: Montagne de Reims, Vallee de la Marne, Cote de Blancs, Cote de Sezanne, Cote des Bar.

Szampany klasyfikowane sa w trzech kategoriach, wedlug kryteriow polozenia winnic (terroires), ta najwyzsza to: Grand Cru - 5% powierzchni (4450 ha), nastepnie Premier Cru - 13% powierzchni ( 5620 ha), a reszta to Cru - 82% powierzchni.

Szampan to rowniez sztuka dozowania, ktora go dzieli na kilka kategorii, od tych najbardziej wytrawnych do tych najbardziej slodkich:

EXTRA BRUT - do 6 gr. cukru/litr

BRUT - mniej niz 15 gr. cukru/litr

EXTRA DRY - miedzy 12 a 22 gr. cukru/litr

SEC - miedzy 17 a 35 gr. cukru/litr

DEMI-SEC - miedzy 35 a 50 gr. cukru/litre

DOUX - miedzy 50 a 100 gr. cukru/litr

Przypomnienie: W kompozycje szampanow wchodza trzy szczepy, chardonnay, pinot noir, pinot meunier.

EKONOMIA:

Najbardziej rozpowszechnione w produkcji sa szampany tak zwane brut-bez rocznikowe, ich produkcja osiaga ok. 85%, szampany brut-rocznikowy (millesime) to tylko 5%, szampany rozowe ok. 5% i tak zwane Cuvee Speciales (szampany bardzo wysokiej jakosci i bardzo drogie) osiagaja tez ok. 5% calej produkcji.

Szampania liczy ok. 19 tys. wlascicieli, ktorzy w wiekszosci sprzedaja winogrona do spoldzielni (cooperative), albo posrednikom, wielkim grupom (negociant), ten typ produkcji jest najbardziej rozpowszechniony.

Najwazniejsze grupy (Maisons de Negoce) to:

1) LVMH (Moet et Chandon, Mercier, Ruinart, Veuve Clicquot, Krug, Dom Perignon)

2) Vranken-Pommery (Vranken, Pommery, Demoiselle, Charles Lafitte, Heidsieck Monopole)

3) Marne et Champagne-Lanson Inter

4) Laurent-Perrier (Laurent Perrier, Salon, Delamotte, De Castellane)

Te cztery najwazniejsze grupy Domow Szampanskich realizuja 2/3 dochodu calej Szampanii.

Obecnie Szampania pracuje na maximum swojej produkcji co wynosi 300 milionow butelek rocznie. Jest to jedyny region winiarski na Swiecie, ktory nie ma i nie bedzie mial problemow ze sprzedaza. Produkcja nie moze juz wzrosnac, natomiast konsumpcja na Swiecie rosnie z roku na rok. Na calym Swiecie produkuje sie wina na tysiacach, dziesiatkach tysiecy hektatow, natomiast szampan produkuje sie tylko w malenkiej Szampanii na 34 tys. hektarow. Ten szampanski wyjatek ma wielka, bardzo wielka przyszlosc przed soba...

Prawie polowa produkcji szampana jest exportowana do az 190 krajow. Pierwszym zagranicznym konsumentem szampana (oczywiscie po za Francja) jest Anglia, nastepnie USA, Niemcy, Belgia, Wlochy, Japonia i Rosja. Chiny tez staja sie coraz wiekszym konsumentem.


Adresy internetowe kilku najwazniejszych Domow Szampanskich

 www.ruinart.com  www.champagne-deutz.com  www.moet.com  www.champagne-gosset.com www.champagne-bollinger.fr  www.mumm.com 
 www.veuve-clicquot.fr  www.polroger.com  www.taittinger.com  www.laurent-perrier.fr  www.chapmagne-roederer.com  www.pommery.fr