"RÓZOWA SYMFONIA" RÓZOWYCH SZAMPANÓW

Szampania i wina szampanskie male przypomnienie w kilku slowach i cyfrach

Szampania polozona jest w pólnocno-wschodniej czesci Francji. Jej obszar wynosi ponad 30 000 hektarów. Winnice koncentruja sie w czterech glównych okregach winiarskich: Montagne de Reims (Wzgórza Reims) wokól miasta Reims, Vallee de la Marne (Dolina Marny) wzdluz rzeki Marny, Cote des Blancs ("Biala Dolina") na poludnie od miasta Epernay, oraz region Cote de Sezanne i Aube.

Mimo dosc ostrego klimatu na tych terenach, panuje tu mikroklimat pozwalajacy winnicy na odpowiedni rozwój. Cecha charakterystyczna Szampanii jest kredowe podloze, które jest wspanialym regulatorem temperarury i wilgotnosci.

W Szampanii uprawia sie trzy szczepy : Pinot Noir (winogrona czarne nadaja moc i struktura) - 36%, Pinor Meunier (winogrona czarne nadaja bukiet owocow czerwonych i czarnych) - 38%, Chardonnay (winogrona biale nadaja swiezosc, finezje i elegancje) - 26%.


Szampan rózowy powstaje najczesciej ze zmieszania szampanskiego wina bialego pochodzacego z jednego, dwóch czy trzech szczepów uprawianych oczywiscie na terenie Szampanii z winem czerwonym pochodzacym tylko i wylacznie ze szczepu czarnego Pinot Noir. U kazdego producenta szampan rózowy ma zupelnie inny smak i kolor. Kazdy z nich ma swoje sekrety na jego produkcje.

Szampn rózowy jest najprawdopodobniej winem szampanskim najtrudniejszym do wyprodukowania, wymaga wyjatkowej kontroli od poczatku do konca calego procesu produkcyjnego. Dla onologa wyprodukowac wspanialy rózowy eliksir jest cwiczeniem wymagajacym wielkiego doswiadczenia. Wino czerwone pochodzace ze szczepu Pinot Noir, które dodaje sie do wina bialego, posiada bardzo czesto duzo taniny i w zwiazku z tym jego charakter nie jest zgodny z delikatnoscia szampana. W zwiazku z tym rola onologa jest znalezienie calkowitej równowagi i charakteru szampanskiego wina (delikatnosci z bukietem owocowo-kwiatowym).

Obecnie rynek swiatowy (razem z Francja - producentem) szampana rózowego wynosi 10-12 milionów butelek. Kraje, które go najbardziej lubia to Wielka Brytania, Szwajcaria, Holandia i Japonia.

Ogólnie produkcja jest stosunkowo mala i dlatego ich ceny sa wyzsze w porównaniu do szampanów bialych.


Mala selekcja kilku "Grandes Cuvees" rózowego eliksiru

 

 

 

 Moet najwiekszy producent w Szampanii

 Pol Roger uwielbiany przez Brytyjczyków dzieki szampanowi Winston Churchill

 Louis Roederer znany wszystkim Rosjanom i uwielbiany przez Carów dzieki szampanowi "Cristal" ("Krysztal")

 Ruinart uwazany za najstarszy Dom Szampanski zalozony w 1729 roku

Szampan rózowy i gastronomia

Szampan, jaki by nie byl: wytrawny, rózowy, pól-slodki, slodki etc. jet najlepszym winem na aperitif ale tak na prawde mozna go konsumowac o kazdej porze dnia i nocy.

Szampan moze byc znakomitym przyjacielem wielu potraw, przystawek czy deserów. Oczywiscie sztuka polega na dobraniu niuansu smakowego znajdujacego sie w potrawie z niuansem smakowym takiego czy innego gatunku i jakosci szampana. Nigdy nie mozna zapomniec, ze szampan jest przede wszystkim winem, bialym albo rózowym, znajdujacym znakomicie swoje miejsce w kazdego rodzaju i stylu kuchni, wiec przyjacielem prawie kazdego gastronoma.

Kazdy szampan jest przede wszystkim znakomitym winem na aperitif, mozna go tez podac do dan miesnych, ale raczej mies delikatniejszych (cielecina, drób). Szampany rocznikowe, które maja okolo 10 lat mozna znakomicie podac do drobnej dziczyzny takiej jak kuropatwa, bazant, zajac czy dzika kaczka. Szampan 4-5cio letni, lub pól slodki mozemy podac na koniec posilku do sera plesniowego (znakomite polaczenie) i oczywiscie juz klasycznie do deseru typu tarteletki z czewonymi owocami (truskawka, malina, czerwona porzeczka, poziomka i czeresnia) i ewentualnie lodami typu sorbet oraz swieza salatka z czerwonych owoców.