Od 12 do 14 kwietnia odbywaly
sie seanse degustacyjne w ramach 9-tej edycji Swiatowego Konkursu
Win. W Konkursie uczestniczyly 44 kraje, które przedstawily
3877 win i alkoholi.
160 degustatorów profesjonalnych ze wszystkich kontynentów pracowalo nad wyodrebnieniem najlepzsych win i alkocholi. Wszystkie degustacje odbywaja sie "na slepo", to znaczy, ze degustatorzy nie znaja absolutnie pochodzenia wina czy alkoholu, które jest degustowane. Wazne jest aby ocena byla jak najbardziej obiektywna i bez jakiej kolwiek zewnetrznej sugestji.
Po czesto bardzo goracymi debatami jurorzy przyznali nastepujace medale:
24 WIELKIE ZLOTE MEDALE
225 ZLOTYCH MEDALI
839 SREBRNYCH MEDALI
Jak zwykle wina francuskie otrzymaly najwiecej medali bo az 425, ale przedstawily równiez najwiecej próbek (1443).
Na wysokim poziomie okazaly sie wina wloskie, hiszpanskie, portugalskie, czilijskie, z Poludniowej Afryki, Kanady czy Luksemburga.
Trzeba przyznac, ze kompetycja brukselska nalezy do najwazniejszych tego typu na Swiecie, jest oficjalnie uznana przez Unie Europejska i odbywa sie pod bardzo scisla kontrola Belgijskiego Ministerstwa od Spraw Ekonomicznych.