Hrabia de Lur Saluces omawia rocznik 1996

 

Hrabia poczestowal nas winem Yquem rocznika 1996 (millesime 96). Jest to ostatni rocznik, który od niedawna ukazal sie w sprzedazy.

A teraz kilka slów o winobraniu 1996 roku w winnicy Yquem

Pierwsz trzy tygodnie wrzesnia charakteryzuja sie calkowita susza bez nawet jednej kropli deszczu, który pojawia sie zaraz po tym okresie i trwa do 2 pazdziernika. Juz od 3 warunki sa idealne na tworzenie sie na powierzchni gron tak zwanej "szlachetnej plesni" (botritis cinerea). Jest to mikroskopijny grzybek, który rozwija sie na skórce winogrona, w momencie pierwszych porannych ros i mgiel. Atakuje on naskórek grona powodujac jego pekanie i progresywna utrate w nim wody. Wewnatrz nastepuje mocne stezenie cukru i wzrastanie poziomu glicerolu. Grona stopniowo ciemnieja, podsychaja i staja sie calkowicie zrodzynkowane. Proces ten jest nierównomierny i kazde winobranie podzielone jest na etapy i trwa bardzo dlugo czasami nawet do konca listopada.

Pierwsze winobranie w Yquem rozpoczelo sie 3 pazdziernika i sukcesywnie jedno po drugim trwalo do 11, z malymi przerwami caly proces winobrania trwal do 24 pazdziernika. Pozostalo jeszcze kilka gron, które w znakomitym stanie sanitarnym zebrano na poczatku listopada.


 

Sandrine Garbay obecny onolog w winnicy Yquem. Ta mloda i utalentowana osoba objela paleczke po wspanialym onologu winnicy panu Latrille, który otrzedl na zasluzona emeryture. Sandrine pracuje w winnicy od 1994 roku. Coraz czesciej mozna zauwazyc, ze bardzo reputowane winnice powierzaja ta niezwykle odpowiedzialna prace kobieta, czesto bardzo mlodym, ale niezwykle kompetentnym. Zawód do tej pory bardzo meski i zupelnie niedostepny dla kobiet staje sie coraz czesciej otwarty dla "plci pieknej", która ma znakomite pole do popisu.


Rocznik 1996 jest uwazany za bardzo klasyczny dla winnicy i wina Yquem, jego elegancja i równowaga nadaja mu samych akademickich zalet.


 previous page

 2/3

 next page