OD DEBU DO BUTELKI - W KRÓLESTWIE
KORKA
Korek jest prawdziwym cudem natury,
a mozna go otrzymac z kory tylko jednego, jedynego drzewa, którym
jest Dab-Korkowiec. Rosnie przede wszystkim w zachodniej czesci
basenu morza Sródziemnego, wzdlóz fasady atlantyckiej,
na rozleglym obszarze o ogólnej powierzchni ok. 2 milionów
ha. Kiedy dab osiaga wiek 20-25 lat, nastepuje pierwsze zdjecie
kory. Ta pierwsza kora jest zbyt chropowata i nieregularna, nie
nadaje sie zupelnie do produkcji korków. Trzeba jeszcze
odczekaj az 10 lat aby wykonac pierwszy zbiór kory nadajacej
sie jakosciowo na produkcje.
Produkcja korków odbywa sie
w kilku etapach, pierwszym z nich jest odkorowanie debu. Proces
ten odbywa sie miedzy majem a sierpniem. Operacja jest bardzo
delikatna i wymaga bardzo sprawnej reki. Zdejmujac kore z trzonu
nie mozna uszkodzic jego powierzchni, która w przyszlosci
pozwola na jej odrodzenie sie.
 |
Proces suszenia
Kawalki kory ulozone sa
na powietrzu przez ok. szesc miesiecy, aby stracic wszystkie
soki, wilgotnosc, tanine i zywice.
Proces gotowania
Nastepnym etapem jest gotowanie,
polegajace na zanurzaniu kory we wrzatku, w celu dezynfekcyjnym
i aby nadac jej elastycznosci i jednolitej struktury.
|
Proces przycinania
Kora jest segregowana wedlóg
jakosci i cieta recznie w odpowiednie pasy.
|
 |
 |
Proces tubowania
(wycinania)
Maszyna wycina równiutkie
korki o róznej srednicy i dlugosci.
|
Proces segregacji
Specjalne maszyny segreguja
korki wedlóg odpowiednich kategorii.
|
 |
 |
Ostatnia selekcja
jakosci
Nic nie zastapi, nawet
najlepsza maszyna, wykwalifikowanej reki i oka doswiadczonego
pracownika. W ostatnim etapie produkcji na mechanicznych stolach
odbywa sie ostatnia wizualna selekcja jakosciowa.
|
Nastepny etap to laboratorium badawcze,
w którym selekcjonowane korki przechodza serie wielu analiz
i dopiero po tej dlugiej, bardzo dlugiej drodze ten malutki przedmiot
znajdziemy na butelce wina, czy innego trunku.