OD DEBU DO BUTELKI - W KRÓLESTWIE KORKA

Korek jest prawdziwym cudem natury, a mozna go otrzymac z kory tylko jednego, jedynego drzewa, którym jest Dab-Korkowiec. Rosnie przede wszystkim w zachodniej czesci basenu morza Sródziemnego, wzdlóz fasady atlantyckiej, na rozleglym obszarze o ogólnej powierzchni ok. 2 milionów ha. Kiedy dab osiaga wiek 20-25 lat, nastepuje pierwsze zdjecie kory. Ta pierwsza kora jest zbyt chropowata i nieregularna, nie nadaje sie zupelnie do produkcji korków. Trzeba jeszcze odczekaj az 10 lat aby wykonac pierwszy zbiór kory nadajacej sie jakosciowo na produkcje.

Produkcja korków odbywa sie w kilku etapach, pierwszym z nich jest odkorowanie debu. Proces ten odbywa sie miedzy majem a sierpniem. Operacja jest bardzo delikatna i wymaga bardzo sprawnej reki. Zdejmujac kore z trzonu nie mozna uszkodzic jego powierzchni, która w przyszlosci pozwola na jej odrodzenie sie.

 Proces suszenia

Kawalki kory ulozone sa na powietrzu przez ok. szesc miesiecy, aby stracic wszystkie soki, wilgotnosc, tanine i zywice.

Proces gotowania

Nastepnym etapem jest gotowanie, polegajace na zanurzaniu kory we wrzatku, w celu dezynfekcyjnym i aby nadac jej elastycznosci i jednolitej struktury.

 Proces przycinania

Kora jest segregowana wedlóg jakosci i cieta recznie w odpowiednie pasy.

 Proces tubowania (wycinania)

Maszyna wycina równiutkie korki o róznej srednicy i dlugosci.

 Proces segregacji

Specjalne maszyny segreguja korki wedlóg odpowiednich kategorii.

 Ostatnia selekcja jakosci

Nic nie zastapi, nawet najlepsza maszyna, wykwalifikowanej reki i oka doswiadczonego pracownika. W ostatnim etapie produkcji na mechanicznych stolach odbywa sie ostatnia wizualna selekcja jakosciowa.

Nastepny etap to laboratorium badawcze, w którym selekcjonowane korki przechodza serie wielu analiz i dopiero po tej dlugiej, bardzo dlugiej drodze ten malutki przedmiot znajdziemy na butelce wina, czy innego trunku.