Marie Joanna Roginska
- degustacja, foto i text
Chateau Haut-Bailly (Pessac
Leognan)
A propos winnicy:
Chateau Haut Bailly, istniejace
juz od poczatku XVIIwieku, lezy w apelacji Pessac Leognan i nalezy
do prestizowej klasyfikacji "Grand Cru Classe". Winnica
o powierzchni 28ha obsadzona szczepami liczacymi obecnie 35 lat
: Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (25%), Cabernet Franc (10%).
Posiada znakomite polozenie w jednym placie otaczajacym klasycystyczny
palacyk i piwnice winifikacyjne. Robert G. Wilmers, obecny wlasciciel,
kupil winnice w 1998 roku od Jean'a Sanders'a. Tradyja i jakosc
win jest kontynuowana dzieki Veronique Sanders (wnuczce Jean'a
Sanders'a) zajmujacej stanowisko dyrektora winnicy i enologa Gabriel'a
Vialard, ktory czuwa nad caloscia : produkcja wino, winifikacja,
piwnicami i caloroczna praca w winnicy.
Veronique Sanders
i Gabriel Vialard
DEGUSTACJA:
 |
2005
Cabernet Sauvignon
58%, Merlot 36%, Cabernet Franc 6%
wydajnosc 41ha/ha
winobranie od
14 wrzesnia do 11 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania
Wno o wspanialej
strukturze aromatycznej z nuta czarnych owocow, przypraw i lukrecji
z mocna, ale bardzo elegancka tanina, finisz dlugi z nuta mineralna,
harmonijne, moze bardzo dlugo lezakowac
|
 |
2004
Cabernet Sauvignon
50%, Merlot 45%, Cabernet Franc 5%
wydajnosc 50hl/ha
winobranie od
27 wrzesnia do 18 pazdziernika, 60% nowych beczek do lezakowania
Rocznik klasyczny
dla bordowskich win, dobrze wywazone, z mala nutka owocowa, finisz
sredni z mocna struktura taniczna i swiezoscia, dobra rownowaga
miedzy wszystkimi elementami
|
 |
2002
Cabernet Sauvignon
62%, Merlot 35%, Cabernet Franc 3%
winobranie od
20 wrzesnia do 15 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania
Wino o dosc mocnej
struktorze tanicznej, dobrze wywazne z nutka porzeczki o mineralnym
finiszu, nie posiada wielkiej struktury do dlugiego lezakowania,
znakomita do spozycia
|
 |
2001
Cabernet Sauvignon
65%, Merlot 35%
wydajnosc 39hl/ha
winobranie od
24 wrzesnia do 11 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania
Wino o bogatej
strukturze owocowej i tanicznej z nuta lukrecji, dobrej budowy,
harmonijne, eleganckie, finisz dlugi z nuta mineralna i mocna
tanina, moze jeszcze dlugo lezakowac
Znakomite
|
 |
1999
Cabernet Sauvignon
61%, Merlot 33%, Cabernet Franc 6%
winobranie od
10 wrzesnia do 5 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania
Wino o miekiej
strukturze, z mala nutka przypraw i lukrecji, finisz sredni z
lekko sucha tannina, bardzo klasyczne
|
 |
1997
winobranie bardzo
powolne i dlugie, ponad cztery tygodnie miedzy wrzesniem a pazdziernikiem,
rocznik skomplikowany, ktory mimo wszystko dal wino o dobrej
strukturze, w ustach nuta kawy moka, tytoniu, o sredniej koncentracji,
z gladka tanina i srednim finiszu
|
 |
1996
Cabernet Sauvignon
58%, Merlot 20%, Cabernet Franc 12%
Wino z mocna
nuta tytoniowa, sciolki lesnej, o delikatnej strukturze tanicznej,
finisz sredni z wyczuwalna mala nuta mineralna
|
 |
1989
winobranie od
20 wrzesnia do 8 pazdziernika
rocznik bardzo
goracy i suchy
Wino eleganckie
z nuta bialego pieprzu, tytoniu, z wyrafinowana tanina, sredni
finisz z dobrze wywazona struktuta, harmonijne
|
 |
1986
Rok bardzo mokry,
winobranie pozniejsze
Mieszanka szczepowa
to tylko 100% Cabernet Sauvignon, co jest rzadkoscia i bardzo
nie typowe dla winnicy, merlot bardzo slabe w tym roku, poszlo
tylko do drugiego wina
Wino o tak nie
typowej mieszance szczepowej jest bardzo rasowe z silna nuta
przypraw i papryki, finisz sredni i potoczysty
|
 |
1985
Rok bardzo kontrastowy
miedzy latem (+35°) a zima (-20°C), cale lato i podczas
winobrania duza susza z wysokimi temperaturami
Wino z nuta dziczyzny,
tytoniu i przypraw, z dobrym finiszem, z okragla tanina i lekka
nutka mineralna
|
 |
1982
Rok wyjatkowo
sloneczny, lato gorace i suche, rocznik uwazany za wyjatkowy
Wino wykazuje
w miare dobra strukture i harmonie miedzy poszczegolnymi elementami,
plynne z nutka lekkich przypraw (bialego pieprzu), okragla tanina
i potoczysta, gladki finisz
|
 |
1981
Rok bardzo mokry
zredukowal wydajnosc zbiorow
Wino lekkie,
potoczyste, gladki finisz, widzi sie w degustacji slabosc rocznika
mimo bardzo dobrej winifikacji
|
 |
1977
Wino o delikatnym
zapachu skory, przypraw i cygar, w ustach lagodne z bardzo lekka
tanina, z nuta galki muszkatolowej, finisz sredni, ale jeszcze
z wyrazem
|
 |
1969
Wino o bukiecie
trzeciorzednym, tytoniu i dziczyzny, w ustach bardzo gladkie
z nutka lesna, caramelu i przypraw , sredni finisz lekko wysuszajacy,
wino odpowiada znakomicie swojemu rocznikowi
|
 |
1962
Wino o zapachu
sliwkowych konfitur, suszonych fig, w ustach okragle i gladkie
z pewnym nuansem wina porto, slodyczy, finisz sredni z lekkim
niuansem kwasowosci, bardzo dobrze utrzymane po tylu latach lezakowania
|
Kulisy Degustacji:
Kazde wino pochodzilo z prywatnej
kolekcji, lezakowalo w roznych piwnicach i roznych miejscach,
w zwiazku z czym roznice mogly pochodzic z warunkow przechowywania
i miejsca geograficznego. Teoretycznie kazda butelka przechowywana
byla w warunkach najbardziej dla niej optymalnych (degustacja
odbyla sie na poczatku 2009 roku).
Chateau Haut Bailly
(Pessac Leognan)
Zalacznik do dégustacji
: Primeurs 2008
Haut-Bailly 2008
Rocznik 2008 charakteryzowal sie
bardzo poznym winobraniem, we wszystkich bordowskich apelacjach
zbiory byly bardzo dlugie, trzeba bylo czekac cierpliwie na optymalnie
dojrzale grona. Praca w winnicach byla bardzo zmudna i pracochlonna.
Trtzeba uczciwie przyznac, ze rezultaty sa znakomite i zupelnie
nie oczekiwane, dobra niespodzianka dla cierpliwych i nienagannych
producentow.
Haut Bailly 2008 nalezy do grupy
bardzo udanych win, bogatych, wykwintnych i eleganckich z duzym
potencjalem do lezakowania.
Winobranie : Merlot od 25 wrzesnia
do 9 pazdziernika, Cabernet Franc od 9 do 17 pazdziernika, Cabernet
Sauvignon od 14 do 23 pazdziernika.
Mieszanka szczepowa bedzie sie przede
wszystkim bazowala na znakomitym Cabernet Sauvignon (70%), reszta
to Merlot (30%), w mieszance nie bedzie w tym roku Cabernet Franc,
wydajnosc bardzo mala, mniejsza o 30% niz w roku poprzednim.
Wino o zapachu swiezych, bardzo
dojrzalych czarnych owocow, w ustach bogate o bardzo dobrej strukturze
tanicznej, harmonijne z nuta mineralna i owocowa, w finiszu elegancka,
mocna, welurowa tanina, nuta lukrecji, dlugi finisz. Wino z dobrym
potencjalem do lezakowania. Warto go posiadac w swojej piwnicy.
Podsumowanie : Wino Haut-Bailly
posiada swoj specyficzny, nie do zimitowania styl, a jego credo
to "elegancja".
Nota: 18