Marie Joanna Roginska - degustacja, foto i text

Chateau Haut-Bailly (Pessac Leognan)

A propos winnicy:

Chateau Haut Bailly, istniejace juz od poczatku XVIIwieku, lezy w apelacji Pessac Leognan i nalezy do prestizowej klasyfikacji "Grand Cru Classe". Winnica o powierzchni 28ha obsadzona szczepami liczacymi obecnie 35 lat : Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (25%), Cabernet Franc (10%). Posiada znakomite polozenie w jednym placie otaczajacym klasycystyczny palacyk i piwnice winifikacyjne. Robert G. Wilmers, obecny wlasciciel, kupil winnice w 1998 roku od Jean'a Sanders'a. Tradyja i jakosc win jest kontynuowana dzieki Veronique Sanders (wnuczce Jean'a Sanders'a) zajmujacej stanowisko dyrektora winnicy i enologa Gabriel'a Vialard, ktory czuwa nad caloscia : produkcja wino, winifikacja, piwnicami i caloroczna praca w winnicy.

Veronique Sanders i Gabriel Vialard

DEGUSTACJA:

 

 2005

Cabernet Sauvignon 58%, Merlot 36%, Cabernet Franc 6%

wydajnosc 41ha/ha

winobranie od 14 wrzesnia do 11 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania

Wno o wspanialej strukturze aromatycznej z nuta czarnych owocow, przypraw i lukrecji z mocna, ale bardzo elegancka tanina, finisz dlugi z nuta mineralna, harmonijne, moze bardzo dlugo lezakowac

 

 2004

Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 45%, Cabernet Franc 5%

wydajnosc 50hl/ha

winobranie od 27 wrzesnia do 18 pazdziernika, 60% nowych beczek do lezakowania

Rocznik klasyczny dla bordowskich win, dobrze wywazone, z mala nutka owocowa, finisz sredni z mocna struktura taniczna i swiezoscia, dobra rownowaga miedzy wszystkimi elementami

 

 2002

Cabernet Sauvignon 62%, Merlot 35%, Cabernet Franc 3%

winobranie od 20 wrzesnia do 15 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania

Wino o dosc mocnej struktorze tanicznej, dobrze wywazne z nutka porzeczki o mineralnym finiszu, nie posiada wielkiej struktury do dlugiego lezakowania, znakomita do spozycia

 

 2001

Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 35%

wydajnosc 39hl/ha

winobranie od 24 wrzesnia do 11 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania

Wino o bogatej strukturze owocowej i tanicznej z nuta lukrecji, dobrej budowy, harmonijne, eleganckie, finisz dlugi z nuta mineralna i mocna tanina, moze jeszcze dlugo lezakowac

Znakomite

 

 1999

Cabernet Sauvignon 61%, Merlot 33%, Cabernet Franc 6%

winobranie od 10 wrzesnia do 5 pazdziernika, 50% nowych beczek do lezakowania

Wino o miekiej strukturze, z mala nutka przypraw i lukrecji, finisz sredni z lekko sucha tannina, bardzo klasyczne

 

 1997

winobranie bardzo powolne i dlugie, ponad cztery tygodnie miedzy wrzesniem a pazdziernikiem, rocznik skomplikowany, ktory mimo wszystko dal wino o dobrej strukturze, w ustach nuta kawy moka, tytoniu, o sredniej koncentracji, z gladka tanina i srednim finiszu

 

 1996

Cabernet Sauvignon 58%, Merlot 20%, Cabernet Franc 12%

Wino z mocna nuta tytoniowa, sciolki lesnej, o delikatnej strukturze tanicznej, finisz sredni z wyczuwalna mala nuta mineralna

 

 1989

winobranie od 20 wrzesnia do 8 pazdziernika

rocznik bardzo goracy i suchy

Wino eleganckie z nuta bialego pieprzu, tytoniu, z wyrafinowana tanina, sredni finisz z dobrze wywazona struktuta, harmonijne

 

 1986

Rok bardzo mokry, winobranie pozniejsze

Mieszanka szczepowa to tylko 100% Cabernet Sauvignon, co jest rzadkoscia i bardzo nie typowe dla winnicy, merlot bardzo slabe w tym roku, poszlo tylko do drugiego wina

Wino o tak nie typowej mieszance szczepowej jest bardzo rasowe z silna nuta przypraw i papryki, finisz sredni i potoczysty

 

 1985

Rok bardzo kontrastowy miedzy latem (+35°) a zima (-20°C), cale lato i podczas winobrania duza susza z wysokimi temperaturami

Wino z nuta dziczyzny, tytoniu i przypraw, z dobrym finiszem, z okragla tanina i lekka nutka mineralna

 

 1982

Rok wyjatkowo sloneczny, lato gorace i suche, rocznik uwazany za wyjatkowy

Wino wykazuje w miare dobra strukture i harmonie miedzy poszczegolnymi elementami, plynne z nutka lekkich przypraw (bialego pieprzu), okragla tanina i potoczysta, gladki finisz

 

 1981

Rok bardzo mokry zredukowal wydajnosc zbiorow

Wino lekkie, potoczyste, gladki finisz, widzi sie w degustacji slabosc rocznika mimo bardzo dobrej winifikacji

 

 1977

 

Wino o delikatnym zapachu skory, przypraw i cygar, w ustach lagodne z bardzo lekka tanina, z nuta galki muszkatolowej, finisz sredni, ale jeszcze z wyrazem

 

 1969

Wino o bukiecie trzeciorzednym, tytoniu i dziczyzny, w ustach bardzo gladkie z nutka lesna, caramelu i przypraw , sredni finisz lekko wysuszajacy, wino odpowiada znakomicie swojemu rocznikowi

 

 1962

Wino o zapachu sliwkowych konfitur, suszonych fig, w ustach okragle i gladkie z pewnym nuansem wina porto, slodyczy, finisz sredni z lekkim niuansem kwasowosci, bardzo dobrze utrzymane po tylu latach lezakowania

Kulisy Degustacji:

Kazde wino pochodzilo z prywatnej kolekcji, lezakowalo w roznych piwnicach i roznych miejscach, w zwiazku z czym roznice mogly pochodzic z warunkow przechowywania i miejsca geograficznego. Teoretycznie kazda butelka przechowywana byla w warunkach najbardziej dla niej optymalnych (degustacja odbyla sie na poczatku 2009 roku).

Chateau Haut Bailly (Pessac Leognan)


Zalacznik do dégustacji : Primeurs 2008

Haut-Bailly 2008

Rocznik 2008 charakteryzowal sie bardzo poznym winobraniem, we wszystkich bordowskich apelacjach zbiory byly bardzo dlugie, trzeba bylo czekac cierpliwie na optymalnie dojrzale grona. Praca w winnicach byla bardzo zmudna i pracochlonna. Trtzeba uczciwie przyznac, ze rezultaty sa znakomite i zupelnie nie oczekiwane, dobra niespodzianka dla cierpliwych i nienagannych producentow.

Haut Bailly 2008 nalezy do grupy bardzo udanych win, bogatych, wykwintnych i eleganckich z duzym potencjalem do lezakowania.

Winobranie : Merlot od 25 wrzesnia do 9 pazdziernika, Cabernet Franc od 9 do 17 pazdziernika, Cabernet Sauvignon od 14 do 23 pazdziernika.

Mieszanka szczepowa bedzie sie przede wszystkim bazowala na znakomitym Cabernet Sauvignon (70%), reszta to Merlot (30%), w mieszance nie bedzie w tym roku Cabernet Franc, wydajnosc bardzo mala, mniejsza o 30% niz w roku poprzednim.

Wino o zapachu swiezych, bardzo dojrzalych czarnych owocow, w ustach bogate o bardzo dobrej strukturze tanicznej, harmonijne z nuta mineralna i owocowa, w finiszu elegancka, mocna, welurowa tanina, nuta lukrecji, dlugi finisz. Wino z dobrym potencjalem do lezakowania. Warto go posiadac w swojej piwnicy.

Podsumowanie : Wino Haut-Bailly posiada swoj specyficzny, nie do zimitowania styl, a jego credo to "elegancja".

Nota: 18