Winnica Haut Brion (Château Haut Brion)

 

Wino Haut Brion nalezy do jednego z pieciu najbardziej reputowanych win z Bordeaux. Jest tak zwanym "Premier Grand Cru Classé" sklasyfikowanym w 1855 r. Do rankingu tych najwiekszych win nalezy równiez Château Margaux, Château Lafite Rothschild, Château Latour i Château Mouton Rothschild. Haut Brion jest jedynym winem w tej klasyfikacji z regionu Graves, pozostale wyzej wymienione pochodza z regionu Medoc; klasyfikacja z 1855 r dotyczyla tylko tego regionu. Winnica Haut Brion byla wyjatkiem.


 Bardzo nowoczesne kadzie fermentacyjne z inoxu piwnica, w której dojrzewa wino w debowych beczkach


A teraz troche historii o tym legendarnym "Cru", która zaczyna sie juz w XVI wieku.
W XVII wieku wlascicielem winnicy jest Prezydent Parlamentu w Bordeaux. Mimo duzego nadmiaru pracy w Parlamencie, wlasciciel bardzo skrupulatnie zajmuje sie winnica. Wprowadza w zycie bardzo nowatorskie i rewelacyjne techniki konserwacji wina, zupelnie nie znane do tej pory, takie jak dopenianie beczek (ouillage). Technika jest bardzo prosta, polega na czestym dolewaniu do nich wina. Podczas lezakowania wino sie ulatnia, a czesciowo wchlaniane jest przez drewno beczki. Elementem bardzo waznym dla konserwacji, jest zachowanie ciagle tego samego poziomu plynu w beczce.



Przez wieki winnica Haut Brion zgromadzila najlepsze parcele tego samego gatunku, które bardzo skrupulatnie obsadzono odpowiednimi szczepami, dobieranymi do odpowiedniego rodzaju gleby. Bylo to mozliwe, poniewaz od XVI do XVIII wieku winnica byla w rekach tej samej rodziny. W XIX wieku sytuacja jest identyczna. Obecnie od prawie 50-lat ta bogata i niezwykle interesujaca tradycja kontynuowana jest przez amerykanska rodzine Dillon.



W Haut Brion dobór szczepów na odpowiednich parcelach jest elementem zasadniczym; ich obecny rozklad jest nastepujacy: Cabernet Sauvignon (55%), Cabernet Franc (20%), Merlot (25%).


Cabernet Sauvignon jest zasadniczym szczepem regionu Médoc i Graves. Dojrzewa nieco pózniej, dzieki czemu jest mniej wrazliwy na wiosenne przymrozki. Nadaje on winu duzo taniny i dobrej struktury.

Cabernet Franc jest dosc wrazliwy na wiosenne przymrozki. Posiada mniej taniny i jasniejszy kolor. Nadaje winu duzo elegancji, oraz delikatny i mieki smak.

Merlot jest szczepem bardzo nieregularnym jesli chodzi o jego produkcje. Nadaje winu cudownego purpurowego koloru, duzej delikatnosci, posiada mniej taniny niz Cabernet Sauvignon. Rodzaj gleby ma na niego duzy wpyw, co bardzo jest odczuwalne w jakosci wina.