Wino Haut Brion nalezy do jednego
z pieciu najbardziej reputowanych win z Bordeaux. Jest tak zwanym
"Premier Grand Cru Classé" sklasyfikowanym w
1855 r. Do rankingu tych najwiekszych win nalezy równiez
Château Margaux, Château Lafite Rothschild, Château
Latour i Château Mouton Rothschild. Haut Brion jest jedynym
winem w tej klasyfikacji z regionu Graves, pozostale wyzej wymienione
pochodza z regionu Medoc; klasyfikacja z 1855 r dotyczyla tylko
tego regionu. Winnica Haut Brion byla wyjatkiem.
Bardzo nowoczesne kadzie fermentacyjne z inoxu piwnica, w której dojrzewa wino w debowych beczkach
A teraz troche historii o tym
legendarnym "Cru", która zaczyna sie juz w XVI
wieku.
W XVII wieku wlascicielem winnicy jest Prezydent Parlamentu w
Bordeaux. Mimo duzego nadmiaru pracy w Parlamencie, wlasciciel
bardzo skrupulatnie zajmuje sie winnica. Wprowadza w zycie bardzo
nowatorskie i rewelacyjne techniki konserwacji wina, zupelnie
nie znane do tej pory, takie jak dopenianie beczek (ouillage).
Technika jest bardzo prosta, polega na czestym dolewaniu
do nich wina. Podczas lezakowania wino sie ulatnia, a czesciowo
wchlaniane jest przez drewno beczki. Elementem bardzo waznym dla
konserwacji, jest zachowanie ciagle tego samego poziomu plynu
w beczce.
Przez wieki winnica Haut Brion
zgromadzila najlepsze parcele tego samego gatunku, które
bardzo skrupulatnie obsadzono odpowiednimi szczepami, dobieranymi
do odpowiedniego rodzaju gleby. Bylo to mozliwe, poniewaz od XVI
do XVIII wieku winnica byla w rekach tej samej rodziny. W XIX
wieku sytuacja jest identyczna. Obecnie od prawie 50-lat ta bogata
i niezwykle interesujaca tradycja kontynuowana jest przez
amerykanska rodzine Dillon.
W Haut Brion dobór szczepów na odpowiednich parcelach
jest elementem zasadniczym; ich obecny rozklad jest nastepujacy:
Cabernet Sauvignon (55%), Cabernet Franc (20%), Merlot (25%).
Cabernet Sauvignon jest zasadniczym szczepem regionu Médoc i Graves. Dojrzewa nieco pózniej, dzieki czemu jest mniej wrazliwy na wiosenne przymrozki. Nadaje on winu duzo taniny i dobrej struktury.
Cabernet Franc jest dosc wrazliwy na wiosenne przymrozki. Posiada mniej taniny i jasniejszy kolor. Nadaje winu duzo elegancji, oraz delikatny i mieki smak.
Merlot
jest szczepem bardzo nieregularnym jesli chodzi o jego produkcje.
Nadaje winu cudownego purpurowego koloru, duzej delikatnosci,
posiada mniej taniny niz Cabernet Sauvignon. Rodzaj gleby ma na
niego duzy wpyw, co bardzo jest odczuwalne w jakosci wina.