W 1755 r Marszalek Richelieu zostal
mianowany Gubernatorem Guienne. Kiedy przybyl do Bordeaux, jeden
z lekarzy, poradzil mu wino z winnicy Lafite, jako najznakomitrzy
lek wzmacniajacy.
" Marszalku powiedzal mu Ludwik XV po jego powrocie
do Paryza wyglada Pan o conajmniej 25 lat mlodziej niz przed
wyjazdem !
Czyzby Wasza Wysokosc nie wiedziala, ze odnalazem slynna fontanne
mlodosci ? - odpowiedzial Królowi Marszalek -
Odkrylem, ze wino Lafite jest przepysznym i znakomitym srodkiem
na serce, prawdziwym nektarem Bogów z Olimpu".
Marszalek podarowal Ludwukowi XV kilka flakonów tego wspanialego nektaru, który stal sie "królewskim winem" znanym w calym Wersalu. Faworyty Króla, Madame de Pompadour i Madame du Barry podawaly tylko "królewskie wino" do wystawnych kolacji, którego smakiem rozkoszowali sie wszyscy goscie.
W 1868 r Baron James de Rothschild
zostaje wlascicielem winnicy Lafite. Stalo sie to z pewnoscia
z powodu pewnego snobizmu, dyletantyzmu i mimo wszystko znakomitego
koneserstwa Barona, aby zawladnac pierwszym z "Najwiekszych
Win" ("Premier Grand Cru Classé") z Medoc,
którym zostala winnica Lafite w 1855 r.
Urzeklo go równiez samo miejsce górujace nad dolina
rzeki Garony.
Pauillac, miasteczko, z którego
La Fayette wyruszyl do Ameryki, byl portem blisko Bordeaux. W
Sredniowieczu wielkie statki nie mogac plynac dalej bez ryzyka
osiadniecia na mieliznie docieraly tylko do Pauillac, braly reszte
ladunku i oczywiscie beczki win na "wyspy".
Pewnego dnia, jeden z nich uciekajac przed burza zgubil sie i
dotarl az do Indii. Na jego pokladzie znajdowaly sie cenne beczki
z winem Lafite, które podczas tej wielkiej podrózy
w tajemniczy sposób udoskonalilo sie. Jego perfekcja, i
niepowtarzalny smak zachwycily wszystkich koneserów. Od
tego wydazenia powstala specialna etykietka z napisem :
Ale nawet bez tych wielkich podrózy, wina z winnicy Lafite pachna zawsze migdalem i fiokiem.
Dzisiaj powierzchnia winnicy Lafite
wynosi 100 hektarów i obsadzona jest typowymi szczepami
regionu Medoc takimi jak: Cabernet Sauvignon (71%), Merlot (20%),
Cabernet Franc (7%), Petit Verdot (2%).
Srednia produkcja "Wielkiego Wina" Lafite i drugiero
wina Carruades wynosi ok. 34 tys. skrzynek (1 skrzynka = 12 butelek).
Jakosc wina Lafite scisle zwiazana jest z jakoscia gleby, z której pochodza winogrona. Podczas Zimy wszystkie parcele uprawia sie przy pomocy róznych materii organicznych, a w czasie calego okresu wegetacyjnego ziemia jest orana, w celu jej przewietrzenia i usuniecia z niej w sposób naturalny, wszystkich chwastów.
Jednym z kulminacyjnych momentów
roku jest winobranie, dokonywane calkowicie recznie. Podczas winobrania
selekcjonuje sie tylko najlepsze grona.
Winogron sie nie miesza, poniewaz kazda parcela, kazdy rodzaj
szczepu fermentuje osobno. Fermentacja odbywa sie w wielkich debowych,
prawie 40-letnich kadziach, lub w bardzo nowoczesnych z inoxu.
Po okresie fermentacji, wina sa degustowane i selekcjonowane pod
wzgledem ich jakosci, w celu wyróznienia "Wielkiego
Wina" Château Lafite od jego "modszego brata"
Carruades de Lafite.
Nastepnym etapem jest przelanie wina do nowych debowych beczek.
Zaczyna sie dlugie 20-miesieczne lezakowanie w bardzo chodnej
piwnicy. Co trzy miesiace wino jest odlewane w celu oddzielenia
od osadu uformowanego na dnie beczki. Dzeki tej operacji wino
jest czyste i calkowicie przezroczyste, gotowe do przelania w
butelki.
Ale dopiero po kilku latach lezakowania w butelce, mozemy zdegustowc
ten prawdziwie "boski nektar".