Winnica Lafite (Château lafite)

 

W 1755 r Marszalek Richelieu zostal mianowany Gubernatorem Guienne. Kiedy przybyl do Bordeaux, jeden z lekarzy, poradzil mu wino z winnicy Lafite, jako najznakomitrzy lek wzmacniajacy.
" Marszalku ­ powiedzal mu Ludwik XV po jego powrocie do Paryza ­ wyglada Pan o conajmniej 25 lat mlodziej niz przed wyjazdem !
Czyzby Wasza Wysokosc nie wiedziala, ze odnalazem slynna fontanne mlodosci ? - odpowiedzial Królowi Marszalek -
Odkrylem, ze wino Lafite jest przepysznym i znakomitym srodkiem na serce, prawdziwym nektarem Bogów z Olimpu".

Marszalek podarowal Ludwukowi XV kilka flakonów tego wspanialego nektaru, który stal sie "królewskim winem" znanym w calym Wersalu. Faworyty Króla, Madame de Pompadour i Madame du Barry podawaly tylko "królewskie wino" do wystawnych kolacji, którego smakiem rozkoszowali sie wszyscy goscie.

W 1868 r Baron James de Rothschild zostaje wlascicielem winnicy Lafite. Stalo sie to z pewnoscia z powodu pewnego snobizmu, dyletantyzmu i mimo wszystko znakomitego koneserstwa Barona, aby zawladnac pierwszym z "Najwiekszych Win" ("Premier Grand Cru Classé") z Medoc, którym zostala winnica Lafite w 1855 r.
Urzeklo go równiez samo miejsce górujace nad dolina rzeki Garony.



Pauillac, miasteczko, z którego La Fayette wyruszyl do Ameryki, byl portem blisko Bordeaux. W Sredniowieczu wielkie statki nie mogac plynac dalej bez ryzyka osiadniecia na mieliznie docieraly tylko do Pauillac, braly reszte ladunku i oczywiscie beczki win na "wyspy".
Pewnego dnia, jeden z nich uciekajac przed burza zgubil sie i dotarl az do Indii. Na jego pokladzie znajdowaly sie cenne beczki z winem Lafite, które podczas tej wielkiej podrózy w tajemniczy sposób udoskonalilo sie. Jego perfekcja, i niepowtarzalny smak zachwycily wszystkich koneserów. Od tego wydazenia powstala specialna etykietka z napisem :

" Château Lafite, Rok 1875, Powrót z Indii ".

Ale nawet bez tych wielkich podrózy, wina z winnicy Lafite pachna zawsze migdalem i fiokiem.

 


 

Dzisiaj powierzchnia winnicy Lafite wynosi 100 hektarów i obsadzona jest typowymi szczepami regionu Medoc takimi jak: Cabernet Sauvignon (71%), Merlot (20%), Cabernet Franc (7%), Petit Verdot (2%).
Srednia produkcja "Wielkiego Wina" Lafite i drugiero wina Carruades wynosi ok. 34 tys. skrzynek (1 skrzynka = 12 butelek).

 


 

Uprawa winorosli i produkcja wina Lafite

Jakosc wina Lafite scisle zwiazana jest z jakoscia gleby, z której pochodza winogrona. Podczas Zimy wszystkie parcele uprawia sie przy pomocy róznych materii organicznych, a w czasie calego okresu wegetacyjnego ziemia jest orana, w celu jej przewietrzenia i usuniecia z niej w sposób naturalny, wszystkich chwastów.


Jednym z kulminacyjnych momentów roku jest winobranie, dokonywane calkowicie recznie. Podczas winobrania selekcjonuje sie tylko najlepsze grona.
Winogron sie nie miesza, poniewaz kazda parcela, kazdy rodzaj szczepu fermentuje osobno. Fermentacja odbywa sie w wielkich debowych, prawie 40-letnich kadziach, lub w bardzo nowoczesnych z inoxu. Po okresie fermentacji, wina sa degustowane i selekcjonowane pod wzgledem ich jakosci, w celu wyróznienia "Wielkiego Wina" Château Lafite od jego "modszego brata" Carruades de Lafite.
Nastepnym etapem jest przelanie wina do nowych debowych beczek. Zaczyna sie dlugie 20-miesieczne lezakowanie w bardzo chodnej piwnicy. Co trzy miesiace wino jest odlewane w celu oddzielenia od osadu uformowanego na dnie beczki. Dzeki tej operacji wino jest czyste i calkowicie przezroczyste, gotowe do przelania w butelki.
Ale dopiero po kilku latach lezakowania w butelce, mozemy zdegustowc ten prawdziwie "boski nektar".