Winnica Pétrus (Château Pétrus)

Jest to najslynniejsza winnica regionu Pomerol, znana na caylm Swiecie. Dla wielu degustatorów, zarówno amatorów jak i koneserów, wino Pétrus jest jednym z najlepszych czerwonych win regionu Bordeaux i nawet uwazane przez wielu z nich za najlepsze na Swiecie.


Sam dworek jest bardzo skromny; oprócz piwnic, posiada tylko hol, salonik i dwie sypialnie. Jest przepieknie usytuowany, bardzo charakterystyczny ze swoimi turkusowymi okiennicami, wybranymi niegdys przez Pania Loubat, wlascicielke winnicy az do 1961 r. (jej smierci). Ta "Wielka Dama" jak ja tutaj nazywano z ogromnym szacunkiem, przyczynila sie niezwykle swoim dynamizmem do rozpowszechnienia w Swiecie legendarnego wina Pétrus. Dzisiaj jej portret zdobi salon i czuwa nad dworkiem.


         
 Sama winnica posiada znakomite polozenie pozwalajace na maksymalne jej naslonecznienie przez caly dzien. W ten sposób korzysta ze szczególnie dogodnego mikroklimatu. Bardzo waznym elementem sa oczywiscie szczepy i wiek krzewów, który tu przekracza 45 lat. Wszystko zachowane nienagannie dzieki opiece pani Loubat. Winnica jest malutka, ma tylko 11,5 ha. A szczepem dominujacym prawie na calej powierzchni jest merlot (11 ha).


Stosuje sie tu bardzo interesujace metody pracy. Winobrania nigdy nie robi sie rano, aby unikac porannej rosy, która znacznie obniza jakosc gron. Pracuje sie tylko po poludniu i przede wszystkim przy slonecznej pogodzie. Winobranie zajmuje tylko trzy takie popoludnia, co zapewnia calemu zbiorowi znakomita jednorodnosc. Nastepna operacja, to oddzielenie gron od szypulek. W zaleznosci od rocznika, az do jednej trzeciej tych szypulek zostaje dorzucona do kadzi podczas procesu fermentacji. Dodaje to winu wiekszej obfitosci, krzepkosci i mocy. Sam proces fermentacji jest dlugi, trwa ponad dwadziescia dni, co pozwala winu Pétrus, nawet w slabszych rocznikach, na osiagniecie swej legendarnej mocy.


Nowo powiekszona piwnica moze pomiescic dwa zbiory. Co roku, po okresie fermentacji wino wlewane jest zawsze w nowe, debowe beczki, w których lezakuje w zaleznosci od rocznika, od trzydziestu miesiecy. Piwnica w Pétrus przypomina krypte; uderza tu atmosfera spokoju, ciszy i wielkiej refleksji. Wino Château Pétrus jest nadzwyczajne, odznacza sie nieskonczonym bogactwem zapachów, wspanialym, glebokim kolorem purpury, natomiast w ustach gladkim, "welurowym" smakiem imponujacym swoja subtelnoscia i moca.