WINA PORTO

I

CYGARA

PORTO Rubinowy klejnot z Doliny Douro (Portugalia)

Wykopaliska archeologiczne wykazaly, ze w Dolinie Douro winnica istniala juz 2000 lat przed JC. Okres ekspansji winnic i winiarstwa w tym regionie to przede wszystkim XI-XIII wiek. A w XVII wieku znaleziono pierwsze pisane slady exportu win z Porto do Anglii. Wino Porto, które znamy obecnie, bylo stworem calkowitego przypadku. W XVIII wieku, Anglia kupowala bardzo duzo win z Porto. Oczywiscie podrózowaly one tylko droga morska. Droga byla dluga i aby wino dobrze znosilo podróz, do beczek dodawano w celach higienicznych alkoholu winnego, W ten sposób zapobiegano oxydacji i zozwojowi w winie róznorodnych bakterii. Ten nieoczekiwany syl wina spodobal sie Anglikom. Sytuacja ta istnieje do dnia dzisiejszego, poniewaz Anglia jest pierwszym Swiatowym konsumentem win Porto, ale trzeba podkreslic, jest konsumentem tylko tych o najwyzszej jakosci (Vintage, Colheita, LBV i bardzo starych).


A jak powstaje Porto...

Winnice Porto to ok. 25 000 ha, na obszarze górskim klimatu kontynentalnego, w dolinie rzeki Douro. Produkcja to przede wszystkim wina czerwone, ale istnieje niewielka produkcja Porto bialego.

Szczepy najczesciej uzywane to: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barocca... i Malvasia Fina (szczep bialy).

Szczepy wyzej wymienione sa bardzo aromatyczne z duza iloscia taniny i cukru. Okres winifikacyjny Porto polega na bardzo krótkiej i intensywnej fermentacji (nie wiecej niz 48 godzin), której celem jest wydobycie jak najszybciej maksymalnej ilosci cukru, aromatu i swiezosci z kazdego grona. Po osiagnieciu odpowiedniej ilosci cukru, proces fermentacji zostaje sztucznie przerwany przez dodanie do moszczu winnego alkoholu o mocy ok. 80°, w proporcjach 1 do 4.

Nastepnie wino zostaje przelane do wielkich debowych kadzi (20 000 do 100 000 litrów), lub beczek (550-620 l). Zaczyna sie bardzo dlugi okres dojrzewania, którego dlugosc bedzie zalezala od jakosci Porto jaka chce sie uzyskac.

Style Wina Porto

Vintage (rocznikowe) moze powstac i byc deklarowane tylko w "wielkich" rocznikach. Ich produkcja jest minimalna.

2 lata dojrzewanie w debowych beczkach - przelanie do butelek - lezakowanie w piwnicy minimum 10 lat przed spozyciem, moze lezakowac nawet 50 lat i wiecej. Wina z wielkim charakterem.


Late Bottled Vintage (rocznikowe)

4 do 6-ciu lat dojrzewanie w debowych beczkach - przelanie do butelek - wino nadaja sie do spozycia od razu, posiadaja nutke bardzo dojrzalych owoców (czarnych i czerwonych).


Vintage Character - wina z dobrze selekcjonowanych gron pochodzace z kilku roczników.

3 - 4 lata dojrzewanie w wielkich debowych kadziach - przelanie do butelek - nadaja sie do spozycia od razu, posiada nute owocowa z lekka nutka przypraw.


Ruby i Tawny - sa najbardziej popularne. Ich styl bedzie zalezal od jakosci jaka chce sie otrzymac, grona pochodza z kilku roczników, które sie miesza.

2 - 3 lata dojrzewanie w wielkich debowych kadziach - przelanie do butelek - nadaja sie do spozycia od razu, sa dosc proste z nuta owocowa.


Tawny wieloletnie -10-20-30-40-50 etc. lat

Wina z najlepszych selekcjonowanych winnic, dojrzewaja w beczkach 550 l przez dlugie lata, nastepnie sa mieszane (kilka roczników) i przelewane do butelek - nadaja sie do spozycia od razu - w ustach sa bardzo delikatne i subtelne z nutka karmelu, wanilii, czasami bialego pieprzu.


Colheita (rocznikowe)

Wina typu tawny z jednego, bardzo dobrego rocznika i z najlepszych winnic.

Wina dojrzewaja przez dlugie lata w wielkich debowych beczkach 550 l. Po przelaniu do butelek nadaja sie do spozycia od razu. Na rynku mozna znalesc znakomite nawet z lat 30-tych. Sa bardzo delikatne z wielka elegancja, w ustach maja nutke swiezej palonej kawy, wanilii, orzechów i delikatnych przypraw. Sa to wina o duzej kompleksowosci.


 

PORTO jest przyjacielem Cygara, a Cygaro jest znakomitym dodatkiem do degustacji Porto

Porto Colheita i Vintage pochodza ze zbiorów tylko jednego rocznika i z najlepszych winnic. Moga byc wyprodukowane tylko w "wielkich" latach. Kazdy rocznik ma swój charakter i oczywiscie nie jest porównywalny z innym. Te dwa typy Porto sa idealnym przyjacielem pokolacyjnego cygara, tego ostatniego, który kazal bardzo cierpliwie na siebie poczekac. Colheita i Vintage znakomicie nadaja sie na digestif, na harmonijne zakonczenie kolacji i dnia, oczywiscie z dobrym cygarem.

Proponujemy cygara:

Z Hondurasu marki "Flor de Copan", cygaro Belicoso (151x22mm), bardzo eleganckie z nutka kwiatowo-karamelowa z lekkim niuansem prazonych orzeszków w ostatnim etapie palenia i z duza delikatnoscia. Tej samej marki Robusto (127x30mm) z nutka swiezej palonej kawy, bialego pieprzu, w koncówce nutka kakaowa.

Z Dominikany cygara marki "Pleiades", cygaro Petit Corona (139x15mm), z nuta prazonych orzechów, czekolady i przypraw (bialy pieprz).

Z Kuby cygara marki "Quai d'Orsay", cygaro Grand Corona, z nuta przypraw, niuansem wanilii i prazonej kawy, w koncówce troche ostrzejsze.

Jest to tylko malenka propozycja, wiadomo, marek i rodzajów cygar to naprawde trudno zliczyc. Chodzi o to aby kazdy amator znalazl to wlasnie cygaro, które mu najlepiej odpowiada w danym momencie i nastroju. To tez w swoim rodzaju jest Wielka Sztuka...

 

Dom Kopke zostal zalozony w 1638 roku i jest obecnie uwazanym za najstarszy Dom exportujacy wina Porto. Dom specjalizuje sie przede wszystkim w produkcji Porto bardzo wysokiej jakosci typu Colheita i Vintage. Posiada niesamowita ilosc starych roczników, a jeden z najstarszych komercjalizowanych do dzisiaj, to znakomity 1937, jest naprawde rewelacyjny.

Dom Barros zostal zalozony w 1913 roku, posiada obecnie w produkcji ponad 100 ha winnic. Produkuje cala game Porto o bardzo wysokiej jakosci, posiada tez wspaniala kolekcje win porto z lat 30-tych i 40-tych (Colheita i Vintage).