Winnice Doliny Rodanu (Vallee du Rhone) w cyfrach

- Wina Doliny Rodanu produkowane sa w 250 gminach nalezacych do 6 departamentów (Loire, Rhone,Ardeche, Drome, Gard, Vaucluse)

- Powierzchnia winnic wynosi 80 294 ha

- Drugi region winiarski Francji win A.O.C jesli chodzi o powierzchnie i produkcje ( pierwszy to Bordeaux ok. 120 000 ha)

- Dochód roczny to ponad 1 miliadr euros, w tym ponad 300 milionów euros z exportu

- 150 krajów na Swiecie konsumuje wina z Doliny Rodanu

- Rocznie sprzedawanych jest ponad 400 milionów butelek

- Rynek francuski reprezentuje ponad 70% sprzedazy win z Doliny Rodanu


 Pólnocna Dolina Rodanu

(Septentrionale)

COTE ROTIE

Winnice apelacji Cote Rotie (tylko wina czerwone) polozone sa w pólnocnej czesci Doliny Rodanu ok. 30 km na poludnie od Lyonu na prawym brzegu rzeki Rodanu, w 3 gminach: Saint Cyr sur Rhone, Ampuis, Tupin-Semons. Naturalnie dziela sie na dwie czesci: pólnocna - Cote Brune i poludniowa - Cote Blonde. Klimat subkontynentalny, umiarkowany, suchy z cieplymi latami.

Winnice polozone sa wertykalnie-tarasowo na bardzo twardych granitowych zboczach wzdlóz Rodanu. Ze wzgledu na ich polozenie uprawa jest bardzo trudna i pracochlonna, winobranie odbywa sie tylko recznie.

Powierzchnia winnic to 200 ha w produkcji uprawianych przez 100 producentów, przecietna wydajnosc 40 hl/ha, produkcja roczna wynosi ponad 7000hl.

Szczep zasadniczy to Syrah (90%), do skladu szczepowego win Cote Rotie mozna dodac 10-20% szczepu Viognier (szczep bialy), ale na ogól producenci tej apelacji uzywaja w 100% szczepu Syrah.

Szczep Syrah z tego regionu wymaga dlugiego lezakowania, po procesie winifikacyjnym wina lezakuja w debowych beczkach od 18 do 36 miesiecy. Sa bardzo mocnego koloru, prawie czerni, wigorne i mocne, bardzo aromatycane, w ustach wyczuwa sie nutke smakowa jerzyn, przypraw z lekkim zapachem fijolka. Wina Cote Rotie moga dlugo lezakowac w odpowiedniej chlodnej piwnicy, do 15 lat. Najlepiej je konsumowac po 5-tym roku lezakowania. Przed spozyciem wino najlepiej przelac do karafki, degustuje sie znakomicie z dziczyzna i truflami.

CONDRIEU

Winnice apelacji Condrieu ( tylko wina biale) granicza z apelacja Cote Rotie, polozone sa w 7 gminach na prawym brzegu Rodanu, na podlozach granitowych, w klimacie subkontynentalnym umiarkowanym.

Powierzchnia winnic to 102 ha w produkcji, przecietna wydajnosc 37 hl/ha, produkcja roczna ok. 4131 hl.

Jedyny szczep uzywany w tej apelacji to Viognier.

Po procesie winifikacyjnym wina lezakuja w debowych beczkach lub inoxowych kadziach przez kilka miesiecy.

Szczep Viognier daje wina aromatyczne i delikatne o lekkim kolorze zlocistym, z bukietem kwiatowym (akacja, fijolek i irys), w ustach duzo swiezosci z nutka delikatnych przypraw, prazonych suchych owoców. Znakomicie sie degustuje z kacza i gesia watróbka (foie gras), kozim serkiem, rzecznymi rybami oraz z mocno przyprawionym drobiem.

Wina Condrieu najlepiej spozyc przed piatym rokiem lezakowania gdyz doceniane sa przede wszystkim w mlodosci, kiedy posiadaja jeszcze duzo swiezosci i sa bardzo aromatyczne.


 Poludniowa Dolina Rodanu

(Meridionale)

CHATEAUNEUF-DU-PAPE

Winnice apelacji Chateauneuf-du-Pape (wina biale i czerwone) polozone sa w poludniowej czesci Doliny Rodanu miedzy miastem Orange i Avignon na lewym brzegu Rodanu. Winnice naleza do 5-ciu gmin: Chateauneuf-du-Pape, Courthezon,Orange, Sorgues i Bedarrides.

Powierzchnia winnic wynosi 3150 ha, srednia wydajnosc 35 hl/ha, klimat sródziemnomorski, ponad 200 dni naslonecznionych w roku o temperaturze sredniej ponad 25°C, gleby urozmaicone powstale z piargów naniesionych przez doplywy Rodanu. Bardzo charakterystyczne dla tej apelacji jest podloze. Winnice pokryte sa na calej powierzchni okraglymi, plaskimi o jasnym kolorze kamieniami (galets). Dzieki tej charakterystyce winnica moze sama regulowac nocna temperature podloza, dzieki mocno nagrzanymi w ciagu dnia kamieniom. W ten sposób grona dojrzewaja bardzo regularnie i osiagaja znakomite warunki sanitarne.

Róznorodnosc szczepowa:

Apelacja Chateauneuf-du-Pape jest jedyna apelacja, która moze uzywac az 13 szczepów do elaboracji win.


Grenache-Syrah-Mourvedre-Cinsault-Counoise-Vaccarese-Terret Noir-Mouscardin-Clairette-Roussanne-

Bourboulenc-Picpoul-Picardan

Szczep Grenache jest przewazajacy prz produkcji win czerwonych, (uzywany w 80%), do którego dodaje sie na ogól szczep Syrah i Mourvedre.

Natomiast w bialych winach dominuje Grenache Blanc, Clairette i Roussanne.

Winobranie odbywa sie tylko recznie, wydajnosc 35 hl/ha. Po procesie winifikacyjnym, wina (przede wszystkim czerwone) lezakuja miedzy 12 a 36 miesiecy w debowych beczkach. Wina sa bogate o dobrej strukturze z duza iloscia taniny, z nutka delikatnych przypraw i ziól prowansalskich oraz czarnych dojrzalych owoców, jest stosunkowo mocne, o duzej zawartosci alkoholu (ok. 14°). Najlepiej je degustowac miedzy 5 a 10 rokiem, z dziczyzna, pieczonym miesem, ze smazonymi grzybami (kurka i morilles). Z dobrych roczników wino Chateauneuf moze lezakowac nawet 20 lat (oczywiscie w dobrej chlodnej piwnicy).

Produkcja bialych win jest stosunkowo mala, reprezentuja one tylko 5-10% calej produkcji. Mozna je degustowac mlode, bo juz miedzy 2 a 3 rokiem. Sa delikatne i swieze, idealnie pasuja z rybami, owocami morza, cielecina, kozimi serkami. Wina troche starsze, po 5-ciu latach, sa idealne z pieczonym kurczakiem czy indykiem w sosie smietanowo-grzybowym z kurkami, oraz z prowansalska trufla (najwspanialsze polaczenie).

Kilka cyfr:

3150 ha

320 producentów

srednia roczna produkcja 100 000 hl

ok. 14 milionów butelek sprzedawanych jest kazdego roku

60% calej produkcji idzie na export (najwazniejsze rynki to: Szwajcaria, Niemcy, Belgia, Anglia, Holandia, USA, Kanada, Japonia)

 Charakterystyczne podloze wypelnione plaskimi, bialymi "galets"

 Typowe debowe beki, w których lezakuja czerwone Chateauneuf-du-Pape