Marie Joanna Roginska - degustacja, text, foto

 

SAINT EMILION 1ers Grands Crus Classes

Chateau AUSONE

Alain Vauthier - wlasciciel z Pauline corka (w srodku) i ekipa zajmujaca sie winnica, chateau Ausone i Chapelle d'Ausone

 

Winnica Ausone nalezy do jednej z najstarszych, zostala zalozona juz w I wieku. Powiezchnia 7ha z gleba wapienno-gliniasta, obsadzona szczepami : Cabernet Franc (55%), Merlot (45%), krzewy winne sa 50-cio letnie. Wlasciciel Alain Wauthier dba o znakomita jakosc wina i nienaganna prace w winnicy, wprowadzajac powoli corke Pauline we wszystkie sekrety pracy, ktora w przyszlocsci przejmie winnice. Mozna powiedziec, ze kazdy rocznik jest zawsze udany, mimo roznych warunkow klimatycznych, dzieki zetelnej pracy calej ekipy w winnicy i w piwnicach przy wszystkich etapach produkcji wina. Wino Ausone jest prawdziwym mitem i kazdy amator marzy aby posiadac przynajmniej jedna butelke w swojej piwniczce. Nie jest to latwe, poniewaz wino jest bardzo drogie a produkcja bardzo ograniczona.

Vintage 2008 :

Warunki meteorologiczne bardzo trudne, lato bardzo zimne i deszczowe. Dzieki wczesnej jesieni wyjatkowo slonecznej i bardzo cieplej winobranie odbylo sie w polowie pazdziernika (15-20/10). Grona zebrano w znakomitych warunkach sanitarnych, mieszanka szczepowa jest niezmienna, Cabernet Franc 55% i Merlot 45%, wydajnosc bardzo mala, tylko 27hl/ha. Produkcja wina, jak zwykle tradycyjna, proces winifikacji w debowych kadziach, nastepnie lezakowanie w chlodnych piwnicach przez 20 miesiecy w nowych debowych beczkach o pojemnosci 225l. Produkcja rocznika 2008 tylko 16 000 butelek.

Drugie wino to Chapelle D'Ausone, mieszanka szczepowa Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 20%, produkcja wynosi 7 500 butelek.

Degustacja Chateau Ausone :

Wino o delikatnym zapachu owocowo-korzennym (borowka-lukrecja), w ustach bardzo bogate o znakomitej swiezosci, nuta czarnych bardzo dojrzalych owocow, borowka i sliwka, dobrze zbudowane, prostolinijne z welurowa tanina o pudrowej strukturze, wspaniala harmonia miedzy wszystkimi skladnikami, bardzo dlugi i swiezy finisz, wino o niezwyklej elegancji.

19,5/20


Chateau CHEVAL BLANC

Pierre Lurton - dyrektor i zarzadca winnicy, chateau Cheval Blanc i Petit Cheval

 

Winnica istnieje juz od XVIIIwieku, powierzchnia 37ha, krzewy winne srednio 40-sto letnie. Obecny zarzadca i dyrektor Pierre Lurton z reka wirtuoza czuwa nad znakomita jakoscia wina. Mimo wielu trudnosci meteorologicznych rocznika 2008, rezultat jest znakomity. Winobranie pozne spowodowane zlymi warunkami meteorologicznymi i wolnym dojrzewaniem gron. Wionsna i lato bardzo zimne i deszczowe doprowadzilo do wyjatkowo malej wydajnosci, tylko 25hl/ha. Winobranie miedzy 30 wrzesnia a 17 pazdziernika, wyjatkowo trudne, odbywalo sie etapami, kawalek po kawalku aby zebrac tylko grona o nienagannej jakosci sanitarnej. Mieszanka szczepowa : Merlot 50%, cabernet Sauvignon 50%. Winifikacja tradycyjna w kadziach, nastepnie lezakowanie minimum rok w nowych debowych beczkach. Winnica pracuje z piecioma bednarzami, dba nad roznorodnoscia beczek i ich nienaganna jakoscia. Drugie wino Petit Cheval posiada inna mieszanke szczepowa : Merlot 60%, Cabernet Franc 40%. proces winifikacji jest identyczny.

Degustacja Cheval Blanc :

Wino o zapachu czarnych owocow, w ustach atak bogaty z nuta czarnych lesnych owocow i lekkich przypraw, duzo swiezosci znakomicie zbudowane z bardzo elegancka struktura taniczna. Finisz wyjatkowo dlugi z nuta mineralna, wino bardzo harmonijne, mimo trudnosci i dzieki malej wydajnosci rezultat jest znakomity, wino o duzej elegancji.

19/20


 Chateau ANGELUS

 Winnica o powierzchni 23ha, podloze wapienno-gliniaste, krzewy winne srednio 30-sto letnie. Pozne winobranie w pierwszej polowie pazdziernika, trzeba bylo wyjatkowo przebierac kazde grono, dzieki czemu proces winifikacji odbyl sie bez jakich kolwiek problemow dajac wino o wysokiej jakosci. Mieszanka szczepowa : Merlot 58%, Cabernet Franc 42%

Degustacja : wino o mocnej strukturze owocowo-tanicznej, nuta czarnych bardzo dojrzalych owocow, bardzo harmonijne, precyzyjne, kazdy element jest na swoim miejscu, znakomita swiezosci, mimo intensywnego i mocnego finiszu jest bardzo eleganckie.

18,5/20

 

 Chateau Beau-Sejour-Becot

Winnica o powierzchni 16ha, podloze wapienne. Krzewy winne srednio 32-letnie. Winobranie 7-22 pazdziernika, mieszanka szczepowa Merlot 70%, Cabernet Franc 24%, Cabernet Sauvignon 6%. Winifikacja tradycyjna w inoxowych kadziach, nastepnie lezakowanie 16-18 miesiecy w debowych beczkach (80% nowych).

Degustacja : wino o delikatnym zapachu przypraw, bialego pieprzu, w ustach o dobrej konsystencji z dominacja lukrecji i lekkich przypraw, nuta lesnych owocow, w finiszu mocna tanina, bez agresywnosci, nuta mineralna, elegancki i dlugi finisz.

16/20

 Chateau BEAUSEJOUR

hDL

 Winnica o powierzchni 6,5ha, znakomitym polozeniu, glebie gliniasto - wapiennej, 40-sto letnie krzewy winne. Mieszanka szczepowa : Merlot 70%, Cabernet Franc 26%, Cabernet Sauvignon 4%, winobranie w trzech etapach 6 pazdziernika, 13 i 14, ostatni etap 20-21 pazdziernika. Winifikacja tradycyjna w kadziach, nastepnie lezakowanie minimum rok w debowych beczkach (50% nowych). Dzieki Nicolas Thienpont nowemu zarzadcy i konsultanta Stephana Derenoncourt wino moze tylko podnosic swoja jakosc, co jest widoczne juz w tym roczniku.

Degustacja: duzo swiezosci w zapachu z lekka nutka korzenna, w ustach delikatne z nuta korzenno- owocowa (czerwone owoce), finisz dlugi, mineralny z nuta lukrecji i wyczuwalna, elegancka tanina, bez agresywnosci.

15,5/20

 Chateau BELAIR-MONANGE

 Winnica o powierzchni 12,5ha, glaba wapienna, po stronie poludniowej gliniasta, krzewy winne w przecietnym wieku 50-ciu lat. Winobranie 14-20 pazdziernika, mieszanka szczepowa Merlot 90%, Cabernet Franc 10%. Proces winifikacji klasyczny w inoxowych kadziach, nastepnie wino lezakuje przez minimum 12 miesiecy w debowych beczkach (30% nowych).

Degustacja : wino o zapachu czarnej porzeczki, w ustach atak okragly z intensywna nuta owocowa (owoce lesne), kilka delikatnych przypraw, w finiszu mocna, ale elegancka tanina, nuta bialego pirprzy, dosc dlugi finisz.

15,5/20

 Chateau CANON

 Winnica o powierzchni 19,5ha, gleba wapienno -gliniasta, krzewy winne o srednim wieku 25 lat.Winobranie 1-10 pazdziernika, mieszanka szczepowa Merlot 75%, Cabernet Franc 25%. Winifikacja klasyczna w inoxowych kadziach, nastepnie wino lezakuje przez minimum rok w debowych beczkach (80% nowych), winnica pracuje z siedmioma bednarzami, w celu zwiekszenia harmonii smakowej wina. Trzeba zaznaczyc calkowita modernisacje piwnic, nowe inwestycje w bardzo nowoczesne kadzie fermentacyjne. Widac bardzo duza progresje w jakosci wina dziekipracy calej ekipy na czele z jej dyrektorem John Kolasa.

Winnica nalezy do braci Wertheimer wlascicieli merki Chanel,

Degustacja : Wino o delikatnym zapachu swiezych czarnych i czerwonych owocow, w ustach wyczuwa sie ta sama nute owocowa pomieszana z lukrecjai delikatnymi przyprawami, w finiszu duzo garbnika i taniny, nuta mineralna z dlugim finiszem, w calosci duza harmonia smakowa.

16,5/20

 

 Chateau Figeac

Winnica o powierzchni 40ha, polozona na pograniczu apelacji Pomerol. Winobranie odbylo sie dwoma etapami, 1-5 i 14-20 pazdziernika, grona zebrane w bardzo dobrych warunkach sanitarnych mimo duzych trudnosci meteorologicznych. Mieszanka szczepowa bardzo wyjatkowa dla tego rocznika, poniewaz z duza iloscia Merlot, az 87%, Cabernet Sauvignon 10%, Cabernet Franc 3%. Figeac posiada bardzo nietypowa mieszanke szczepowa z reguly ze znaczna dominacja cabernets. Winifikacja tradycyjna z 18-sto miesiecznym lezakowaniem w debowych beczkach.

Degustacja : Wino o zapachu czarnych lesnych owocow, w ustach pelne i gladkie z nuta owocowa, lesna, bardzo harmonijne, w finiszu tanina z nuta mineralna, eleganckie i dlugie.

17,5/20

 

 Chateau La Gaffeliere

Winnica o powierzchni 22ha, gleba wapienno -gliniasta, krzewy winne o srednim wieku 36 lat.Winobranie 9-27 pazdziernika, mieszanka szczepowa Merlot 85%, Cabernet Franc 15%. Winifikacja klasyczna w inoxowych kadziach, nastepnie wino lezakuje przez 12-14 miesiecy w nowych debowych beczkac. Dzieki pracy konsultanta Stephana Derenoncourt widac duza progresje w jakosci wina.

Degustacja : Wino o delikatnym zapachu lukrecji i bialego pieprzu, w ustach dobrze zbudowane, precyzyjne, z mala nuta owocowo-korzenna, mocna ale elegancka struktura taniczna, dlugi finisz z dobra swiezoscia.

16,5/20

 Chateau MAGDELAINE

Winnica o powierzchni 10,8ha, gleba wapienna, w poludniowej czesci gleby gliniaste, krzewy winne o srednim wieku 28 lat.Winobranie 9-14 pazdziernika, mieszanka szczepowa : Merlot 95%, Cabernet Franc 5%. Winifikacja tradycyjna w malych inoxowych i betonowych kadziach, wyodrebniajac kazda parcele, nastepnie wino lezakuje przez minimum rok w debowych beczkac (30% nowych).

Degustacja : Wino o silnym zapachu owocowo-korzennym, w ustach intensywne i soczyste, z nuta lukrecji i kilku czarnych owocow (lesne), w finiszu duzo taniny, wino eleganckie z dlugim finiszem i nuta mineralna

16,5/20

Chateau PAVIE

 Winnica o powierzchni 37ha, o trzech rorznych charakterystykach : gleba wapienna, gleby gliniaste i zwirowe, krzewy winne o srednim wieku 44 lat.Winobranie 13-21 pazdziernika, mieszanka szczepowa : Merlot 70% Cabernet Franc 20%, Cabernet Sauvignon 10%. Winifikacja tradycyjna w malych debowych kadziach, wyodrebniajac kazda parcele, nastepnie wino lezakuje przez minimum rok w debowych beczkac (70% nowych).

Degustacja : Wino o mocnym zapachu czarnych lesnych owocow, z dominacja czarnej dojrzalej jagody z nuta lukrecji i wanilii, w ustach pelne i soczyste, wspaniale zbudowane, z wielka precyzja aromatyczna, owoce lesne prawie skonfiturowane ale o znakomitej swiezosci, nuta korzenna i waniliowa, solidna tanina o duzej elegancji, bardzo dlugi finisz, wino o wspanialej harmonii i swiezosci.

18,5/20

 Chateau Pavie Macquin

Winnica o powierzchni 15ha, gleby gliniasto - wapienne, krzewy winne o srednim wieku 35 lat.Winobranie 18-23 i 27 pazdziernika, mieszanka szczepowa : Merlot 85% Cabernet Franc 14%, Cabernet Sauvignon 1%, bardzo duza selekcja podczas winobrania. Winifikacja tradycyjna w malych debowych i cementowych kadziach, wyodrebniajac rozne parcele, nastepnie wino lezakuje przez minimum rok w debowych beczkac (80% nowych). Dzieki wieloletniej i nienagannej pracy w winnicy i ciaglym ulepszaniu winifikacji, Nicolas Thienpont otrzymuje wspaniale rezultaty w jakosci wina, rok 2008, mimo wielu trudnosci jest wyjatkowo udany.

Degustacja : Wino o zapachu czeresni z nuta karamelu, w ustach bogate, intensywne i soczyste z nuta czarnych owocow, lukrecji i przypraw, posiada wspaniala swiezosc i elegancje, zbudowane z wielka precyzja, welurowa tanina z dlugim finiszem, bardzo eleganckie.

18,5/20

 

 Chateau Trpolong Mondot

Winnica o powierzchni 30ha, polozona we wschodniej czesci gminy Saint Emilion na podlozu gliniasto-wapiennym, krzewy winne w srednim wieku 30 lat. Winobranie pozne 9-21 pazdziernika, natomiast Cabernet Sauvignon zostaly zebrane dopiero 1 listopada !. Mieszanka szczepowa : Merlot 90%, Cabernet Franc 5%, Cabernet Sauvignon 5%. Praca w winnicy prowadzona jest metoda organiczna, bez uzywania srodkow hemicznych. Winifikacja tradycyjna, w malych inoxowych kadziach, piwnice i kadzie zostaly calkowicie zmodernizowane, 2008 jest pierwszym rocznikiem produkowanym w nowych instalacjach. Wino lezakuje 12-24 miesiace w debowych beczkach (95% nowych).

Degustacja : Wino o lekkim zapachu dymno-korzennym, w ustach pelne, soczyste i harmonijne z nuta lukrecji, kilku lesnych owocow, finisz z welurowa tanina, znakomita rownowaga miedzy wszystkimi elementami, eleganckie z dlugim finiszem.

17,5/20

 Chateau TROTTEVIEILLE

 Winnica o powierzchni 10ha polozona w gornej czesci apelacji na podlozu wapiennym z ok 30cm powiezchnia glin. Winnica posiada jeszcze jedna parcele winna szczepu Cabernet Franc nie zniszczona przez phyloxera w XIXw. Obecnie krzewy winne maja ok 50lat Winobranie 4 pazdziernika dla Merlot, 15 pazdziernika dla Cabernet, mieszanka szczepowa : Merlot 50%, Cabernet Franc 47%, Cabernet Sauvignon 3%, rocznik o wyjatkowo malej wydajnosci, tylko 25hl/ha. Proces winifikacji klasyczny w kadziach, nastepnie wino lezakuje minimum rok w nowych debowych beczkach.

Degustacja: Wino o delikatnym zapachu bialego pieprzu, w ustach gladkie z duza swiezoscia, delikatna nuta czerwonych owocow i miety, struktura taniczna z duza finezja, dlugi finisz, wino o duzej delikatnosci.

16,5/20

 

  Clos Fourtet

Winnica o powierzchni 19ha, znakomicie polozona, w samym miasteczku Saint Emilion na przeciwko kosciola, na glebach wapienno -gliniastych, krzewy winne o srednim wieku 30 lat. Pozne winobranie 9-20 pazdziernika, znakomite warunki kilmatyczne wczesnej jesieni, pozwolily na zebranie gron w optymalnych warunkach sanitarnych, mieszanka szczepowa : Merlot 85%, Cabernet Sauvignon 10%, Cabernet Franc 5%, winifikacja tradycyjna w kadziach z lezakowaniem minimum 18 mieszecy w debowych beczkach (czesc nowych).

Degustacja : Wino o zapachu czarnych bardzo dojrzalych owocow z nuta korzenna i bialego pieprzu, w ustach soczyste z solidne, ale z bardzo elegancka tanina, nuta czarnej porzeczki i jagody, w finiszu tanina z nuta lukrecji i przypraw, dobra swiezosc, dlugi finisz z nuta mineralna.

17/20