SAINT EMILION - PREMIERS GRANDS CRUS CLASSES

Chatreau Ausone 

1er Grand Cru Classe "A"

 Powierzchnia 7ha, szczepy: Cabernet Franc 55%, Merlot 45%, wydajnosc 34hl/ha, produkcja 18 000 butelek. Degustacja: wino o wspanialej strukturze aromatycznej, intensywny bukiet czarnych, dojrzalych owocow z niuansem kilku delikatnych przypraw i kawy, w finale intensywna elegancka tanina, wspaniala swiezosc, elegancja

Nota: 19,5+

 Chateau Cheval Blanc- 1er Grand Cru Classe "A"

Winobranie 12-27 wrzesnia, szczepy; Cabernet Franc 55%, Merlot 45%, wydajnosc 39hl/ha

Degustacja: bardzo mocny bukiet o przewadze przypraw i wanilii, znakomita struktura z mocna tanina, nuta czarnych owocow i korzeni, wspaniala swierzosc, elegancja

Nota: 19+

Chateau Angelus

Powierzchnia: 23ha, winobranie od 16 wrzesnia do 1 pazdziernika, mieszanka szczepowa: 60% Merlot, 40% Cabernet Franc, wydajnosc 30hl/ha

Degustacja: charakterystyka tego rocznika jest wspaniala struktuta i elegancja, w ustach bogactwo czarnych dojrzalych owocow, w finale bogata i elegancka tanina

Nota: 18,5


Chateau Beausejour

Powierzchnia: 7ha, winobranie: 22, 23, 27 wrzesnia dla szczepu Merlot, 5 i 6 pazdziernika dla szczepu Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, mieszanka szczepowa: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 35hl/ha

Degustacja: wino o charakterystycznym aromecie lesnych owocow z bogata tanina i glebia

Nota: 18


Chateau Beau-Sejour Becot

Gerard Becot wlasciciel winnicy

 

Powierzchnia: 16ha, winobranie: 21-24 wrzesnia dla szczepu Merlot, 29 i 30 wrzesnia dla szczepu Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, mieszanka szczepowa: 70% Merlot, 24% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 35hl/ha

Degustacja: wino o mocnej strukturze tanicznej z dobra swiezoscia w koncowce

Nota: 17


Chateau Belair

Powiezrchnia: 12ha, winobranie: 22 i 30 wrzesnia dla szczepu Merlot, 3 pazdziernika dla szczepu Cabernet Franc, mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc

Degustacja: wino o tresciwej taninie z przewaga korzennych aromatow

Nota: 17


Chateau Canon

Powierzchnia: 22ha, winobranie: 16, 17, 20, 27 wrzesnia dla szczepu Merlot, 27, 28 wrzesnia dla szczepu Cabernet Franc, mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc, wydajnosc 35hl/ha

Degustacja: wino dobrze zrownowazone owocowosc-tanina, finisz z delikatna nuta drzewa i korzeni

Nota: 17


Chateau Figeac

Powierzchnia: 40ha, winobranie: od 14 wrzesnia do 4 pazdziernika, mieszanka szczepowa: 35% Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc, 30% Merlot, wydajnosc 36hl/ha

Degustacja: wino o eleganckiej nucie aromatycznej czarnych owocow (porzeczka), w koncowce mocna tanina z nuta korzenna

Nota: 17,5


Chateau Clos Fourtet

Powierzchnia: 18,70ha, winobranie od 26 wrzesnia do 11 pazdziernika, mieszanka szczepowa: 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc

Degustacja: wino o pelnej palecie aromatycznej, lesnych owocow i korzeni, w finale tresciwa tanina z nuta cacaowo-korzenna

Nota: 17,5


Chateau La Gaffeliere

Powierzchnia: 22ha, winobranie: od 21 wrzesnia do 5 pazdziernika, mieszanka szczepowa: 80% Merlot, 10% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 40hl/ha

Degustacja: wino o mocnym aromacie czerwonych i czarnych owocow z tanina o solidnej strukturze, swieza koncowka z nuta kawy moka

Nota: 17,5


Chateau Magdelaine

Powierzchnia: 10,8ha, winobranie od 14 do 27 wrzesnia, mieszanka szczepowa: 95% Merlot, 5% Cabernet Franc, wydajnosc 42hl/ha

Degustacja: wino o solidnej strukturze, z przewaga aromatyczna owocow czerwonych, final z tresciwa tanina, nuta swiezosci

Nota: 17


Chateau Pavie

Powierzchnia: 37ha, winobranie: od 23 wrzesnia do 3 pazdziernika, mieszanka szczepowa: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 30-35hl/ha

Degustacja: wino o wspanialej strukturze owocowo-tanicznej, z nuta czarnych lesnych owocow bardzo dojrzalych, bogactwo aromatyczne (owoce, delikatne korzenne przyprawy), w finale mocna aksamitna tanina z nuta korzenna, znakomita swiezosci

Nota: 19


Chateau Trottevieille

Powierzchnia 10ha, winobranie: pd 26 wrzesnia do 4 pazdziernika, mieszanka szczepowa: 53% Merlot, 44% Cabernet Franc, 3% Cabernet Sauvignon, wydajnosc 24hl/ha

Degustacja: wino o glebokiej strukturze z nuta czarnej porzeczki, palonej kawy i korzennych przypraw, final harmonijny z tresciwa tanina, w finale duza sila i swierzosc

Nota: 17,5

WINA NOTOWANE SA W SKALI DO 20


CHARAKTERYSTYKA ROCZNIKA (MILLESIME) 2005

Byl to rok historyczny pod wzglendem suszy, bez wyjatkowych upalow. Opady deszczowe od stycznia do wrzesnia wynosily tylko 343 mm, w roku normalnym wynosza 572mm. Cykl wegetatywny winnicy byl przyspieszony, ale na szczescie odbywal sie normalnie i jednolicie, pozwalajac na osiagniecie znakomitej jakosci gron z wysokim poziomem polifenoli. Male deszcze w koncu sierpnia pozwolily na utrzymanie dobrej wilgotnosci i utrzymanie gron w nienagannych warunkach sanitarnych do wrzesnia (winobrania). Ogolnie we wszystkich winnicach winobranie odbylo sie wyjatkowo wczesne, przyspieszone o ok. 2 tygodnie.

Zbiory Merlot w winnicy Chateau Valandraud (Saint Emilion)