Zawod: BEDNARZ

Znak szczegolny: Bez niego nie wyobrazamy sobie szlachetnego wina

Dab - to najszlachetniejszy i najlepiej nadajacy sie gatunek drewna sluzacych do produkcji beczek i lezakowania w nich szlachetnego wina. Jego zapach oraz rozne substancje, przede wszystkim taniny zawarte w klepkach, znacznie wzbogacaja struktute aromatyczna wina. Do produkcji jak najlepszej jakosci beczek wybiera sie ponad stuletnie deby. Francja posiada ponad stuletnie lasy i debine najwyzszej jakosci. Bednarze wybieraja debine tylko ze srodkowej Francji, z regionu: Limusin, Burgundii, Jury i Wogezow.

Etapy produkcji: sciete pnie ciosa sie na podluzne klody, nastepnie na odpowiedniej dlugosci deski.

Pierwsza, bardzo wazna faza produkcji to suszenie desek. Odbywa sie ono w atmosferze naturalnej, na swiezym powietrzu, przez minimum 24 do 30 miesiecy. Deska uodpornia, sie nabierajac odpowiednich wlasciwosci aromatychnych. Teraz dopiero nadaje sie do przetwarzania.

Z wysuszonych, poprzycinanych desek formuje sie odpowiedniej dlugosci i szerokosci kliepki. Ich ilosc, szerokosc i dlugosc odpowiada danejwielkosci beczki. Klepki sciskane sa metalowymi obreczami. Rozkladane sa promieniscie wokol ognia, naklada sie na nie metalowe obrecze i sciska, nadajac im w ten sposob odpowiedniej formy i wygiecia.

Nastepuje nastepny bardzo wazny etap, nazwany opalaniem. Uformowana beczke, ale bez dna i wieka opalana jest nad ogniem przez 20 minut. Ten koncowy etap w calej produkcji jet bardzo wazny, sluzy on do wydobycia z debu charakterystycznych dla niego eleganckich aromatow, garbnikow i taniny. Istnieja rozne typy opalania beczek. Kazdy z producentow wybiera ten, ktory odpowiada jego produkcji, szczepom i charakterowi win. Istnieja cztery rodzaje opalania: mocne, srednie+, srednie i lekkie.

Teraz mozna juz uformowac wieko i dno beczki. trzeba rowniez sprawdzic jej szczelnosc. W tym celu beczke wypelnia sie woda na 24 godziny. Klepki peczniueja i nabieraja swojej wlasciwej formy. Beczka jest calkowicie gotowa, przechodzi etap czyszczenia. Teraz moze sie znalesc w piwnicy u producenta.

Najczesciej uzywane beczki do lezalowania win to typ: Bourgogne Tradition (piece) 228l, Bordeaux Tradition (barique) 225l

Istnieja rowniez beczki o wiekszej pojemnosci: 300l, 350l, 400l, 500l

 


Jaki wplyw ma beczka na dojrzewanie i jakosc wina

Dzieki beczce wino utlenia sie delikatnie, nastepuje w nim tak zwany proces oksydacji, dzieki licznym porom znajdujacym sie w klepkach.. Rozwija sie jego bukiet aromatyczny, finezja i elegancja. W drewnie jest duzo taniny (garbnikow), wino czerpie z niego te wszystkie elementy poglebiajac swoja strukture. Wina, ktore przeznaczone sa na lezakowanie w beczkach musza posiadac odpowiednia moc i struktute. Lezakuja 12-24 miesiace, zalezy to od rocznika, jego struktury i moicy. Trzeba bardzo czuwac aby przez zbyt dlugie lezakowanie w beczce wino nie stracilo swojej orginalnosci, tego co jest dla niego najwazniejsze.


Zdjecia przedstawiaja male atelier bednarstwa produkujace rocznie ok. 1200 beczek.

Bednarstwo VVB w Blaye (kolo Bordeaux) Chateau Charron 33390 Saint Martin Lacaussade