VINTAGE 2006

TOP WINE

 

 Selekcja, degustacja i notacja Mairie Joanna Roginska

Notacja w skali do 20


Chateau Ausone - Saint Emilion 1er Grand Cru Classe "A"

Powierzchnia 7ha, kompozycja szczepowa 55% Cabernet Franc, 45% Merlot, wydajnosc 33hl/ha, produkcja 18 500 butelek, winobranie okresowo miedzy 21 wrzesnia i 1 pazdziernika

Wino o mocnym kolorze purpury, o silnym zapachu bardzo dojrzalych czarnych i czerwonych owocow, w ustach bogaty aromat czarnych owocow z nuta korzennych przypraw i trufli, mocna welurowa tanina, final dlugi, znakomita swiezosc

Nota: 19,5


Chateau Cheval Blanc - Saint Emilion 1er Grand Cru Classe "A"

Pierre Lurton dyrektor winnicy Chateau Cheval Blanc

 

Powierzchnia 36ha, kompozycja szczepowa: 55% Merlot, 45% Cabernet Franc, winobranie 15-28 wrzesnia, wydajnosc 28hl/ha, tylko 60% calego zbioru znajdzie sie pod etykietka wielkiego wina Cheval Blanc

Wino koloru mocnej czerwieni, zapach dojrzalych lesnych owocow, nuta korzennych przypraw i tytonia, w ustach bogate i aromatyczne, owoce lesne i czarna porzeczka, silna, elegancka tanina, dobra struktura z dlugim finiszem

Nota: 19


Chateau Petrus - Pomerol

Powierzchnia 11,5ha, kompozycja szczepowa: 95% Merlot, 5% Cabernet Franc, produkcja ok. 50 000 butelek

Wino o kolorze mocnej czerwieni, dyskretnym zapachu czarnych lesnych owocow i wanilii, w ustach owoce i delikatne korzenne przyprawy, nuta bialego pieprzu, elegancka welurowa tanina, bardzo dlugi finisz

Nota: 19


Chateau d'Yquem - Sauternes

Powierzchnia 103ha, kompozycja szczepowa: 80% Semillon, 20% Sauvignon, winobranie etapami, 1° 6-8 wrzesnia, 2° 11-13 wrzesnia, 3° 21-23 wrzesnia, 4° 27-28 wrzesnia, 5° poczatek pazdziernika

Wino o znakomitej rownowadze cukier-alkohol-kwasowosc, w ustach duzo swiezosci, nuta owocow cytrusowych i wanilii, bogate, aromatyczne o znakomicie dlugim finiszu

Nota: 19


Chateau Mouton Rothschild - Pauillac

Piwnica o 1000-cu debowych beczek

Powierzchnia 75ha, kompozycja szczepowa: 87% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, Winobranie od 20 wrzesnia zebranie Merlot skonczylo sie 5 pazdziernika na zebraniu Cabernet

Wino charakteryzuje sie mocnym kolorem purpury o wspanialej strukturze, w ustach nuta czarnych owocow, lukrecji i wanilii, mocna welurowa tanina, znakomity dlugi finisz, duzo swiezosci

Nota: 19,5


Chateau Margaux - Margaux

Powierzchnia 85ha, kompozycja szczepowa 90% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot, 4% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc, winobranie etapami od 20 wrzesnia do 5 pazdziernika

Mimo trudnego winobrania wino wyjatkowo udane, coloru mocnej czerwieni o bardzo dobrej strukturze aromatycznej, w ustach eleganckie o silnej welurowej taninie, dlugi finisz z nuta lukrecji i wspaniala swiezosci

Nota: 19


Chateau Lafite Rothschild - Pauillac

Powierzchnia 90ha, kompozycja szczepowa: 82% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 2% Cabernet Franc, winobranie 16-22 wrzesnia Merlot, 26 wrzesnia-3 pazdziernika Cabernet Sauvignon, 22 wrzesnia Cabernet Franc

Wino o kolorze mocnej czerwieni, w ustach silny bukiet korzenny, nuta czarnej porzeczki i bialego pieprzu, wyrafinowana tanina z dlugim finiszem

Nota: 19

Chateau Latour - Pauillac

Powierzchnia 60ha, kompozycja szczepowa: 86% Cabernet Sauvignon,13% Merlot, 1% Cabernet Franc, produkcja 120 000 butelek

Wino o kolorze mocnej purpury, aromat czarnych lesnych owocow, u ustach bukiet owocowo-korzenny z nuta pieprzu, lukrecji, mocna elegancka tanina, dlugi finisz

Nota: 19


Chateau Cos d'Estournel- Saint Estephe

Powierzchnia 65ha, kompozycja szczepowa: 78% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 2% Cabernet Franc, wydajnosc 38hl/ha, winobranie 21-27 wrzesnia Merlot, 28-29 wrzesnia Cabernet Franc, 2-6 pazdziernika-Cabernet Sauvignon

Wino o bardzo dobrej strukturze, z silnym lesnym bukietem, nuta truflowa i korzenna, mocna dobrze wywazona tanina, finisz dlugi, duzo swiezosci

Nota: 18,75


Chateau Ducru-Beaucaillou - Saint Julien

Powierzchnia 50ha, kompozycja szczepowa: 75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, winobranie 18-26 wrzesnia Merlot, 26 wrzesnia-7 pazdziernika Cabernet Sauvignon, produkcja 120 000 butelek

Wino koloru mocnej purpury, z bukietem czarnych owocow, porzeczka, w ustach nuta owocowo-korzenna z niuansem lukrecji, trufli, welurowa tanina, dobra swiezosc

Nota: 18,75


Chateau Le Pin - Pomerol

Jacques Thienpont wlasciciel winnicy Le Pin

Powierzchnia 2ha, kompozycja szczepowa: 100% Merlot, wydajnosc: 30hl/ha, winobranie 15-20 wrzesnia, produkcja 5500 butelek

Wino koloru purpury, dyskretny zapach przypraw, korzeni, lukrecji, w ustach delikatna nuta przypraw, wanilii, czarnych lesnych owocow, welurowa elegancka tanina, dlugi finisz, znakomita swiezosc

Nota: 19


Chateau Valandraud - Saint Emilion

Winobranie w Valandraud Murielle zbiera Merlot

Powierzchnia 10ha, kompozycja szczepowa: 75% Merlot, 15% Cabernet Franc, 10% Malbec i Cabernet Sauvignon, Produkcja 10 000 butelek

Wino koloru mocnej purpury, o zapachu czarnej porzeczki, jezyny, duza koncentracja w ustach, nuta czarnych owocow, lukrecji, pieprzu i wanilii, duzo swiezosci i mocnej taniny, dlugi finisz

Nota: 18,50


Chateau Montrose - Saint Estephe

Powierzchnia 68ha, kompozycja szczepowa: 72% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, wydajnosc 41hl/ha, winobranie 18-22 wrzesnia Merlot, 27 wrzesnia-3 pazdziernika Cabernet

Wino o mocnej czerwieni, zapach czarnych swiezych owocow z nutka cytrusowa, w ustach duzo swiezosci, nuta czerwonej porzeczki i owocow lesnych, dobra mocna tanina, dlugi finisz, duzo swiezosci, nuta korzennych przypraw

Nota: 18,75


Chateau Palmer - Margaux

Powierzchnia 50ha, kompozycja szczepowa: 56% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, wydajnosc 37hl/ha, winobranie 19-26 wrzesnia Merlot, 26 wrzesnia-2pazdziernika Cabernet Sauvignon

Wino o kolorze mocnej purpury, o delikatnym zapachu korzennych przypraw, w ustach bukiet czarnych mocno dojrzalych owocow z nuta lukrecji , duzo mocnej welurowej taniny, dlugi finisz z nuta mineralna

Nota: 18,50


Chateau Leoville Las Cases - Saint Julien

Powierzchnia 85ha, kompozycja szczepowa: 85% Cabernet Sauvignon, 14,5% Merlot, 0,5% Cabernet Franc, wydajnosc 40,8hl/ha, winobranie 21 wrzesnia-4 pazdziernika

Wino o kolorze purpury, nuta zapachowa czarnej porzeczki, w ustach znakomita struktura, wspaniala harmonia miedzy owocowoscia-tanina-swiezoscia, bardzo dlugi finisz

Nota: 18,75


Chateau Branaire Ducru - Saint Julien

 Patrick Maroteaux z zona wlasciciele winnicy Branaire Ducru

Powiezchnia 50ha, kompozycja szczepowa: 70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 8% Cabernet Franc i Petit Verdot

Wino o kolorze mocnej czerwieni, mocny zapach owocowo-korzenny, w ustach bukiet czewonych owocow, nuta lukrecji i lekkiej wanilii, delikatna tanina, finisz dlugi, duzo elegancji i swiezosci

Nota: 18,5

Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande - Pauillac

Powierzchnia 60ha, kompozycja szczepowa: 64% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, wydajnosc 41hl/ha, winobranie 20 wrzesnia-1 pazdziernika

Wino koloru mocnej czerwieni, zapach czerwonych lesnych owocow, w ustach bukiet owocow lesnych, czarnej i czerwonej czeresni, nuta tytoniu i delikatnych przypraw, elegancka tanina, dlugi finisz z nuta mineralna

Nota: 18,50


Chateau Fleur Cardinale - Saint Emilion

Winobranie w winnicy Fleur Cardinale

Powierzchnia 20ha, kompozycja szczepowa: 75% Merlot, 15% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon,

Florence i Dominique Decoster, nowi wlasciciele od 2000 roku, wszystko zmienili, nowa piwnica, nowe kadzie, nowe beczki, cala produkcja zmodernizowana. a Wine Maker, Bob robi prawdziwe cuda, wino z roku na rok coraz lepsze, warto jest sie nim zainteresowac na dluzsza skale

Wino koloru mocnej czerwieni, o delikatnym zapachu owocowym, nutka wanilii, lukrecji, w ustach bogata tanina, lekki bukiet owocowy, znakomita swiezosc, dlugi finisz, duzo elegancji

Nota: 18


Chateau Smith-Haut Lafitte - Pessac Leognan

Suite Royale w SPA Caudalie w winnicy Smith

Powierzchnia 45ha, kompozycja szczepowa: 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Cabernet Franc, winobranie 20-30 wrzesnia

Wino o delikatnym zapach czerwonych owocow, nutka aromatyczna truskawek, w ustach bukiet czerwonych owocow, truskawka, czeresnia i delikatnych przypraw, bialy pieprz, tanina nie dominuje, znakomita swiezosc

Nota: 18


1/2