TRUFLA jest wspanialym owocem natury, podziemnym grzybem, ktory rozwija sie miedzy korzeniami specjalnego gatunku debu ("truflowca"), z ktorym zyje w znakomitej symbiozie. Moze osiagac wielkosc laskowego orzecha, jak i pilki od tenisa. Klimat i ziemia poludniowo-wschodniej i poludniowo-zachodniej Francji odpowiada jej najlepiej. Czarna trufla (tuber melanosporum), nazywana potocznie czarnym diamentem jest chluba tych regionow.Trufle zbiera sie miedzy listopadem a marcem, ale jej apogeum to styczniowa pelnia ksiezyca.
Mino, ze trufle mozna znalesc w prawie calej Europie, w Azji, Polnocnej czesci Afryki i Ameryce Polnocnej, to tylko kilkoma ich gatunkami interesuja sie amatorzy. Ta najbardziej poszukiwana to
Trufla Czarna (Tuber Melanosporum) najbardziej poszukiwana i rozpowszechniona we Francji, spotykana rowniez we Wloszech, w Hiszpanii, w Szwecji, w Slowenii i w Chorwacji. Produkcja samej Francji to ponad 22 tony rocznie.
Biala Trufla (Tuber Magnatum) spotykana jest w polnocnej czesci Wloch w Piemoncie, jest wielka rzadkoscia i osiaga astronomiczne ceny.
Trufla Chinska (Tuber Sinensis)
jest troszke podobna do Tuber Melanosporum, zbierana jest masowo,
nie ma ani tej samej jakosci, ani eleganckiego aromatu jak czarna
melano, oczywiscie jej cena jest znacznie nizsza.
Trufla sama w sobie jest rzadkoscia, w cenie bardzo droga, w smaku niezwykle aromatyczna, wiec nalezy ja podawac w jak najbardziej naturalnej postaci, aby jej smak zostal nienaganny.
Jedne z najprostrzych potraw to:
omlet na trufli
Trzy godziny przed posilkiem rozbic w misce 10 jajek, dobrze rozmieszac trzepaczka, dodac 25 g frufli pokrojonej w bardzo cienkie rondelki, wszystko dobrze wymieszac. Miske hermetycznie przykryc i wlozyc do lodowki. W momencie posilku rozgrzac maslo na glebokiej patelni, wlac rozbite jajka mieszajac drewniana lyzka, dodac duza lyzke smietany i wymieszac. Przed podaniem posypac wszystko starta na malej tarce trufla (25 g).
salatka z kartofli na trufli
Ugotowac w upinach 10 malych kartofli, po ugotowaniu odlac, wystudzic i obrac. Pokroic kartofle w grube rondelki, w malej salaterce wlozyc je do lodowki. Nastepny etap to przygotowanie winegretu. Do malej miseczki wlac lyzke stolowa octu balsamicznego, 2 lyzki octu z xeres, 10 lyzek oliwy z pestek gronowych, kilka kropelek oliwki aromatyzowanej truflami, wszystko dobrze wymieszac, dodac soli i pieprzu. Trufle 20-40 g pokroic specjalna mandolina na cieniutkie plasterki jak papier. Na salaterce rozlozyc rondelki kartofli przekladajac je plasterkami trufli. Brzegi salaterki udekorowac drobno posiekana zielona salata. Wszystko pokropic winegretem.
makaron na trufli
Dzien wczesniej przygotowac w miseczce mieszanke z drobnych kawalkow trufli (50 g) i smietany, wszystko dobrze wymieszac, zakryc i przechowywac w chlodnym miejscu. Ugotowac 400 g swiezego makaronu z pokrojonym zabkiem czosnku, odcedzic i wlozyc do duzej okraglej salaterki. Jednoczesnie w malym rondelku rozgrzac na malym ogniu smietane z truflami. Wymieszac sos ze swiezo ugotowanym makaronem. Wszystko posypac grubo startym parmezanem.