Francja jest krajem posiadajacym
najbardziej zróznicowane winnice na Swiecie i nalezace
do najciekawszych. Ale mimo tak ciekawego i róznorodnego
krajobrazu regionów winiarskich, producenci i wlasciciele
winnic szukaja pewnego urozmaicenia kupujac winnice w innych krajach
Swiata, najczesciej poza Europa, w odleglych krajach poludniowej
pólkuli, takich jak Czili, Argentyna, Nowa Zelandia czy
Australia nie zapominajac oczywiscie o Kaliforni. Pozwala to na
próby róznych technik winiarskich od dawna stosowanych
w Europie i dzieki temu podnoszenie jakosci win "nowego swiata".
Jest to interesujace dla obu stron, pozwala na wymiane doswiadczen
posuwajac do przodu technike w dzidzinie produkcji wina.
Jednym z najwiekszych potentatów
winiarskich Kaliforni jest Robert Mondavi. Jego spólka
winiarska powstala w 1966 roku w regionie Napa Valley (najbardziej
znany region winiarski Kaliforni).
W 1979 dzieki partnerstwu (50%/50%) miedzy Robertem Mondavi i Baronem Philppem de Rothschild (wlascicielem wspanialej bordowskiej winnicy Chateau Mouton de Rothschild - Premier Grand Cru Classe) powstaje nowa winnica i wino wysokiej swiatowej klasy Opus One (Pierwszy Opus). Nazwa nie jest przypadkowa, slowo "opus" jest znane w terminologi muzycznej klasujac chronologicznie utwory muzyczne kompozytorów.
Winnica o 55 hektarach w tym 42 hektary w produkcji
Sklad szczepowy: 84% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot, 5% Cabernet Franc, 3% Malbec, 2% Petit Verdot
1979 Pierwsze winobranie, pierwszy rocznik (sklad szczepowy: 80% Cabernet Sauvignon, 16% Cabernet Franc, 4% Merlot)
Kazdy rocznik Opus One lezakuje ok. 18 miesiecy w nowych debowych beczkach (deby pochodzenia francuskiego). Po przeloniu do butelek lezakuje w nich jeszcze przez 18 miesiecy zanim znajdzie sie w sprzedazy. Wino Opus One znajduje sie dopiero na rynku po trzech latach od winobrania.
Ostatni, 20 juz z koleji rocznik w sprzedazy to 1999. a oto jego kompozycja szczepowa: 84% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 5% Cabernet Franc, 3% Malbec, 1% Petit Verdot.
Wino Opus One jest uwazane za pierwsze
" Premier Grand Cru Californien". Produkcja roczna wynosi
ok. 360 000 butelek.
|