|
|
Prawie wszystkie winnice Republiki Czeskiej (96%) znajduja sie w regionie Morawy, ich powierzchnia to 18 500 hektarow (poludniowo-wschodnia czesc Republiki Czeskiej, na granicy austriackiej). Obejmuja cztery podregiony: Znojemski, Mikulovski, Velkopavlovicki i Slovacki. Panuja tu specyficzne warunki klimatyczne, roznorodne pochodzenie geologiczne, bogata rzezba terenu, bardzo bogata i stara tradycja historyczna, jeszcze od czasow rzymskich kolonii, z czasow panowania cesarza Marka Aureliusza Probusa (276-282). Na Morawach odkryto wiele narzedzi winiarskich z tego okresu.
Morawa to przede wszystkim krolestwo win bialych, istnieje tu rowniez mala produkcja win czerwonych i rozowych. Biale wina w dobrych rocznikach osiagaja znakomita jakosc liczac sie w skali miedzynarodowej.
Odmiany bialych szczepow to: Riesling Renski, Riesling Wloski, Rulander bialy i szary (Pinot Blanc, Pinot Gris), Chardonnay, Veltliner zielony, Muller Thurgau, Sauvignon, Muszkat morawski, Palawa.
Wina czerwone pochodza najczesciej ze szczepu Svatovavrinecke (Saint Laurent), Frankowka (Limberger), Rulander niebieski (Pinot Noir), Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Portugalska Niebieska.
Klimat morawski najlepiej sprzyja szczepom lokalnym. Producenci uprawiaja winnice metoda tradycyjan, poslugujac sie coraz nowsza technologia. W wielu piwnicach spotyka sie juz najnowoczesniejsze kadzie do fermentacji z autoregulacja temperatury, wysokiego gatunku debowe beczki, coraz bardziej bierze sie pod uwage respektowanie roznicy glebowej i natury.
Coraz bardziej zyskuje na popularnosci stary szlak winiarski prowadzoncy przez poludniowa czesc Moraw od miasta Znojmo w regionie Znojemski do miasta Uherske Hradiste we wschodniej czesci w regionie Slovacki. 285 km Morawskiego Szlaku Winiarskiego pozwoli na odkrycie kazdego z czterech podregionow, poznanie ich roznorodnosci, charakterystycznego pejzarzu, odkryc kazdy ze szczepow i ich smakowe roznice.
Morawskie Podregiony winiarskie:
Znojemski: 3460 ha winnic, 1254 producentow, 2/3 powierzchni to uprawa szczepow bielych, dominuje Zielony Veltliner i Muller Thurgau. Miasto Znojmo znane z 30-to kilometrowych piwnic otwartych dla amatorow wrazen i dobrych win.
Mikulovski: 4705 ha winnic, 2659 producentow, wspanialy pejzarz w zespole Lednicko-Valtickim (przy samej granicy austriackiej) zachwyca kazdego turyste, biale skaly, Karpaty, winnice, nie wiadomo na czym skupic wzrok. Szczep dominujacy to wloski i renski Riesling. Oczywiscie wszystkie szczepy biale i czerwone sa uprawiane. Region bardzo bogaty w produkcje, w ktorym wyroznia sie jednych z najlepszych morawskich producentow. A Valticki Palac z winiarskim centrum i szkola dodaje dynamiki calemu regionowi.
Velkopavlovicki: 5068 ha winnic, 7627 producentow, jest przede wszystkim morawskim centrum produkcji win czerwonych, szczepy czerwone reprezentowane sa przez Saint Laurent, Limberger, Pinot Noir. Mozna tu zwiedzic sredniowieczne piwnice templariuszy. Ciekawostka turystyczna jest Wolna Republika Zwiazkowa "Kravi Hora" w Boreticach.
Slovacki: 4534 ha winnic, 8627 producentow, najbardziej rozpowszechniony szczep to Muller Thurgau i Riesling, poza tym wszystkie szczepy biale i czerwone sa reprezentowane. Region bardzo rozlegly o bogatym folklorze. Stroje ludowe, piesni, rzemioslo artystyczne spotykay na kazdym kroku w zyciu codziennym. Na licznych szlakach amatorzy i turysci moga zwiedzac historyczne piwnice winiarskie i degustowac bogata produkcje tego regionu.
|
|