"Posilek bez wina jest dniem bez slonca" Louis Pasteur (1822 - 1895)
Dobry dobór wina do potrawy jest w rezultacie bardzo skomplikowanym zadaniem, czasami wrecz bardzo intelektualnym. Nawet najlepsi somelierzy maja ciezki orzech do zgryzienia, a robia to pzeciez codziennie. Dlaczego jest to takie trudne?. Smak nie jest absolutnie nauka scisla, jest sprawa bardzo indywidualna. Kazdy z nas pijac i jedzac odczuwa zupelnie inne sensacje. Ale wszyscy, bez wyjatku, mamy na ustach te sama odpowiedz, smakuje nam to czy nie; czy posilek i wino do niego dobrane jest rozkosza dla naszego podniebienia... ?
Pragniemy Panstwu przedstawic
nasza selekcje win, ktore beda dodawaly smaku tradycyjnym swiatecznym
potrawa.
swiateczne wedliny : BORDEAUX (biale wytrawne), BEAUJOLAIS (czerwone) - Francja
szczupak wedzony : Burgund (bialy, mlodego rocznika), moze byc CHABLIS - Francja
losos wedzony : proponujemy pozostac przy lampce polskiej wódki, bialej albo zubrówki
kawior : nie ma nic lepszego jak kiliszek dobrze zamrozonej bialej wódki
karp w galarecie : RIESLING (biale) - Alzacja - Francja
karp smazony : SANCERRE (biale), Anjou (czerwone) - Loara - Francja
bigos : RIESLING (biale) - Alzacja - Francja
makaron z makiem : SAINT EMILION (czerwone) - Bordeaux - Francja
inne potrawy z makiem : GEWURZTRAMINER (biale) - Alzacja - Francja
groch z kapusta : MEDOC (czerwone) - Bordeaux - Francja
kurczak z nadzieniem : GRAVES (biale, moze byc mlodego rocznika) - Bordeaux - Francja
kaczka pieczona z pomarancza : GEWURZTRAMINER (biale) - Alzacja - Francja
ges pieczona ze sliwkami : kilkuletnie wino czerwone z Langwedocji, z Doliny Rodanu lub CAHORS - Francja
indyk pieczony z rodzynkami : CHINON (czerwone, kilkuletnie) - Loara - Francja
cielecina pieczona w sosie wlasnym : biale wino mlodego rocznika z Doliny Rodany, CHABLIS (biale) - Francja
wieprzowina pieczona : BEAUJOLAIS (czerwone) - Francja
czerwona wolowina : PAUILLAC albo SAINT ESTEPHE (czerwone starszego rocznika) - Bordeaux, lub kilkuletni czerwony Burgund - Francja
dziczyzna : POMEROL lub SAINT ESTEPHE (czerwone, kilkuletnie) mozna tez podac kilkuletnie z Doliny Rodanu np. CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - Francja
makowiec : PORTO (czerwone)
- Portugalia
sernik : TOKAJ ASZU 3 Puttonyos (biale, slodkie) - Wegry
Piernik : SAUTERNES (biale,
slodkie) - Bordeaux - Francja
Prosimy wziac pod uwage, ze takich zestawów moze byc oczywiscie nieskonczona liczba, to jest tylko nasza mala sugestia.
Wiec "Smacznego"
i "Na Zdrowie"