WINO I POTRAWY

"Posilek bez wina jest dniem bez slonca" Louis Pasteur (1822 - 1895)


Dobry dobór wina do potrawy jest w rezultacie bardzo skomplikowanym zadaniem, czasami wrecz bardzo intelektualnym. Nawet najlepsi somelierzy maja ciezki orzech do zgryzienia, a robia to pzeciez codziennie. Dlaczego jest to takie trudne?. Smak nie jest absolutnie nauka scisla, jest sprawa bardzo indywidualna. Kazdy z nas pijac i jedzac odczuwa zupelnie inne sensacje. Ale wszyscy, bez wyjatku, mamy na ustach te sama odpowiedz, smakuje nam to czy nie; czy posilek i wino do niego dobrane jest rozkosza dla naszego podniebienia... ?

Pragniemy Panstwu przedstawic nasza selekcje win, ktore beda dodawaly smaku tradycyjnym swiatecznym potrawa.


A oto nasza selekcja :

swiateczne wedliny : BORDEAUX (biale wytrawne), BEAUJOLAIS (czerwone) - Francja

szczupak wedzony : Burgund (bialy, mlodego rocznika), moze byc CHABLIS - Francja

losos wedzony : proponujemy pozostac przy lampce polskiej wódki, bialej albo zubrówki

kawior : nie ma nic lepszego jak kiliszek dobrze zamrozonej bialej wódki

karp w galarecie : RIESLING (biale) - Alzacja - Francja

karp smazony : SANCERRE (biale), Anjou (czerwone) - Loara - Francja

bigos : RIESLING (biale) - Alzacja - Francja

makaron z makiem : SAINT EMILION (czerwone) - Bordeaux - Francja

inne potrawy z makiem : GEWURZTRAMINER (biale) - Alzacja - Francja

groch z kapusta : MEDOC (czerwone) - Bordeaux - Francja

kurczak z nadzieniem : GRAVES (biale, moze byc mlodego rocznika) - Bordeaux - Francja

kaczka pieczona z pomarancza : GEWURZTRAMINER (biale) - Alzacja - Francja

ges pieczona ze sliwkami : kilkuletnie wino czerwone z Langwedocji, z Doliny Rodanu lub CAHORS - Francja

indyk pieczony z rodzynkami : CHINON (czerwone, kilkuletnie) - Loara - Francja

cielecina pieczona w sosie wlasnym : biale wino mlodego rocznika z Doliny Rodany, CHABLIS (biale) - Francja

wieprzowina pieczona : BEAUJOLAIS (czerwone) - Francja

czerwona wolowina : PAUILLAC albo SAINT ESTEPHE (czerwone starszego rocznika) - Bordeaux, lub kilkuletni czerwony Burgund - Francja

dziczyzna : POMEROL lub SAINT ESTEPHE (czerwone, kilkuletnie) mozna tez podac kilkuletnie z Doliny Rodanu np. CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE - Francja

makowiec : PORTO (czerwone) - Portugalia

sernik : TOKAJ ASZU 3 Puttonyos (biale, slodkie) - Wegry

Piernik : SAUTERNES (biale, slodkie) - Bordeaux - Francja


 

Prosimy wziac pod uwage, ze takich zestawów moze byc oczywiscie nieskonczona liczba, to jest tylko nasza mala sugestia.

Wiec "Smacznego" i "Na Zdrowie"