Hiszpania kraj wina i winnicy

Hiszpania jest trzecim swiatowym producentem wina, w czolówce sa Wlochy i Francja. Swiat produkuje ponad 258 milionów hl, produkcja Hiszpanii to ponad 15% calej produkcji swiatowej. Ogólna powierzchnia hiszpanskich winnic, to ponad 1,12 milionów ha. Winnice podzielone sa na 17 regionów winiarskich, 56 apelacji. Wino i winnca to drugie bogactwo rolnicze kraju (pierwsze to produkcja zbóz). Wino nie jest uwazane tylko za produkt rolny, jest symbolem cywilizacji kraju i kazdego jego regionu. Wielka ekspansja i rozwój winnic datuje sie przede wszystkim od sredniowiecza. Winnice rozwijaja sie wokól klasztorów, wino staje sie symbolem i darem ziemi. Obecnie Hiszpania produkuje ponad 40 milionów hl wina (nb Wlochy 49,5 a Francja 48).

Szczep narodowy i najbardziej rozpowszechniony dla win czerwonych (ogólna produkcja 40%) toTempranillo, spotyka sie równiez szczepy win czerwonych, dobrze znane w innych krajach: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache. Paleta szczepów win bialych (60% produkcji) jest bardzo bogata : szczep Airen, Albarino, Moll, Moscatel, Palomino, Listen, Parellada, Pedro Ximenez, Macabeo, Verdejo. Spotyka sie równiez Chardonnay i Grenache, znane na calym Swiecie.

Rodzaje win

Crianza - minimum 6 (do 12-stu miesiecy) lezakowanie w beczkach, kilka miesiecy, do roku lezakowanie w butelkach, komercjalizacja moze sie rozpoczac w 3-cim roku.

Reserva - 12 miesiecy lezakowanie w beczkach, 24 miesiace lezakowanie w butelkach, komercjalizacja moze sie rozpoczac w 4-tym roku.

Gran Reserva - minimum 2 lata lezakowanie w beczkach, minimum 3 lata lezakowanie w butelkach, komercjalizacja moze sie rozpoczac w 6-tym roku.

(w kazdej z tych kategorii, biale wina posiadaja krótsze lezakowanie)

 

Srednia konsumpcja wina na osobe dorosla wynosi ok. 33 litry rocznie (nb Francja 64, Wlochy 58).

Dzieki wspanialej róznorodnosci, wina hiszpanskie znajduja amatorów na calym Swiecie. 1/3 calej produkcji jest konsumowana poza granicami. W czolówce jest Cava (wino musujace produkowane metoda tradycyjna to znaczy "szampanska"), wynosi 1/5 wszystkich win eksportowanych. w hit-parade jest równiez apelacja Rioja, Jerez, Valencia, La Mancha etc...

Hit-Parade najbardziej reputowanych apelacji i tych, które produkuja coraz lepsze wina:

Apelacja Rioja - wspaniale wina czerwone ze szczepu Tempranillo, znakomicie lezakuja.

Ribera del Duero - niektóre z nich naleza do najlepszych i najdrozszych win na Swiecie (wina czerwone z tempranillo). Wino Vega Sicilia (Unico) i Pingus naleza do czolówki tych najlepszych i najdrozszych. Szczep uzywany w wiekszosci to Tempranillo.

Cava - wina musujace produkowane metoda tradycyjna z druga fermentacja w butelce. Produkowane sa w kilku regionach Hiszpanii: Catalogne, Rioja, Alava, Aragon, Navarre, Valance, Burgos. Ich produkcja wynosi ok. 10% calej produkcji hiszpanskich win apelacyjnych. Do produkcji win cava uzywa sie wiele szczepów: Macabea, Parellada, Xarel-lo, Malvesia, Chardonnay.

Penedes - wina rego regionu pije sie najczesciej mlode, posiadaja duzo swiezosci z nutka owocowa.

Rueda - apelacja produkuje tylko wina biale, bardzo dobrej jakosci ze szczepu Verdjo, Palomino i Viura (szczepy lokalne).

Navarre - przede wszystkim wina czerwone (oraz troche win rózowych) zyskujace coraz wieksza reputacje w swiecie amatorów.

Valencia - paleta win bialych, czerwonych i deserowych ze szczepu Moscatel, te najbardziej rozpowszechnione.

Valdepenas - wina biele z duza swiezoscia i delikatne, ale równiez czerwone z duza przyszloscia.


 Bardzo nowoczesna Bodega Pago del Vicario produkujaca cala game znakomitych win czerwonych i bialych

La Mancha - najwiekszy region winiarski na Swiecie (prawie 193 tysiace ha winnic), produkujacy w wiekszosci wina biale. Posiada bardzo rozlegla palete win róznej jakosci, od lekkich stolowych, czesto miernego gatunku do win crianza, reserva i grande reserva o wspanialej jakosci. Region ten nie jest znany tylko dzieki wielkim kooperatywom produkujacym miliony butelek win, ale równiez dzieki sllynnym przygodom Don Quichotta. Okolo 200 winnic (Bodega) apelacji La Mancha produkuje obecnie wina coraz lepszej jakosci, rozprowadzane tylko w butelkach i zaslugujace na coraz wieksza uwage swiatowych amatorów.

Najbardziej rozpowszechnione szczepy win bialych: Airen (prawie 160 tys. ha), Macabeo, Verdoncho, Chardonnay, Sauvignon. Wina czerwone to oczywiscie szczep Tempranillo (ok. 21 tys. ha), Grenache, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot...

 

 Jedna z piwnic mieszczaca ponad tysiac lezakujacych beczk w Bodega Felix Solis, jednego z najwiekszych producentów win w Hiszpani


Ribera del Duero - polozona jest w pólnocnej czesci Hiszpani, nalezy do regionu Castilla y Leon, rosciaga sie w czterech prowincjach: Valladolid, Segovia, Soria i Burgos. Jej dlugosc to 115 km, a szerokosc 35 km. Rzeka Duero dzieli region na dwie czesci po calej dlugosci. Apelacja produkuje znakomite wina, dwa z nich, to mityczna Vega Sicilia i Pingus, nalezace do swiatowej elity win najlepszych i najdrozszych.

Szczepem zasadniczym jest Tempranillo, spotyka sie równiez Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Grenache (wina czerwone), a wina biale produkowane sa przede wszystkim ze szczepu Albillo. Srednia wydajnosc, to 7000 kg winogron na hektar.

 

Degustacja "Unico" rocznik 1942

 Winnica i wino Vega Sicilia jest prawdziwym mitem w srodowisku wielkich amatorów win. Wlascicielem winnicy jest rodzina Alvarez, która zrobila wielkie inwestycje modernizujac wszystkie instalacje. Jest to jedyne wino na Swiecie, którego rózne etapy produkcji trwaja 8-10 lat zanim butelka "unico" znajdzie sie na rynku. Produkowane jest tylko w najlepszych rocznikach. Obecnie w sprzedazy mozemy znalesc rocznik 1994 (tempranillo 80%, cabernet sauvignon 20%). Jest to prawdziwy unikat.

Winnica lezy w prowincji Valladolid.

 Dominio de Pingus jest mloda winnica zalozona w 1995 roku. Jej wlascicielem jest oenolog Peter Sisseck. Wino Pingus jest najdrozszym winem w Hiszpani i jednym z najdrozszych na Swieci. Prawie cala produkcja sprzedzwana jest za granica, w srodowisku bardzo bogatych amatorów. Produkcja jego jest malutka, tylko 4 ha bardzo starej winnicy. Wino produkowane jest metoda naturalna-biologiczna, bez uzywania zadnych produktów i nawozów sztucznych. Lezakuje w nowych debowych beczkach prawie 2 lata.

Winnica lezy w prowincji Valladolid.

Peter Sisseck wlasciciel winnicy Dominio de Pingus