Winnice Bordeaux zajmuja 113
384 hektarów i sa najwiekszymi we Francij. Ich roczna
produkcja wynosi az 850 milionów butelek, exportuje sie
40% produkcji.
Cala ich powierzchnia jest dwa razy wieksza od winnic Doliny Rodanu
i piec razy wieksza od winnic slynnego Beaujolais. W regionie Bordeaux produkuje sie wina
czerwone, biale wina wytrawne i slodkie, wina rózowe oraz
wina musujace (tak zwane "Crémants").
Wina czerwone wynosza 3/4 ogólnej produkcji.
Sa owocem polaczenia trzech odmian winorosli: szczepu Merlot,
Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Szczep Merlot zajmuje ponad 40 tysiecy hektarów.
Jego charakterystyka jest wczesniejsze dojrzewanie. Daje on winu
pieknego glebokiego koloru, delikatnosci i miekosci podczas spozywania.
Szczep Cabernet Sauvignon zajmuje 25 tysiecy hektarów,
jest pózniejszy od Merlot; znakomicie mu odpowiada klimat
ciepy i suchy lewego brzegu rzeki Garonne. Jest aromatyczny w
winie mlodym, bogaty w tanine, pozwalajacy na dlugie lezakowanie.
Szczep Cabernet Franc spotykany przede wszystkim na prawym
brzegu rzeki Garonne w regionie Libourne (wina St. Emilion i Pomerol).
Posiada bardzo delikatny aromat, pozwala równiez na dlugie
lezakowanie.
Niektóre wina czerwone moga byc konsumowane mlode, natomiast
"Wielkie Wina" z dobrego rocznika (tak zwane "Grands
Crus") powinny lezakowac przez wiele lat w odpowiedniej piwnicy
specjalnie zagospodarowanej na ten cel.
Wina biale wynosza 1/4 produkcji. Zarówno
wytrawne jak i slodkie otrzymuje sie z polaczenia trzech odmian
winorosli: szczepu Semillon, Sauvignon i Muscadelle.
Szczep Semillon spotykany jest w duzej ilosci w regionie
produkujacym wina slodkie (Sauternes, Barsac). Daje on winu miedzy
innymi przepiekny zloty kolor.
Szczep sauvignon jest rodzajem bardzo aromatycznym i bogatym
w cukier. Daje on winu kolor jasnej zólci. Jego charakterystyka
jest mocny bukiet aromatyczny.
Szczep Muscadelle dodaje winu delikatnosci oraz pewnych
aromatów kwiatowych.
Biale wina wytrawne sa aromatyczne, z reguly o smaku swiezych
owoców. Mozna je spozywac bardzo mlode lub miedzy drugim
a czwartym rokiem od zbioru.
"Grand Cru" z dobrego rocznika moga (i powinny) lezakowac
przez wiele lat w chlodnej piwnicy.
Biale wina slodkie sa wynikiem fermentacji przejrzalych
winogron o bardzo duzej koncentracji cukru. Powinny one lezakowac
przez wiele lat.
Wszystkie wina lezakuja w pozycji poziomej, w chlodnej specjalnie przystosowanej na ten cel piwnicy (11-15°)
Wino podaje sie w takiej temperaturze,
dzieki której nabiera ono lepszego smaku i elegancji.
Jesli chodzi o wina czerwone, to podaje sie je w temperaturze
16-20°C, natomiast biale wytrawne i slodkie, oraz rózowe
i musujace w temperaturze 6-10°C.
Wina Bordeaux sa produktem naturalnym, dlatego po kilkuletnim
lezakowaniu mozna zauwazyc naturalny osad usytuowany na dnie butelki.
Wina czerwone pije sie z reguly do potraw miesnych
i serów; natomiast biale znakomicie pasuja do ryb,
biaylch mies, drobiu oraz róznych serów.
Jest to jednak sprawa wlasnego smaku, przyzwyczajenia i oczywiscie
przyjemnosci, poniewaz lampka wina Bordeaux moze byc konsumowana
o kazdej porze dnia i do kazdej okazji.
Do konsumpcji wina najczesciej
uzywa sie kieliszka z bialego szkla w ksztalcie tulipana.
Forma ta pozwala na lepszy rozwój smakowy i aromatyczny
wina.