BORDEAUX I JEGO WINNICE

 

Winnice Bordeaux zajmuja 113 384 hektarów i sa najwiekszymi we Francij. Ich roczna produkcja wynosi az 850 milionów butelek, exportuje sie 40% produkcji.
Cala ich powierzchnia jest dwa razy wieksza od winnic Doliny Rodanu i piec razy wieksza od winnic slynnego Beaujolais.
W regionie Bordeaux produkuje sie wina czerwone, biale wina wytrawne i slodkie, wina rózowe oraz wina musujace (tak zwane "Crémants").

Wina czerwone wynosza 3/4 ogólnej produkcji. Sa owocem polaczenia trzech odmian winorosli: szczepu Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.

Szczep Merlot zajmuje ponad 40 tysiecy hektarów. Jego charakterystyka jest wczesniejsze dojrzewanie. Daje on winu pieknego glebokiego koloru, delikatnosci i miekosci podczas spozywania.
Szczep Cabernet Sauvignon zajmuje 25 tysiecy hektarów, jest pózniejszy od Merlot; znakomicie mu odpowiada klimat ciepy i suchy lewego brzegu rzeki Garonne. Jest aromatyczny w winie mlodym, bogaty w tanine, pozwalajacy na dlugie lezakowanie.
Szczep Cabernet Franc spotykany przede wszystkim na prawym brzegu rzeki Garonne w regionie Libourne (wina St. Emilion i Pomerol). Posiada bardzo delikatny aromat, pozwala równiez na dlugie lezakowanie.
Niektóre wina czerwone moga byc konsumowane mlode, natomiast "Wielkie Wina" z dobrego rocznika (tak zwane "Grands Crus") powinny lezakowac przez wiele lat w odpowiedniej piwnicy specjalnie zagospodarowanej na ten cel.

Wina biale wynosza 1/4 produkcji. Zarówno wytrawne jak i slodkie otrzymuje sie z polaczenia trzech odmian winorosli: szczepu Semillon, Sauvignon i Muscadelle.

Szczep Semillon spotykany jest w duzej ilosci w regionie produkujacym wina slodkie (Sauternes, Barsac). Daje on winu miedzy innymi przepiekny zloty kolor.
Szczep sauvignon jest rodzajem bardzo aromatycznym i bogatym w cukier. Daje on winu kolor jasnej zólci. Jego charakterystyka jest mocny bukiet aromatyczny.
Szczep Muscadelle dodaje winu delikatnosci oraz pewnych aromatów kwiatowych.

Biale wina wytrawne sa aromatyczne, z reguly o smaku swiezych owoców. Mozna je spozywac bardzo mlode lub miedzy drugim a czwartym rokiem od zbioru.
"Grand Cru" z dobrego rocznika moga (i powinny) lezakowac przez wiele lat w chlodnej piwnicy.
Biale wina slodkie sa wynikiem fermentacji przejrzalych winogron o bardzo duzej koncentracji cukru. Powinny one lezakowac przez wiele lat.

Wszystkie wina lezakuja w pozycji poziomej, w chlodnej specjalnie przystosowanej na ten cel piwnicy (11-15°)


lezakujace butelki wina Bordeaux rocznika 1998 u producenta


Wino podaje sie w takiej temperaturze, dzieki której nabiera ono lepszego smaku i elegancji.
Jesli chodzi o wina czerwone, to podaje sie je w temperaturze 16-20°C, natomiast biale wytrawne i slodkie, oraz rózowe i musujace w temperaturze 6-10°C.
Wina Bordeaux sa produktem naturalnym, dlatego po kilkuletnim lezakowaniu mozna zauwazyc naturalny osad usytuowany na dnie butelki.

Wina czerwone pije sie z reguly do potraw miesnych i serów; natomiast biale znakomicie pasuja do ryb, biaylch mies, drobiu oraz róznych serów.
Jest to jednak sprawa wlasnego smaku, przyzwyczajenia i oczywiscie przyjemnosci, poniewaz lampka wina Bordeaux moze byc konsumowana o kazdej porze dnia i do kazdej okazji.

Do konsumpcji wina najczesciej uzywa sie kieliszka z bialego szkla w ksztalcie tulipana.
Forma ta pozwala na lepszy rozwój smakowy i aromatyczny wina.


Degustacja kilku "Grands crus"