CHATEAU CHEVAL BLANC 2003 Saint Emilion (1er Grand Cru Classe "A")

 Chateau Cheval Blanc 2003 Le Petit Cheval 2003

Winnica o powierzchni 37ha, o nastepujacym skladzie szczepowym millesime 2003: 58% Cabernet Franc, 42% Merlot. Winobranie rocznika 2003 odbylo sie miedzy 1 a 18 wrzesnia (od 110 lat nie widziano tak wczesnego winobrania w tej winnicy!). Wydajnosc bardzo niska 30hl/ha, ze wzgledu na bardzo duze naslonecznienie winogrona z dosc niskim poziomem kwasu winnego.

Degustacja: wino koloru ciemnej purpury, o mocnym zapachu dojrzalych owoców takich jak figa, nutka delikatnych przypraw (cynamon i wanilia), w ustach o dobrej strukturze dojrzalych owoców lesnych z nutka kakala i kawy, duzo swiezosci.

Nota: 18/20


CHATEAU AUSONE 2003 Saint Emilion (1er Grand Cru Classe "A")

 

 

 Chateau Auson 2003

 Alain Vauthier wlasciciel winnicy Auson

Winnica o powierzchni 7ha, o nastepujacym skladzie szczepowym millesime 2003: 55% Cabernet Franc, 45% Merlot, wydajnosc zbioru rocznika 2003 wyniosla 29hl/ha, co pozwolilo na produkcje 18 000 butelek, wino lezakuje 2 lata w nowych debowych beczkach.

Degustacja: wino o mocnym kolorze purpury o bogatym bukiecie zapachowym czarnych dojrzalych owoców z nutka anyzku, w ustach bardzo bogate o duzej ilosci taniny ale delikatnej, czarny owoc i lekkie przyprawy, wino o wielkiej elegancji.

Nota: 18/20


CHATEAU DE VALANDRAUD 2003 Saint Emilion Grand Cru

 

 Jean Luc Thunevin wlasciciel winnicy Valandraud

Winnica o powierzchni 8 ha , o nastepujacym skladzie szczepowym: 70% Merlot, 25% Cabernet Franc, 2,5% Cabernet Sauvignon, 2,5% Malbec. Wino lezakuje minimum 2 lata w nowych debowych beczkach.

Degustacja: wino w kolorze ciemnej purpury, bogate, o duzej koncentracji, z duza iloscia taniny w finale, eleganckie.

Nota: 17/20


CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD 2003 Pauillac (1er Grand Cru Classe)

 

 

 

 degustacja Chateau Mouton Rothschild 2003

 Baronowa Philippine opisuje nietypowe winobranie rocznika 2003

Winnica o powiezchni 82ha, o nastepujacym skladzie szczepowym millesime 2003: 76% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot, 8% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot, wydajnosc zbioru rocznika 2003 wyniosla 32,6hl/ha, wino lezakuje w beczkach debowych przez 2 lata (w 94% nowe beczki).

Degustacja: wino o kolorze mocnego fioletu, o zapachu czarnych i czrwonych lesnych i ogrodowych owoców, z nutka mentolu i anyzku, w ustach delikatne z nutka czarnych owoców ogrodowych bardzo dojrzalych, w finale tanina z nutka kwasowosci.

Nota: 17/20


1/2