|
|
|
Winna Burgundia w kilku cyfrach:
Winnice Burgundi to 29 500 ha (srednia produkcja ok. 200 milionow butelek rocznie). Nalezy do nich 5 podregionow winiarskich: winnice Chablis/Auxerrois, Cote de Nuit, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise oraz region Maconnais. Burgundzkie wina sa wysokiej jakosci, tylko apelacji kontrolowanych (AOC - Apellation d'Origine Controlee). Daje im to gwarancje pochodzenia, "terroir", odpowiedni kontrolowany sposob produkcji, charakterystyke dla kazdego podregionu procukcji. Piramida apelacji to: apelacje regionalne, apelacje comunalne, "premiers crus" i te najwyzsze "grands crus".
Apelacja "Grand Cru" zajmuje tylko 1,5% calej produkcji, oczywiscie te wina sa rzadkoscia, sa bardzo drogie, najczesciej degustowane przez wielkich amatorow znawcow i milosnikow burgundzkich win.
|
Burgundia produkuje 63% bialych win, 37% win czerwonych w 101 Apelacjach.
Burgundia to 4600 winnic, 113 Domow Winiarskich zajmujacych sie zakupem win i winogron, produkcja win oraz ich komercjalizacja, 18 spoldzielni winiarskich zajmujacych sie produkcja i komercjalizacja win.
Rynek dla ok. 200 milionow butelek: 48% produkcji idzie na export do ok. 144 krajow (2/3 z tego zostaje w Unii Europejskiej), 52% produkcji komercjalizowana jest we Francji (piwniczki, sklepy, supermarkiety, restauracje oraz bezposrednia sprzedaz u producenta).
Tylko dwa szczepy:
dla bialych win slynne Chardonnay z lekko zolto-zlotymi gronami zajmuje 46% powierzchni
dla czerwonych znane wszystkim Pinot Noir z ciemnofioletowymi gronami wpadajacymi w czern, ale o bialym soku, zajmuja 36% powierzchni
W niektorych podregionach spotyka
sie malutki procent innych szczepow: Aligote (bialy) 6% powierzchni,
Gamay (czarny z bialym sokiem) 11% powierzchni, i w malutkim procencie
(1%) Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Beurot, Sacy.
|
|
|
Wino Romanee Conti (Grand Cru) uwazane jest i to zupelnie slusznie za jeszcze jeden "cud swiata", nie jest zabytkiem, ale prawie, jest prawie nie osiagalne dla zwyklego smiertelnika ze wzgledu na jego rzadkosc i cene. Produkcja roczna to nie cale 6000 butelek, jego cena staje sie czasami wirualna, w zaleznosci od rocznika. Butelke tego boskiego nektaru mozna zdobyc na aukcji za minimum 2500 euros przy srednim roczniku, dobry rocznik to kilka tysiecy. Jest to chyba jedyne wino, uwazane za prawdziwe dzielo sztuki, wiec czasami trudno ocenic jego wartosc.
Winnica o powierzchni 1,63 ha polozona jest w gminie Vosne Romanee, na wysokosci 250-300m, podloze gliniasto-wapienne, produkuje tylko wina czerwone ze szczepu Pinot Noir. Moze wspaniale lezakowaac, nawet 20-30 lat w zalzenosci od rocznika, jego charakterystyka to wspaniala kompleksowosc burgundzkiego Pinot z mocna nuta czerwonych i czarnych owocow, lekich przypraw, pieprzu i lukrecji, elegancka tanina z bardzo dlugim finiszem. Tego typu wino najlepiej zdegustowac same (sztuka dla sztuki!), oczywiscie jest przyjacielem kilku potraw, wspaniale z drobna pieczona dziczyzna (kuropatwy, bazanty, dzika kachka, pieczona kaczka ze sliwka. Oczywiscie jest to tylko sugestia.
|