Apelacja PULIGNY MONTRACHET (Cote de Beaune)

Wina-Winnice-Producenci

otoczone murem Montrachet Grand Cru Domeny Leflaive

 

Apelacja o powierzchni 211 ha produkuje przede wszystkim wina biale z malenka produkcja (1,58 ha) czerwonych win (w kategori crus i premiers crus).

W piramidzie "Crus" apelacja posiada 4 "Grands Crus" i "17 Premiers Crus".

Grands Crus

 Montrachet - 8 ha

Batard-Montrachet - 12,55 ha

Chevalier-Montrachet - 7,47 ha

Bienvenues-Batard-Montrachet - 4,01 ha

Premiers Crus

 Sous le Puits, La Garenne, Hameau de Blagny,La Truffiere, Champ Gain, Les Chalumaux, Champ Canet, Clos de la Garenne, Les Folatieres, Le Cailleret, Les Demoiselles, Les Pucelles, Clavaillon, Les Perrieres, Clos de la Mouchere, Les Combettes, Les Referts

Wina biale, oczywiscie tylko ze szczepu chardonnay charakteryzuja sie zlotym, lsniacym kolorem, jego intensywnosc zalezy od rocznika i czasu lezakowania, posiada zapach bialych kwiatow, migdala, laskowego orzecha , grzanki posmarowanej lekko maslem, po kilku latach lezakowania posiada nutke miodu, finisz z reguly dlugi i swiezy i lekka nutka mineralna. W zaleznosci od rocznika i struktury moze lezakowac kilka lat.

Natomiast wina czerwone tylko ze szczepu pinot noir sa koloru rubinu, z nuta czerwonych owocow (porzeczka czarna i czerwona, malina, jerzyna, nutka delikatnych przypraw, galka, pieprz, kilka lesnych zapachow. Najlepier je spozywac po 4-5 latach lezakowania.

Winnice polozone na 250-300 m w ekspozycji poludniowo-wschodniej leza na podlozu przede wszystkim wapiennym, wapienno-gliniastym i marglowym.

Z czym je spozywac:

Biale sa znakomite na aperitif, jesli chodzi o potrawy to najlepiej je podawac z smazona langusta lub homarem, smazonymi rybami, wspaniale z "foie gras", dla smakoszy mies cielecina pieczona z sosem grzybowym lub kurczak z nadzieniem.

Czerwone wspaniale jest z wieprzowina, dobrze wypieczonym kurczakiem, lub z kawalkiem dobrego zoltego sera w stylu "comte".

Domaine Leflaive (Puligny Montrachet) - Gwiazda Burgundzkiego Winiarstwa

 

Anne-Claude Leflaive - Le Domaine Leflaive (Puligny Montrachet) podczas degustacji Chevalier-Montrachet jednego ze swoich Grands Crus

Z wielka pasja omawia winifikacje i charakterystke nowego rocznika. Przy fermentacyjnych kadziach mozna spedzic z Anne-Claude caly dzien przy pasjoujacej dyskusji i degustacji wszystkich "crus"

 

Domaine Leflaive w cyfrach:

Winnicaz powstala w latach 20-tych dzieki zaparciu Josepha Leflaive, ktory zaczal odnawiac i sadzic winnice po prawie calkowitym jej zniszczeniu przez pasozyta phylloxera na poczatku wieku. Obecnie Anne-Claude (3-cia generacja) zarzadza winnica. Anne jest prawdziwym wirtuozem, zna na pamiec kazdy metr ziemi i jej charakterystyke, dzieki czemu kazde wino domeny jest dokladnym odzwierciedleniem swojego "terroir".

Powierzchnia winnicy: 23,57 ha

Grand Crus: 11,48 ha (Montrachet, Chevalier-Montrachet, Batard-Montrachet, Bienvenues-Batard-Montrachet)

1ers Crus: 11,48 ha (Les Pucelles, Le Clavoillon, les Combettes, Les Folatieres, Blagny sous le Dos d'Ane, Meursault sous le Dos d'Ane)

Appellation Village: 4,28 ha (Les Grands Champs, Les Tremblots, Les Brelances, Les Nosroyes, La Rue aux Vaches)

Appellation Bourgogne: 2,74 ha (les Houlieres, Les Parties)

Anne-Claude prowadzi winnice metoda biodynamiczna, metoda znana naszym dzadom i pradziadom, polegajaca na calkowitym respektowaniu natury, uzywaniu produktow naturalnych, optymalnym poslugiwaniu sie kalendarzem sloneczno-ksiezycowym, poprostu praca nad calkowitym odnalezieniem rownowagi miedzy elementami ziemskimi i przestrzennymi (ziemia, przestrzen, slonce, ksiezyc....natura). Tego typu praca, to nie tylko uprawa ziemi, ale calkowita filozofia i styl zycia.

Dzieki tej metodzie, oczywiscie umiejetnie prowadzonej, z duzym doswiadczeniem i codzienna obserwacja natury, wina zyskuja na rownowadze, strukturze i przede wszystkim na jakosci.

 

 

Kolekcja kilku "crus" Domaine Leflaive

Domaine Leflaive - Puligny Montrachet


 previous page

 2/2