|
|
Wina biale, oczywiscie tylko ze szczepu chardonnay charakteryzuja sie zlotym, lsniacym kolorem, jego intensywnosc zalezy od rocznika i czasu lezakowania, posiada zapach bialych kwiatow, migdala, laskowego orzecha , grzanki posmarowanej lekko maslem, po kilku latach lezakowania posiada nutke miodu, finisz z reguly dlugi i swiezy i lekka nutka mineralna. W zaleznosci od rocznika i struktury moze lezakowac kilka lat.
Natomiast wina czerwone tylko ze szczepu pinot noir sa koloru rubinu, z nuta czerwonych owocow (porzeczka czarna i czerwona, malina, jerzyna, nutka delikatnych przypraw, galka, pieprz, kilka lesnych zapachow. Najlepier je spozywac po 4-5 latach lezakowania.
Winnice polozone na 250-300 m w ekspozycji poludniowo-wschodniej leza na podlozu przede wszystkim wapiennym, wapienno-gliniastym i marglowym.
|
|
|
Winnicaz powstala w latach 20-tych dzieki zaparciu Josepha Leflaive, ktory zaczal odnawiac i sadzic winnice po prawie calkowitym jej zniszczeniu przez pasozyta phylloxera na poczatku wieku. Obecnie Anne-Claude (3-cia generacja) zarzadza winnica. Anne jest prawdziwym wirtuozem, zna na pamiec kazdy metr ziemi i jej charakterystyke, dzieki czemu kazde wino domeny jest dokladnym odzwierciedleniem swojego "terroir".
Powierzchnia winnicy: 23,57 ha
Grand Crus: 11,48 ha (Montrachet, Chevalier-Montrachet, Batard-Montrachet, Bienvenues-Batard-Montrachet)
1ers Crus: 11,48 ha (Les Pucelles, Le Clavoillon, les Combettes, Les Folatieres, Blagny sous le Dos d'Ane, Meursault sous le Dos d'Ane)
Appellation Village: 4,28 ha (Les Grands Champs, Les Tremblots, Les Brelances, Les Nosroyes, La Rue aux Vaches)
Appellation Bourgogne: 2,74 ha (les Houlieres, Les Parties)
Anne-Claude prowadzi winnice metoda biodynamiczna, metoda znana naszym dzadom i pradziadom, polegajaca na calkowitym respektowaniu natury, uzywaniu produktow naturalnych, optymalnym poslugiwaniu sie kalendarzem sloneczno-ksiezycowym, poprostu praca nad calkowitym odnalezieniem rownowagi miedzy elementami ziemskimi i przestrzennymi (ziemia, przestrzen, slonce, ksiezyc....natura). Tego typu praca, to nie tylko uprawa ziemi, ale calkowita filozofia i styl zycia.
Dzieki tej metodzie, oczywiscie umiejetnie prowadzonej, z duzym doswiadczeniem i codzienna obserwacja natury, wina zyskuja na rownowadze, strukturze i przede wszystkim na jakosci.
|
|
|
![]() |
|
|