OENOTURYSTYKA W KATALONII

REGION EMPORDA

Marie Joanna Roginska - reportarz

Katalonia to duzy i bogaty region polozony w polnocno-wschodniej czesci Hiszpanii, w klimacie srodziemnomorskim. Stolica regionu jest Barcelona. Spotykamy tu wszystkie rodzaje win: czerwone, biale, rozowe, likierowe i oczywiscie slynna Cava, wino musujace produkowane metoda tradycyjna identyczna jak we francuskiej Szampanii. Powierzchnia winnic w calym regionie to 65.614 ha (5,5% calej powierzchni winnic w Hiszpanii). Co jest bardzo wazne do podkreslenia, az 90% win produkowanych w Katalonii - to wina wysokiej jakosci, apelacji kontrolowanych, wyroznia sie ich 10 :

1)Alella 2)Conca de Barbera 3)Costers del Segre 4)Emporda 5)Montsant 6)Pla del Bages 7)Penedes 8)Priorat 9)Tarragona 10)Terra Alta

Roznorodnosc klimatyczna, "terroirs", wplyw srodziemnomorski, relief gorski w kazdej z apelacji zapewnia bogactwo i specyficzna charakterystyke kazdej kategorii win.

Emporda to jeden z tych regionow polozony u podnoza Pirejejow przy granicy francuskiej sasiadujac z hiszpanska Riviera (Costa Brava), regionem bardzo turystycznym szczegolnie w okresie letnim. Emporda liczy 2000ha winnic, 1700ha w czesci gorzystej Alt Emporda, winnice na tarasach spadajacych do morza Srodziemnego. Cala Apelacja liczy 418 producentow, 41 winiarni. 60% produkcji to wina czerwone, 17% wina rozowe, 19% biale, 9% wina likierowe. Szczepy najczesciej uzywane to chardonnay, tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache, carignan i muscat (do win likierowych). Klimat umiarkowany, zimy lagodne, lata gorace z czestymi bryzami morskimi i mocnymi wiatrami z Pirenejow.


Castillo Perelada, to jedna z winnic Apelacji Emporda, czesc z nich polozona na tarasach spadajacych do morza Srodziemnego, w polnocno-wschodniej czesci. Castillo Peralada to 150ha winnic podzielonych na 5 odrebnych parceli, kazda produkujaca zupelnie inna game win.

Degustacja:

 

   Finca Malaveina 2005

(22ha, merlot, cabernet sauvignon, syrah, grenache) - pachnie korzennymi przyprawami, w ustach nuta lukrecji, czarnych czeresni, mocna tanina w finiszu z dobra nuta mineralna.

 

 

  Tinto Gran Claustro 2003

(38ha, cabernet sauvignon, merlot, grenache, carignan) - pachnie przyprawami, wanilia i lukrecja, w ustach bardzo bogate o dobrej koncentracji, nuta czarnych owocow, elegancki, dlugi finisz z elegancka tanina i mineralna nutka. 

 

 

 Finca Garbet 2004

(cabernet sauvignon, syrah) malenka parcela polozona na tarasach nad samym morzem, wino o duzej koncentracji, nuta czarnych bardzo dojrzalych owocow, wspaniala swiezosc, mineralny finisz, tanina mocna i elegancka, bardzo dlugi finisz, wino wspaniale.

trudna praca na winnych tarasach, podcinanie pedow - system nawadniania winnicy

 

 1/2

 next page