OENOTURYSTYKA W KATALONII
REGION EMPORDA
Marie Joanna Roginska
- reportarz
Katalonia to duzy i bogaty region
polozony w polnocno-wschodniej czesci Hiszpanii, w klimacie srodziemnomorskim.
Stolica regionu jest Barcelona. Spotykamy tu wszystkie rodzaje
win: czerwone, biale, rozowe, likierowe i oczywiscie slynna Cava,
wino musujace produkowane metoda tradycyjna identyczna jak we
francuskiej Szampanii. Powierzchnia winnic w calym regionie to
65.614 ha (5,5% calej powierzchni winnic w Hiszpanii). Co jest
bardzo wazne do podkreslenia, az 90% win produkowanych w Katalonii
- to wina wysokiej jakosci, apelacji kontrolowanych, wyroznia
sie ich 10 :
1)Alella 2)Conca de Barbera
3)Costers del Segre 4)Emporda 5)Montsant 6)Pla del Bages 7)Penedes
8)Priorat 9)Tarragona 10)Terra Alta
Roznorodnosc klimatyczna, "terroirs",
wplyw srodziemnomorski, relief gorski w kazdej z apelacji zapewnia
bogactwo i specyficzna charakterystyke kazdej kategorii win.
Emporda to jeden z tych regionow
polozony u podnoza Pirejejow przy granicy francuskiej sasiadujac
z hiszpanska Riviera (Costa Brava), regionem bardzo turystycznym
szczegolnie w okresie letnim. Emporda liczy 2000ha winnic, 1700ha
w czesci gorzystej Alt Emporda, winnice na tarasach spadajacych
do morza Srodziemnego. Cala Apelacja liczy 418 producentow, 41
winiarni. 60% produkcji to wina czerwone, 17% wina rozowe, 19%
biale, 9% wina likierowe. Szczepy najczesciej uzywane to chardonnay,
tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache, carignan
i muscat (do win likierowych). Klimat umiarkowany, zimy lagodne,
lata gorace z czestymi bryzami morskimi i mocnymi wiatrami z Pirenejow.
Castillo Perelada, to jedna
z winnic Apelacji Emporda, czesc z nich polozona na tarasach spadajacych
do morza Srodziemnego, w polnocno-wschodniej czesci. Castillo
Peralada to 150ha winnic podzielonych na 5 odrebnych parceli,
kazda produkujaca zupelnie inna game win.
Degustacja:
 |
Finca
Malaveina 2005
(22ha, merlot, cabernet
sauvignon, syrah, grenache) - pachnie korzennymi przyprawami,
w ustach nuta lukrecji, czarnych czeresni, mocna tanina w finiszu
z dobra nuta mineralna.
|
 |
Tinto Gran
Claustro 2003
(38ha, cabernet sauvignon,
merlot, grenache, carignan) - pachnie przyprawami, wanilia i
lukrecja, w ustach bardzo bogate o dobrej koncentracji, nuta
czarnych owocow, elegancki, dlugi finisz z elegancka tanina i
mineralna nutka.
|
 |
Finca Garbet 2004
(cabernet sauvignon, syrah)
malenka parcela polozona na tarasach nad samym morzem, wino o
duzej koncentracji, nuta czarnych bardzo dojrzalych owocow, wspaniala
swiezosc, mineralny finisz, tanina mocna i elegancka, bardzo
dlugi finisz, wino wspaniale.
|
trudna praca na
winnych tarasach, podcinanie pedow - system nawadniania winnicy