Dzien zapowiada sie wspaniale, bedzie wypelniony do poznego wieczoru. Usmiech na twarzy, humor dopisuje, wspaniale slonce na horyzoncie, nie ma minutu do stracenia. Pierwszy etap to pola ryzowe w Pals (prowincja Girona). Duzo wilgoci, pola wypelnione woda. Producent opowiada swoja historie, wybor swojego zycia, produkcje, gatunki, ich przeznaczenie, Po kilku minutach zaczynamy sie czuc "specjalistami", wreszcie rozumiemy ksztalty i kolory tego malenkiego ziarenka, co do czego. Rizoto, paella, salatka ryzowa, ryz okragly, dlugi, bielusienki, ciemny, oczyszczony, naturalny etc...
|
|
Nastepny etap to rynek rybno-owocowo-warzywny w Palafrugell - male miasteczko w prowincji Girona, ma sie wrazenie miasteczko troche ospale, ale to tylko wrazenie. Na rynku duzy ruch, duzo ludzi, hala rybna wypelniona kilentami. Jest w czym wybierac, specjalnosci rybnych ne brakuje, jestesmy przeciez w regionie srodziemnomorskim. Ten maly spacer po rynku pozwala na zorientowanie sie i poznanie specjalnosci regionalnych.
|
|
Jestesmy w formie, aby odbyc maly staz w pobliskliej szkole kucharskiej, Aula Gastronomica de l'Emporda. Mozna sie tutaj zapisac na roznego rodzaju zajecia, praktyczne i teoretyczne prowadzone przez znanych mistrzow kuchni z regionu Emporda. Szkola otwarta jest dla wszystkich, zajecia daja mozliwosc, aby zapoznac sie z "gwiazdami" kuchni regionalnej, bardzo zroznicowanej i bogatej w produkty.
W droge do Girony, na pozny, ale w pelni zasluzony obiad. Dla smakosza w pogoni za nowymi smakami, restauracja El Celler de Can Roca, (2* w przewodniku Michelin) jest to bardzo waznym etapem gastronomicznym. Historia moze wydac sie banalna, ale nie jest, trzech braci Roca pracuje razem. Joan jest szefem kuchni, Jordi spejalista od deserow, a Josep somelierem, czuwa nad wspaniala piwnica wypelniona tysiacami znakomitych win, oczwiscie duzo hiszpanskich, ale wspaniale burgundy, bordeaux i szampany wypelniaja polki, Josep je uwielbia. Piwnica jest otwarta dla klientow i Joseph z przyjemnoscia opowiada historie swoich win, to jego pasja. Restauracja proponuje kuchnie "molekularna". Adeptow nie brakuje, wszystkie stoliki sa zajete. Klientela raczej mloda, ta, ktora lubi nowosci i odkrycia. Optycznie, kazde danie przypomina obraz wspolczesnego malarstwa. Jesli chodzi o smak, to sprawa jest bardziej, indywidualna, wiec dyskusji i polemik nie brakuje.
|
|
|
|
Wreszcie zasluzony odpoczynek, w droge do Torrent (prowincja Girona), czeka na nas Mas de Torrent, luksusowy hotel - Spa sieci Relais & Chateau. Masaz, basen i na horyzoncie przepiekny widok z zachodem slonca, niebo jest czyste, spiew ptakow, czujemy sie jak we snie, ale jutro bedzie juz inny dzien....
![]() |
|