"PRODUCENCI - DYSYDENCI" LOARY

Loara to 30 000 producentow, kazdy z nich ma swoje zdanie i swoja metode na produkcje wina. Wielu z nich nie uzywa w ogole srodkow chemicznych do uprawy winnicy. Nowe pokolenie ryzykuje,, szukaja nowych metod, stara sie zrozumiec lepiej kazdy kawalek winnicy, jej glebe, podglebie, analizuje nowe metody winifikacji. Praca zasadnicza przy produkcji wina odbywa sie caly rok w winicy, nie mozna jej absolutnie ignorowac, od niej zalezy czy bedziemi pili dobra, czy zla butelke.


Domaine de la COTELLERAIE (Saint-Nicolas de Bourgueil - Region Touraine)

 Gerald Vallee wlasciciel

 Jedno ze skrzydel piwnicy - budynek techniczny

 

 Glowna piwnica lezakowania

  Stare debowe kadzie, w ktorych grona rozgniatane sa jeszcze stara metoda stopami, cala rodzina uczestniczy


 

Gerald Vallee jest wlascicielem winnicy Domaine de la Cotelleraie w apelacji Saint Nicolas de Bourgueil. Jej powierzchnia wynosi 26 ha. Szczepem dominujacym jest Cabernet Franc (98%), innym szczpzm winnicy to Cabernet Sauvignon, ale tylko w 2%.

Winnica uprawiana jest calkowicie bez srodkow chemicznych (nawozow etc), prawie wszystkie prace wykonywane sa recznie, winobranie oczywiscie tylko reczne. Proces winifikacyjny, fermentacja, na naturalnych drozdzach.

W zaleznosci od kategorii i rocznika, wina produkowane sa w inoxowych kadziach bez lezakowania w beczkach. Pewna selekcja win musi lezakowac w debowych beczkach minimum 12 miesiecy w celu polepszenia jego jakosci.

Oto kilka "cuvees" (rodzajow win):

La Croisee - wino lezakuje tylko w kadziach, jest kekkie z silna nuta owocowa, w kompozycji szczepowej mamy malenka domieszke Cabernet Sauvignon, najlepiej je spozywac dosc mlode do delikatnych potraw i salatek.

Les Peruches - wino z 25-cio letniej winnicy, 100% szczepu Cabernet Franc, lezakuje 12 miesiecy w debowych beczkach, posiada dobra strukture, nute czarnych dojrzalych owocow, tanina obecna bez agresywnosci.

Le Vau Jaumier - wino z bardzo starej winnicy, 100% szczepu Cabernet Franc, lezakuje 12 miesiecy w debowych beczkach, posiada intensywny rubinowy kolor, w ustach nuta owocowa (czerwone owoce), wanilia i lekkie przyprawy, dosc mocna tanina w finale.

L'Envolee - wino pochodzi z najstarszej parceli Cabernet Franc (2 ha), wydajnosc bardzo niska, tylko 35 hl/ha, proces winifikacji odbywa sie w debowych kadziach, nastepnie lezakuje przez 12 miesiecy w debowych beczkach, wino o kolorze mocnej purpury, w ustach o znakomitej strukturze, owocowosc i taniny dobrze wywazone, final dlugi i elegancki, wino moze lezakowas przez 8-10 lat.

 

Gamma win produkowana przez Gerald'a Vallee

Nie zapomnijmy, ze celem wina jest zycie w znakomitej symbiozie z potrawami, ma je i siebie waloryzowac w odpowiednich polaczeniach.


 previous page

 2/3

 next page