|
|
|
|
Region winiarski Loary produkuje wszystkie kategorie win: czerwone, biale, rozowe i musujace. W kategorii win musujacych (oczywiscie poza Szampania) jest na 1-szym miejscu.
Komercjalizacja: wina Cabernet d'Anjou (rozowe), Sancerre (biale), Muscadet (biale), te trzy apelacje maja najwiekszy sukces na rynkach miedzynarodowych. Wielka Brytania i Belgia sa pierwszymi konsumentami win znad Loary.
Szczepy win czerwonych: Cabernet Franc (46%), Gamay (25%), Grolleau (14%), Cabernet Sauvignon (6%), Pinot Noir (4%), inne szczepu (5%)
Szepy win bialych: Melon (37%), Chenin (28%), Sauvignon (18%), Folle Blanche (8%), Chardonnay (4%), inne szczepy (5%)
Paleta win bialych jest bardzo bogata reprezentowana przez wina wytrawne, pol-slodkie, slodkie, likierowe i musujace
Produkcja w cyfrach: Region Nantes produkuje - 950 000 hl wina, Region Anjou i Saumur - 850 000 hl, Region Touraine - 650 000 hl, Region Centre - 210 000 hl
|