SEZONY WINNICY
12 miesiecy w zyciu winorosli
LISTOPAD - GRUDZIEN -
STYCZEN - LUTY - MARZEC
Po winobraniu, kiedy ostatnie
liscie spadna, winnica wchodzi w tak zwany okres spoczynku. Roslina
nie rosnie, dzieki czemu jest odporna nawet na bardzo duze mrozy.
W tym okresie jest kilka razy przycinana, w celu ograniczenia
ilosci pedow.
KWIECIEN
W tym okresie roslina zaczyna
rosnac i puszczac pedy. Jest bardzo delikatna i wrazliwa na spadki
temperatur i eventualne przymrozki, ktore moga zniszczyc przyszle
zbiory.
MAJ - CZERWIEC
W tym okresie roslina intensywnie
rosnie, nastepuje pekanie pakow. Obcina sie czesc pedow na korzeniu
glownym w celu polepszenia jakosci przyszlych gron.
LIPIEC - SIERPIEN
W tym okresie roslina kwitnie
i zaczyna sie poczatek dojrzewania. Pojawiaja sie kwiaty i jednoczesnie
formuja sie male zielone grona. Odmiany zielone staja sie bardzo
jasne poprzez utrate chlorofilu, natomiast w odmianach czerwonych
zaczyna sie gromadzic duza ilosc barwnikow (antocyjanow). W winnicy
jest to okres intensywnej pracy. Przycina sie wierzcholki pedow
i ewentualny nadmiar kisci. Te operacje nazywa sie popularnie
"zielonym winobraniem". Robi sie to w celu ulepszenia
jakosci pozostalych gron i zmniejszenia wydajnosci zbiorow na
hektar. Dziki mniejszej wydajnosci powieksza sie znacznie jakosc
przyszlego wina.
|
1/2 |

|