SEZONY WINNICY

12 miesiecy w zyciu winorosli

LISTOPAD - GRUDZIEN - STYCZEN - LUTY - MARZEC

Po winobraniu, kiedy ostatnie liscie spadna, winnica wchodzi w tak zwany okres spoczynku. Roslina nie rosnie, dzieki czemu jest odporna nawet na bardzo duze mrozy. W tym okresie jest kilka razy przycinana, w celu ograniczenia ilosci pedow.


KWIECIEN

W tym okresie roslina zaczyna rosnac i puszczac pedy. Jest bardzo delikatna i wrazliwa na spadki temperatur i eventualne przymrozki, ktore moga zniszczyc przyszle zbiory.


MAJ - CZERWIEC

W tym okresie roslina intensywnie rosnie, nastepuje pekanie pakow. Obcina sie czesc pedow na korzeniu glownym w celu polepszenia jakosci przyszlych gron.


LIPIEC - SIERPIEN

W tym okresie roslina kwitnie i zaczyna sie poczatek dojrzewania. Pojawiaja sie kwiaty i jednoczesnie formuja sie male zielone grona. Odmiany zielone staja sie bardzo jasne poprzez utrate chlorofilu, natomiast w odmianach czerwonych zaczyna sie gromadzic duza ilosc barwnikow (antocyjanow). W winnicy jest to okres intensywnej pracy. Przycina sie wierzcholki pedow i ewentualny nadmiar kisci. Te operacje nazywa sie popularnie "zielonym winobraniem". Robi sie to w celu ulepszenia jakosci pozostalych gron i zmniejszenia wydajnosci zbiorow na hektar. Dziki mniejszej wydajnosci powieksza sie znacznie jakosc przyszlego wina.

1/2