WRZESIEN - PAZDZIERNIK

WINOBRANIE

 

 

Jest to okres pelnego dojrzewania gron, nastepuje pelna koncentracja cukrow i barwnikow w skorce (dotyczy to gron czerwonych). W tym momencie mozna rozpoczac zbiory. Zaczyna sie okres winobrania. Winiarze sami okreslaja date zbiorow, jest ona zalezna od wielu czynnikow, przede wszystkim od rodzaju zbieranych winogron. Kazda odmiana winogron dojrzewa w innym momencie, a czynnik meteorologiczny jest tez bardzo wazny.

Kisc po kisci odcinana jest bardzo delikatnie przy pomocy sekatora i zlozona do plastikowego kosza lub malej skrzynki, chodzi o to aby owoc zostal w nienagannym stanie zanim zostanie przewieziony do piwnicy.

Skrzynie, wypelnione gronami szybko przewozone sa do piwnicy. Tu nastepuje proces odszypolkowywania w specjalnej maszynie i przebieranie reczne kazdego grona na wibrujacych stolach w celu odrzucenia gron nie dojrzalych i zgnilych. Oczywiscie taki proces dotyczy tylko win wysokiej jakosci. Selekcja gron moze odbywac sie bezposrednio w winnicy w momencie zbiorow. Przesegregowanymi gronami wypelnia sie wielkie kadzie. W tym momencie zaczyna sie dlugi proces winifikacji.


Zdjecia zrobione podczas winobrania w winnicy:

Chateau Fleur Cardinale - Saint Emilion Grand Cru (Dominique i Florence Decoster)

Chateau Valandraud - Saint Emilion Grand Cru (Jean-Luc i Muriel Thunevin)


2/2