WRZESIEN - PAZDZIERNIK
WINOBRANIE
Jest to okres pelnego dojrzewania
gron, nastepuje pelna koncentracja cukrow i barwnikow w skorce
(dotyczy to gron czerwonych). W tym momencie mozna rozpoczac zbiory.
Zaczyna sie okres winobrania. Winiarze sami okreslaja date zbiorow,
jest ona zalezna od wielu czynnikow, przede wszystkim od rodzaju
zbieranych winogron. Kazda odmiana winogron dojrzewa w innym momencie,
a czynnik meteorologiczny jest tez bardzo wazny.
Kisc po kisci odcinana jest
bardzo delikatnie przy pomocy sekatora i zlozona do plastikowego
kosza lub malej skrzynki, chodzi o to aby owoc zostal w nienagannym
stanie zanim zostanie przewieziony do piwnicy.
Skrzynie, wypelnione gronami
szybko przewozone sa do piwnicy. Tu nastepuje proces odszypolkowywania
w specjalnej maszynie i przebieranie reczne kazdego grona na wibrujacych
stolach w celu odrzucenia gron nie dojrzalych i zgnilych. Oczywiscie
taki proces dotyczy tylko win wysokiej jakosci. Selekcja gron
moze odbywac sie bezposrednio w winnicy w momencie zbiorow. Przesegregowanymi
gronami wypelnia sie wielkie kadzie. W tym momencie zaczyna sie
dlugi proces winifikacji.
Zdjecia zrobione podczas winobrania w winnicy:
Chateau Fleur Cardinale - Saint Emilion Grand Cru (Dominique
i Florence Decoster)
Chateau Valandraud - Saint Emilion Grand Cru (Jean-Luc
i Muriel Thunevin)
 |
2/2 |
|