"GLAMOUR" TOSKANII
I JEJ WINNIC
Marie Joanna Roginska
- reportaz foto i tekst
Ze wszystkich wloskich win, CHIANTI
(DOCG) jest chyba najpopularniejszym winem czerwonym na Swiecie.
Produkowane jest w prowincji Arezzo, Florencja, Pisa, Pistoia,
Prato i Sienna. W centrum apelacji odrorzniamy Chianti Classico
(DOCG) i siedem tal zwanych satelit; Chianti Colli Aretini, Colli
Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli
i Ruffina polozona na polnocnym-wschodzie od Florencji. Jest malenka,
zajmujaca tylko 2% calej powiezchni Chianti. Winnice polozone
sa na wzgorzach do wysokosci 700m. Charakterystyka jest szczep
Sangiovese, ktorego w mieszance musi byc minimum 75%, inne szczepy
to: Colorino, Trebbiano et Malvasia. Jezeli wino lezakuje 2 lata
w beczce i 3 miesiace w butelce moze osiagnac wyzszy stopien jakosci
Riserva. To co mnie zaskoczylo przy degustacji porownawczej kilku
Chianti Ruffina, to ich wyjatkowa mineralnosc i swiezosc zwiazana
z mikro-klimatem, polozeniem na wzgorzach i oczywiscie "terroir".
Wina posiadaja znakomity potencjal lezakowania 5-10 lat i wiecej
w zaleznosci od rocznika.
CHIANTI RUFINA (23 winnice)
- Region o powierzchni 12,483 hektarow, w tym 600 ha winnic, najwyzej
polozony w Chianti.
Winnica Marchesi Gondi -
Tenuta Bossi
Stara florencka arystokratyczna
rodzina Gondi, ktorej poczatki datyje sie juz w XIIw, posiada
w Chianti Rufina winnice o powierzchni 18ha, sady oliwkowe na
32 hektarach i wspaniala renesansowa wille Bossi. Zrzeszona z
Medicis posiada rowniez Palazzo Gondi w samym centrum Florencji
kilka krokow od Duomo.
Bernardo Gondi produkuje kilka gatunkow
win, wysokiej jakosci oliwe i to nie bagatelo, bo w autentycznych
XVIII-o wiecznych glinianych amforach, ktore do dzisiaj znakomicie
spelniaja swoja role, (NB prawie wszyscy producenci win we Wloszech
posiadaja oliwkowe sady i produkuja wlasna oliwe).
Degustacja:
San Guliano - Chianti Rufina
DOCG 2006 (Sandiovese 90%, Colorino 10%) lezakuje 15 miesiecy
de debowych beczkach, 6 miesiecy w butelkach, mieki atak w ustach,
nuta czerwonych owocow, finisz mineralny z tanina.
Pian dei Sorbi - Chianti
Rufina DOCG Riserva 2005 (Sandiovese 90%, Colorino 10%) lezakuje
24 miesiace w debowych beczkach, 12 miesiecy w butelkach, wino
o zapachu lekkich przypraw, w ustach duzo swiezosci z nuta mineralna,
nuta lukrecji i przypraw, duzo eleganckiej taniny, dlugi finisz.
Villa Bossi - Chianti Rufina
DOCG Riserva 2003 (Sangiovese 90%, Colorino 10%) lezakuje 10 miesiecy
w debowych beczkach, 18 miesiecy w butelkach, wino o zapachu czarnej
porzeczki, przypraw i lukrecji, w ustach mocna lesna nutka, liscie
tytoniu, lukrecja, duzo swiezosci, tanina w koncowce, dlugi finisz.
Mozzaferrata 2005 ITG Rosso
Colli Toscana Centrale (Cabernet Sauvignon 100%) lezakuje 10 miesiecy
w debowych beczkach, 18 miesiecy w butelkach, wino o zapachu delikatnych
przypraw, w ustach silny atak mocnej taniny, przyprawy, lukrecja,
nuta czarnych dojrzalych owocow, tanina w finiszu z gorzka nuta.
Cardinal de Retz Riserva
2001 Vin Santo del Chianti Rufina (Trebiano 100%) biale wino slodkie,
jego produkcja jest bardzo specyficzna, kiscie winogron suszone
sa przez 4 miesiace, nastepnie fermentacja i lezakowanie przez
6 lat w malych beczkach. wino o zapachu orzechow i suszonych moreli,
w ustach bardzo bogate z nuta karamelu, cynamonu i przypraw, finisz
sredni z lekka tanina.
Bernardo Gondi
wlasciciel winnicy - gamma win
autentyczne gliniane
amfory kadzie z 18° wieku, w ktorych do dzisiaj produkuje
sie oliwe extra virgin olive oil
Oprocz wina Tenuta Bossi
posiada 32ha sadow oliwkowych z ktorych produkuje co roku znakomita
oliwe. Oliwa wytlacana jest na zimno i przechowywana w XVII wiecznych
glinianych kadziach, po kilku miesiacach przelzwana jest do butelek
i znajduje sie na stole wielu amatorow autentycznej toskanskiej
kuchni. Oliwa uzywana jest na codzien do prawie kazdej potrawy,
a najczesciej jest spozywana poprostu z kawalkiem suchego chleba.
Tenuta Bossi - Marchesi
Gondi
http://www.gondi.com
Winnica Casa Viticola Dreolino
- Fatoria Petroio
110 ha winnicy zasadzonej
przede wszystkim szczepem Sangiovese i Cabernet Sauvignon
Pertoio 2007 Chianti Rufina
DOCG, (Sangiovese i Cabernet Sauvignon), wino o zapachu swiezych
owocow, nuta mineralna, w ustach atak swiezy, nuta owocowo-mineralna,
sredni finisz z lekka tanina, wino nie wymaga lezakowania, do
konsumpcji z prostymi potrawami, czemu nie z makaronem w sosie
pesto, lub ze swiezych pomidorow bogato posypanych serem partmezanem.
http://www.dreolino.it
Winnica Fattoria di Basciano
Winnica nalezy do rodziny
Masi od 1900 roku. 30ha winnicy obsadzone przede wszystkim szczepem
Sangiovese, Colorino, posiada rowniez w malym procencie Cabernet
Sauvignon, Merlot i Syrah.
Chianti Rufina 2004 DOCG
(Sangiovese 95%, Colorino 5%), wino o zapachu dojrzalych czarnych
owocow z nuta lekkich przypraw, w ustach czarne owoce, lukrecja,
tanina z dobra swiezoscia, finisz srzdni z kilkoma przyprawami.
Chianti Rufina Riserva 2005
DOCG (Sangiovese 93%, Colorino 7%), wino lezakuje 14 miesiecy
w debowych beczkach, 12 miesiecy w butelkach, wino o mocnym zapachu
przypraw i lukrecji, w ustach mosna tanina, nuta czarnej, dojrzalej
czeresni, lukrecji, dlugi finisz z mocna tanina.
Winnica produkuje ok 10
roznych gatunkow win, posiada rowniez na 20ha sady oliwkowe, produkuje
co roku wlasna oliwe
http://www.renzomasibasciano.it
Winnica Cantine Fratelli
Bellini
Proponuje cala game win:
Chianti Rufina Riserva 2004 DOCG ( Sangiovese 90%, Colorino 5%,
Canaiolo 5%). w ustach nuta tytoniu i lukrecji, sredni finisz
z nuta oksydacji.
W gamie win mozna znalesc
nawet jedno tylko za 4 euros, lekkiej kinstrukcji, o swiezym i
mineralnym finiszu, do konsumpcji z prostymi potrawami codziennej
kuchni.
http://www.bellinicantine.it
Winnice Chianti
Rufina "z lotu ptaka"
http://www.chiantirufina.com
Winnica Mannucci Droandi
Lezy w apelacji CHIANTI CLASSICO
i CHIANTI COLLI. powiezchnia 35ha obsadzona przede wszystkim w
szczepem Sangiovese, inne szczepy tez sa reprezentowane jak Cabernet
Sauvignon, Merlot, Canaiolo, Syrah, Malvasia i mniej znana Foglia
Tonda (w tlumaczeniu okragly lisc) uwazana za kuzyna Sangiovese.
Winnica obrosnieta jest 6-cioma hektarami sadow oliwkowych. I
jak u kazdego respektujacego sie producenta wina w Toskanii, w
piwnicy obok butelek wina znajdujemy butelki wypelnione zlocisto-zielonkawa
oliwa.
Wlasciciel Roberto Gulio Droando
produkuje szesc gatunkow wina, sa to roznego rodzaju Chianti (Classico
i Colli DOCG), jak rowniez wina regionalne (Toscana IGT), w ktorych
sklad wchodza rozne stare szczepy takie jak Foglia Tonda.
Charakterystyka Chianti winnicy
Mannucci jest ich duza owocowosc, lekka tanina i oczywiscie swiezosc
i mineralnosc, charakterystyczna dla Sangiovese.
Roberto Gulio
Droandi wlasciciel winnicy - gama win z bardzo eleganckimi etykietkami
www.mannuccidroandi.com