"GLAMOUR" TOSKANII I JEJ WINNIC

Marie Joanna Roginska - reportaz foto i tekst

 

Ze wszystkich wloskich win, CHIANTI (DOCG) jest chyba najpopularniejszym winem czerwonym na Swiecie. Produkowane jest w prowincji Arezzo, Florencja, Pisa, Pistoia, Prato i Sienna. W centrum apelacji odrorzniamy Chianti Classico (DOCG) i siedem tal zwanych satelit; Chianti Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli i Ruffina polozona na polnocnym-wschodzie od Florencji. Jest malenka, zajmujaca tylko 2% calej powiezchni Chianti. Winnice polozone sa na wzgorzach do wysokosci 700m. Charakterystyka jest szczep Sangiovese, ktorego w mieszance musi byc minimum 75%, inne szczepy to: Colorino, Trebbiano et Malvasia. Jezeli wino lezakuje 2 lata w beczce i 3 miesiace w butelce moze osiagnac wyzszy stopien jakosci Riserva. To co mnie zaskoczylo przy degustacji porownawczej kilku Chianti Ruffina, to ich wyjatkowa mineralnosc i swiezosc zwiazana z mikro-klimatem, polozeniem na wzgorzach i oczywiscie "terroir". Wina posiadaja znakomity potencjal lezakowania 5-10 lat i wiecej w zaleznosci od rocznika.


CHIANTI RUFINA (23 winnice) - Region o powierzchni 12,483 hektarow, w tym 600 ha winnic, najwyzej polozony w Chianti.

Winnica Marchesi Gondi - Tenuta Bossi

Stara florencka arystokratyczna rodzina Gondi, ktorej poczatki datyje sie juz w XIIw, posiada w Chianti Rufina winnice o powierzchni 18ha, sady oliwkowe na 32 hektarach i wspaniala renesansowa wille Bossi. Zrzeszona z Medicis posiada rowniez Palazzo Gondi w samym centrum Florencji kilka krokow od Duomo.

Bernardo Gondi produkuje kilka gatunkow win, wysokiej jakosci oliwe i to nie bagatelo, bo w autentycznych XVIII-o wiecznych glinianych amforach, ktore do dzisiaj znakomicie spelniaja swoja role, (NB prawie wszyscy producenci win we Wloszech posiadaja oliwkowe sady i produkuja wlasna oliwe).

Degustacja:

San Guliano - Chianti Rufina DOCG 2006 (Sandiovese 90%, Colorino 10%) lezakuje 15 miesiecy de debowych beczkach, 6 miesiecy w butelkach, mieki atak w ustach, nuta czerwonych owocow, finisz mineralny z tanina.

Pian dei Sorbi - Chianti Rufina DOCG Riserva 2005 (Sandiovese 90%, Colorino 10%) lezakuje 24 miesiace w debowych beczkach, 12 miesiecy w butelkach, wino o zapachu lekkich przypraw, w ustach duzo swiezosci z nuta mineralna, nuta lukrecji i przypraw, duzo eleganckiej taniny, dlugi finisz.

Villa Bossi - Chianti Rufina DOCG Riserva 2003 (Sangiovese 90%, Colorino 10%) lezakuje 10 miesiecy w debowych beczkach, 18 miesiecy w butelkach, wino o zapachu czarnej porzeczki, przypraw i lukrecji, w ustach mocna lesna nutka, liscie tytoniu, lukrecja, duzo swiezosci, tanina w koncowce, dlugi finisz.

Mozzaferrata 2005 ITG Rosso Colli Toscana Centrale (Cabernet Sauvignon 100%) lezakuje 10 miesiecy w debowych beczkach, 18 miesiecy w butelkach, wino o zapachu delikatnych przypraw, w ustach silny atak mocnej taniny, przyprawy, lukrecja, nuta czarnych dojrzalych owocow, tanina w finiszu z gorzka nuta.

Cardinal de Retz Riserva 2001 Vin Santo del Chianti Rufina (Trebiano 100%) biale wino slodkie, jego produkcja jest bardzo specyficzna, kiscie winogron suszone sa przez 4 miesiace, nastepnie fermentacja i lezakowanie przez 6 lat w malych beczkach. wino o zapachu orzechow i suszonych moreli, w ustach bardzo bogate z nuta karamelu, cynamonu i przypraw, finisz sredni z lekka tanina.

Bernardo Gondi wlasciciel winnicy - gamma win

autentyczne gliniane amfory kadzie z 18° wieku, w ktorych do dzisiaj produkuje sie oliwe extra virgin olive oil

Oprocz wina Tenuta Bossi posiada 32ha sadow oliwkowych z ktorych produkuje co roku znakomita oliwe. Oliwa wytlacana jest na zimno i przechowywana w XVII wiecznych glinianych kadziach, po kilku miesiacach przelzwana jest do butelek i znajduje sie na stole wielu amatorow autentycznej toskanskiej kuchni. Oliwa uzywana jest na codzien do prawie kazdej potrawy, a najczesciej jest spozywana poprostu z kawalkiem suchego chleba.

Tenuta Bossi - Marchesi Gondi

http://www.gondi.com


Winnica Casa Viticola Dreolino - Fatoria Petroio

110 ha winnicy zasadzonej przede wszystkim szczepem Sangiovese i Cabernet Sauvignon

Pertoio 2007 Chianti Rufina DOCG, (Sangiovese i Cabernet Sauvignon), wino o zapachu swiezych owocow, nuta mineralna, w ustach atak swiezy, nuta owocowo-mineralna, sredni finisz z lekka tanina, wino nie wymaga lezakowania, do konsumpcji z prostymi potrawami, czemu nie z makaronem w sosie pesto, lub ze swiezych pomidorow bogato posypanych serem partmezanem.

http://www.dreolino.it


Winnica Fattoria di Basciano

Winnica nalezy do rodziny Masi od 1900 roku. 30ha winnicy obsadzone przede wszystkim szczepem Sangiovese, Colorino, posiada rowniez w malym procencie Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah.

Chianti Rufina 2004 DOCG (Sangiovese 95%, Colorino 5%), wino o zapachu dojrzalych czarnych owocow z nuta lekkich przypraw, w ustach czarne owoce, lukrecja, tanina z dobra swiezoscia, finisz srzdni z kilkoma przyprawami.

Chianti Rufina Riserva 2005 DOCG (Sangiovese 93%, Colorino 7%), wino lezakuje 14 miesiecy w debowych beczkach, 12 miesiecy w butelkach, wino o mocnym zapachu przypraw i lukrecji, w ustach mosna tanina, nuta czarnej, dojrzalej czeresni, lukrecji, dlugi finisz z mocna tanina.

Winnica produkuje ok 10 roznych gatunkow win, posiada rowniez na 20ha sady oliwkowe, produkuje co roku wlasna oliwe

http://www.renzomasibasciano.it

Winnica Cantine Fratelli Bellini

Proponuje cala game win: Chianti Rufina Riserva 2004 DOCG ( Sangiovese 90%, Colorino 5%, Canaiolo 5%). w ustach nuta tytoniu i lukrecji, sredni finisz z nuta oksydacji.

W gamie win mozna znalesc nawet jedno tylko za 4 euros, lekkiej kinstrukcji, o swiezym i mineralnym finiszu, do konsumpcji z prostymi potrawami codziennej kuchni.

http://www.bellinicantine.it

Winnice Chianti Rufina "z lotu ptaka"

 

http://www.chiantirufina.com


Winnica Mannucci Droandi

Lezy w apelacji CHIANTI CLASSICO i CHIANTI COLLI. powiezchnia 35ha obsadzona przede wszystkim w szczepem Sangiovese, inne szczepy tez sa reprezentowane jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Canaiolo, Syrah, Malvasia i mniej znana Foglia Tonda (w tlumaczeniu okragly lisc) uwazana za kuzyna Sangiovese. Winnica obrosnieta jest 6-cioma hektarami sadow oliwkowych. I jak u kazdego respektujacego sie producenta wina w Toskanii, w piwnicy obok butelek wina znajdujemy butelki wypelnione zlocisto-zielonkawa oliwa.

Wlasciciel Roberto Gulio Droando produkuje szesc gatunkow wina, sa to roznego rodzaju Chianti (Classico i Colli DOCG), jak rowniez wina regionalne (Toscana IGT), w ktorych sklad wchodza rozne stare szczepy takie jak Foglia Tonda.

Charakterystyka Chianti winnicy Mannucci jest ich duza owocowosc, lekka tanina i oczywiscie swiezosc i mineralnosc, charakterystyczna dla Sangiovese.

Roberto Gulio Droandi wlasciciel winnicy - gama win z bardzo eleganckimi etykietkami

 

www.mannuccidroandi.com


 

 1/2

 next page