Winnica VILLA LA RIPA (Arezzo)
Wino lekarstwem czy przyjemnoscia.....(jednym
i drugim)
Na to pytanie moze odpowiedziec
tylko lekarz i to nie zawsze, czasami z wielkimi trudnosciami,
ale tym razem trafilismy w dziesiatke.
renesansowe wnetrze
- salon z kominkiem w czysto XVI° wiecznym stylu - Renesansowa
prywatna kaplica z drugiej polowy XVI wieku
Saverio Luzzi jest lekarzem neurologiem
w Arezzo, jedno z wiekszych miast we wschodniej czesci Toskanii.
Saverio poza swoim "prawdziwym" zawodem, uprawia winnice,
malenka bo malenka tylko 1,5ha, ale posiadajaca znakomity "terroir"
z dluga historia rzymsko-etruska. Nasz neurolog mieszka we spanialej
renesansowej willi z 1558roku, polozonej w cyprysowo-oliwkowym
ogrodzie. Winnica obsadzona jest przede wszystkim szczepem sangiovese,
z mala iloscia szczepu Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit
Verdot. Mozna powiedziec, posiada mieszanki szczepowe bardo bordowskie
i Doliny Rodanu. Trzeba przyznac, ze nasz lekarz produkuje wspaniale
wino typowe dla swojego "terroir" i regionu. Produkcja
malenka, obecnie 7 500 butelek, mozna powiedziec prawie dla wlasnej
konsumpcji. Jesli chodzi o ich cene, to jest bardzo dostepna,
10 euro z butelke, bezposrednio u producenta.
Jak narazie produkuje dwa gatunki:
Tiratari 2006 - (Sangiovese
80%, Merlot 15%, Syrah 5%), charakteryzuje sie duza mineralnoscia
i swiezoscia, elegancka tanina, nuta lekko owocowa, dlugi finisz.
Tiratari 2005 - ta sama
mieszanka szczepowa, swiezosc i mineralnosc, o duzej kompleksowosci
smakowej, moze jeszcze lezakowac przez kilka lat. Oba wina lezakuja
w debowych beczkach z francuskiego debu (lekarz uwaza, ze jest
najlepszy i na pewno ma racje) przez ponad rok.
Psyco 2005 - Sangiovese
50%, Cabernet Sauvignon 50%), w ustach jak zwykle mineralne dzieki
sangiovese, nuta czarnych lesnych owocow, lekka tanina w finiszu,
wino lezakuje rok we francuskim debie (beczce).
Psyco 2004 - Sangiovese
50%, Cabernet Sauvignon 50%), w ustach z nuta lekka i owocowa,
tanina obecna, ale nie dominujaca, finisz sredni z nuta mineralna
i lekka goryczka, lezakuje rok w debie francuskim.
Niedlugo bedzie trzecie
wino na bazie Merlot o nazwie Neuro, wiadomo skad nazwa, bez komentarza....
Saverio Luzzi
na schodach do piwnicy, w ktorej spoczywaja w spokoju beczki Psuco
i Tiratari. nad wejsciem wygrawerowany stary napis
"Agua manibus
facere, Vinum in corpore meo", latwo zrozumiec, nawet nie
znajac laciny, ze woda jest do twarzy, a wino dla ciala, tak naprawde,
to nasz lekarz wcale sie nie myli.
Wina na bazie
Sangiovese z duza mineralnoscia bardzo dobrze pasuja do nadziewanego
prosiaka, nadziewanych baklazanow mielonym miesem i parmezanem
- palce lizac....!
www.villalaripa.it
Kilka toskanskich adresow
dla wielbicieli wina i winnicy, ale nie tylko, poprostu kilka
dobrych adresow dla winno-gastronomicznego "globtrotera":
zaczynamy od Florencji -
znakomicie polozony elegancki hotel w samym centrum, dwa kroki
od Duomo, Palazzo Vecchio i Galerii Uffizi
Hotel Bernini Palace: www.baglionihotels.com
obok hotelu pizzeria-restauracja
Osteria de Peccatori z typowymi toskanskimi potrawami: www.osteriadepaccatori.com
W Cortona Hotel Villa Marsili,
elegancko uzadzony, kazdy pokoj w innym stylu: www.villamarsili.com
W Montalcino Hotel-Restauracja
Al Brunello di Montalcino; www.hotelalbrunello.it
W czesci srodziemnomorskiej
toskanii hotel wysokiej klasy w San Vincenzo z pokojami i apartamentami
z widokiem na morze Srodziemna i wyspe Elbe Poggio ai Santi: www.poggioaisanti.com
W tej samej czesci tradycyjna
stara tawerna z tradycyjna regionalna kuchnia w Massa Marittima:
Taverna del Vecchio Borgo
****
Dla tych, ktorzy chca podrozowac
przede wszystkim pod znakiem wina i gastronomii, agencja Filippo
Magnani - Wine & Gourmet Tours in Tuscany moze zorganizowac
wszystko dla Spolek i prywatnych turystow; www.fufluns.com
Pocztowka z Toscanii