Winnica VILLA LA RIPA (Arezzo)

Wino lekarstwem czy przyjemnoscia.....(jednym i drugim)

Na to pytanie moze odpowiedziec tylko lekarz i to nie zawsze, czasami z wielkimi trudnosciami, ale tym razem trafilismy w dziesiatke.

renesansowe wnetrze - salon z kominkiem w czysto XVI° wiecznym stylu - Renesansowa prywatna kaplica z drugiej polowy XVI wieku

 

Saverio Luzzi jest lekarzem neurologiem w Arezzo, jedno z wiekszych miast we wschodniej czesci Toskanii. Saverio poza swoim "prawdziwym" zawodem, uprawia winnice, malenka bo malenka tylko 1,5ha, ale posiadajaca znakomity "terroir" z dluga historia rzymsko-etruska. Nasz neurolog mieszka we spanialej renesansowej willi z 1558roku, polozonej w cyprysowo-oliwkowym ogrodzie. Winnica obsadzona jest przede wszystkim szczepem sangiovese, z mala iloscia szczepu Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah i Petit Verdot. Mozna powiedziec, posiada mieszanki szczepowe bardo bordowskie i Doliny Rodanu. Trzeba przyznac, ze nasz lekarz produkuje wspaniale wino typowe dla swojego "terroir" i regionu. Produkcja malenka, obecnie 7 500 butelek, mozna powiedziec prawie dla wlasnej konsumpcji. Jesli chodzi o ich cene, to jest bardzo dostepna, 10 euro z butelke, bezposrednio u producenta.

Jak narazie produkuje dwa gatunki:

Tiratari 2006 - (Sangiovese 80%, Merlot 15%, Syrah 5%), charakteryzuje sie duza mineralnoscia i swiezoscia, elegancka tanina, nuta lekko owocowa, dlugi finisz.

Tiratari 2005 - ta sama mieszanka szczepowa, swiezosc i mineralnosc, o duzej kompleksowosci smakowej, moze jeszcze lezakowac przez kilka lat. Oba wina lezakuja w debowych beczkach z francuskiego debu (lekarz uwaza, ze jest najlepszy i na pewno ma racje) przez ponad rok.

Psyco 2005 - Sangiovese 50%, Cabernet Sauvignon 50%), w ustach jak zwykle mineralne dzieki sangiovese, nuta czarnych lesnych owocow, lekka tanina w finiszu, wino lezakuje rok we francuskim debie (beczce).

Psyco 2004 - Sangiovese 50%, Cabernet Sauvignon 50%), w ustach z nuta lekka i owocowa, tanina obecna, ale nie dominujaca, finisz sredni z nuta mineralna i lekka goryczka, lezakuje rok w debie francuskim.

Niedlugo bedzie trzecie wino na bazie Merlot o nazwie Neuro, wiadomo skad nazwa, bez komentarza....

Saverio Luzzi na schodach do piwnicy, w ktorej spoczywaja w spokoju beczki Psuco i Tiratari. nad wejsciem wygrawerowany stary napis

"Agua manibus facere, Vinum in corpore meo", latwo zrozumiec, nawet nie znajac laciny, ze woda jest do twarzy, a wino dla ciala, tak naprawde, to nasz lekarz wcale sie nie myli.

Wina na bazie Sangiovese z duza mineralnoscia bardzo dobrze pasuja do nadziewanego prosiaka, nadziewanych baklazanow mielonym miesem i parmezanem - palce lizac....!

 

www.villalaripa.it

Kilka toskanskich adresow dla wielbicieli wina i winnicy, ale nie tylko, poprostu kilka dobrych adresow dla winno-gastronomicznego "globtrotera":

zaczynamy od Florencji - znakomicie polozony elegancki hotel w samym centrum, dwa kroki od Duomo, Palazzo Vecchio i Galerii Uffizi

Hotel Bernini Palace: www.baglionihotels.com

obok hotelu pizzeria-restauracja Osteria de Peccatori z typowymi toskanskimi potrawami: www.osteriadepaccatori.com

W Cortona Hotel Villa Marsili, elegancko uzadzony, kazdy pokoj w innym stylu: www.villamarsili.com

W Montalcino Hotel-Restauracja Al Brunello di Montalcino; www.hotelalbrunello.it

W czesci srodziemnomorskiej toskanii hotel wysokiej klasy w San Vincenzo z pokojami i apartamentami z widokiem na morze Srodziemna i wyspe Elbe Poggio ai Santi: www.poggioaisanti.com

W tej samej czesci tradycyjna stara tawerna z tradycyjna regionalna kuchnia w Massa Marittima: Taverna del Vecchio Borgo

****

Dla tych, ktorzy chca podrozowac przede wszystkim pod znakiem wina i gastronomii, agencja Filippo Magnani - Wine & Gourmet Tours in Tuscany moze zorganizowac wszystko dla Spolek i prywatnych turystow; www.fufluns.com

Pocztowka z Toscanii

 previous page

 2/2